„Kalandfilm” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
GrouchoBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő hozzáadása: ko:모험 영화
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Peter Jackson –> Peter Jackson (rendező)
54. sor: 54. sor:
* [[Steven Spielberg]]
* [[Steven Spielberg]]
* [[George Lucas]]
* [[George Lucas]]
* [[Peter Jackson]]
* [[Peter Jackson (rendező)|Peter Jackson]]
* [[John Huston]]
* [[John Huston]]
* [[Raoul Walsh]]
* [[Raoul Walsh]]

A lap 2012. október 10., 19:16-kori változata

A kalandfilm a mozgókép történetének egyik népszerű műfaja.

Noha a műfaj nem definiálható egyértelműen, a kalandfilm általában a múltban játszódik, vagy néha fantáziavilágban. Jellemző rá a kardvívás és — a modern akciófilmekkel ellentétben, melyek városokban játszódnak drogbárókkal és terroristákkal küzdő főhőssel — gyakran romantika is átszövi. Népszerű alapanyagok a kalandfilmhez: Robin Hood, Zorro, kalózok vagy Alexandre Dumas regényei.

A műfaj valószínűleg az 1930-as és 1940-es években élte hollywoodi fénykorát, mikor olyan filmek készültek, mint a Blood kapitány, a Robin Hood és a Zorro jele; Errol Flynn és Tyrone Power színészek erősen azonosultak a kalandhős-típussal.

A zsáner időszakos fellendüléseken ment át az 1950-es évek óta. Az olyan figurák, mint Robin Hood, többször került újra reflektorfénybe egy-egy új generációnak. A kalandfilm ezen újrafelfedezései közül néhány sikerre talált, úgymint a Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991), míg mások súlyos kudarcnak bizonyultak, mint például A jamaicai kalóz (1976). Az 1980-as években rendkívül népszerűnek bizonyuló Spielberg-film, Az elveszett frigyláda fosztogatói számos hasonszőrű produkciónak adott utat, azonban ezek többnyire megbuktak.

Nem ritka, hogy a kaland műfaj más kategóriával egyesül egy-egy filmben. Ilyen a Csillagok háborúja (1977), amiben megtalálhatók a tudományos-fantasztikus jellemzők mellett a kalandfilm ismérvei, vagy A múmia (1999), mely nem szűkölködik a horrorelemekben a kaland mellett.

Népszerű kalandfilm-koncepciók:

Néhány jelentős kalandfilm

Népszerű kalandfilm-készítők