„Vígopera” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pasztillabot (vitalap | szerkesztései)
a Sablon:Zenei lexikon forrássablon beszúrása
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''vígopera''' leginkább a [[vígjáték]]hoz hasonlítható műfaj. A 19. század első harmadában alakult ki, a [[biedermeier]] idején, amikor a dallamosság és a kedélyesség volt a meghatározó elem a közönség ízlésében. Két út vezetett hozzá, műfajilag, de egyik sem azonosítható teljesen a vele. Ez egyik az [[intemezzo|intermezzóból]] a 18. században kialakult olasz [[opera buffa]], illetve a közvetlenebb [[Németország zenéje|német]] [[singspiel]]. A vígoperának országonként különböző válfajai alakultak ki, így [[Franciaország]]ban az [[opéra comique]], [[Nagy-Britannia|Nagy-Britanniában]] a [[ballad opera]], [[Ausztria-Magyarország]]on az [[operett]], az [[Egyesült Államok]]ban a [[musical]], [[Spanyolország]]ban a [[zarzuela]].
A '''vígopera''' leginkább a [[komédia|vígjáték]]hoz hasonlítható műfaj. A 19. század első harmadában alakult ki, a [[biedermeier]] idején, amikor a dallamosság és a kedélyesség volt a meghatározó elem a közönség ízlésében. Két út vezetett hozzá, műfajilag, de egyik sem azonosítható teljesen a vele. Ez egyik az [[intemezzo|intermezzóból]] a 18. században kialakult olasz [[opera buffa]], illetve a közvetlenebb [[Németország zenéje|német]] [[singspiel]]. A vígoperának országonként különböző válfajai alakultak ki, így [[Franciaország]]ban az [[opéra comique]], [[Egyesült Királyság|Nagy-Britanniában]] a [[ballad opera]], [[Osztrák–Magyar Monarchia|Ausztria-Magyarország]]on az [[operett]], az [[Amerikai Egyesült Államok|Egyesült Államok]]ban a [[musical]], [[Spanyolország]]ban a [[zarzuela]].


Legismertebb képviselői:
Legismertebb képviselői:
*[[Albert Lortzing]]
*[[Albert Lortzing]]
*[[Friedrich von Flotow]]
*[[Friedrich von Flotow]]
*[[Otto Nicolai]]
*[[Carl Otto Ehrenfied Nicolai|Carl Nicolai]]


==Felhasznált irodalom==
==Felhasznált irodalom==

A lap 2012. október 16., 20:56-kori változata

A vígopera leginkább a vígjátékhoz hasonlítható műfaj. A 19. század első harmadában alakult ki, a biedermeier idején, amikor a dallamosság és a kedélyesség volt a meghatározó elem a közönség ízlésében. Két út vezetett hozzá, műfajilag, de egyik sem azonosítható teljesen a vele. Ez egyik az intermezzóból a 18. században kialakult olasz opera buffa, illetve a közvetlenebb német singspiel. A vígoperának országonként különböző válfajai alakultak ki, így Franciaországban az opéra comique, Nagy-Britanniában a ballad opera, Ausztria-Magyarországon az operett, az Egyesült Államokban a musical, Spanyolországban a zarzuela.

Legismertebb képviselői:

Felhasznált irodalom