„Görög euróérmék” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
MerlIwBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő eltávolítása: eu:Greziako euro txanponak (deleted)
50. sor: 50. sor:
[[eo:Grekaj eŭro-moneroj]]
[[eo:Grekaj eŭro-moneroj]]
[[es:Monedas de euro de Grecia]]
[[es:Monedas de euro de Grecia]]
[[eu:Greziako euro txanponak]]
[[ext:Moneas d'euru Grécia]]
[[ext:Moneas d'euru Grécia]]
[[fi:Kreikkalaiset eurokolikot]]
[[fi:Kreikkalaiset eurokolikot]]

A lap 2012. november 9., 21:25-kori változata

Görögországban a gazdasági miniszter és a jegybank elnöke egy művészek által benyújtott csomagból választotta ki a görög eurók nemzeti oldalának rajzolatát. Georges Sztamatopulosz szobrászművész az Görög Nemzeti Bank számára az alábbi érmesorozatot tervezte.

Címlet Kép Leírás
2 euró Zeusz az ókori görögök főistene bika képében elragadja Europé főníciai királylányt, aki később Európa névadója lesz. Az ábrázolás kifejezi Európa ókori görög világba visszanyúló kulturális gyökereit. A 2 eurós érme peremén a "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" („Görög Köztársaság”) görög felirat fut körbe.
1 euró A bagoly a tudás és bölcsesség jelképe, Pallasz Athéné istennő madara. Alakját egy i. e. V. századi athéni 4 drachmásról kölcsönözte a tervező, hogy a görög történelem folytonosságát hangsúlyozza.
50 cent Eleftheriosz Venizelosz (1864-1936) görög politikus arcképe. Úttörő szerepe volt a görög társadalom modernizálásában és az európai országokhoz való felzárkóztatásában. Tevékenysége révén Görögország területileg is gyarapodott.
20 cent Joannisz Kapodisztriasz (1776-1831), görög államférfi, diplomata. Az 1821-es függetlenségi háború után az újjászületett Görögország első kormányzója volt.
10 cent Rigasz Velesztinlisz-Fereosz (1757-1798), görög gondolkodó arcképe. Tevékenysége során a görög állam függetlenségének helyreállítására és a balkáni országok török uralom alóli felszabadításának eszméit képviselte.
5 cent Egy modern óceánjáró tankhajó képe. Jelképezi Görögország és a tenger összefonódását, a görög és a világgazdaság együttműködését.
2 cent Korvett, a görög függetlenségi háborúban hadihajóként használt vitorlás képe.
1 cent Egy háromevezősoros gálya képe az ókori Athénból.
Commons:Category:Euro#Greece
A Wikimédia Commons tartalmaz Görög euróérmék témájú médiaállományokat.