„Laibach (zenekar)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
MerlIwBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: tr:Laibach (grup)
ZéroBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: sr:Лајбах (група)
136. sor: 136. sor:
[[sk:Laibach]]
[[sk:Laibach]]
[[sl:Laibach]]
[[sl:Laibach]]
[[sr:Лајбах (група)]]
[[sv:Laibach]]
[[sv:Laibach]]
[[tr:Laibach (grup)]]
[[tr:Laibach (grup)]]

A lap 2012. október 3., 19:26-kori változata

A Laibach egy korszakalkotó szlovén avantgárd zenei és művészeti csoport. 1980-ban alakultak egy kis szlovén ipari városban, Trbovljében. A Laibach rendkívül kiterjedt zenei munkássága gyakorlatilag behatárolhatatlan, rengeteg zenei stílusban alkotnak (industrial, neoclassical, martial industrial, industrial metal, experimental, synthpop, techno, hard rock⅓). A zenekar neve Szlovénia fővárosa, Ljubljana német elnevezéséből származik. A Laibach tagja a NSK (Neue Slovenische Kunst) nevű művészeti csoportnak.

Zenei stílus

A Laibach első lemezein (Laibach, Neu Konservatiw, Krst Pod Triglavom) a korai ipari (industrial) zenék hatása hallatszódik, amit különböző komolyzenei hangmintákkal kevertek. Később a zene valamelyest letisztult (Opus Dei, NATO lemezek) és militáns ritmusú, Wagneri ihletésű zenét kezdtek el játszani, amellyel megalkották a későbbi martial industrial műfajt is. Ezen zenén készítettek industrial metal (Jesus Christ Superstars), sőt minimal techno (WAT) stílusú lemezt is. A Laibach zenéjének egyik legjellemzőbb eleme az énekes mély, opera-szerű hangja, amely minden lemezen felcsendül.

Kontroverzitások

A zenekart gyakran vádolják fasizmussal, nácizmussal a csoport militáns, egyenruha-szerű megjelenése miatt. A zenekar természetesen nem kapcsolható semmilyen politikai mozgalomhoz, közismert mondásuk: "Ha fasiszták vagyunk, Hitler festőművész volt."[forrás?]

Nácik vagytok? - kérdezte a legenda szerint az újságíró a Laibach tagjaitól. Csak amennyire Hitler szobafestő-mázoló volt - válaszolták a legenda szerint a Laibach tagjai az újságírónak.[forrás?]

Feldolgozások

A Laibach leghíresebb, hírhedtebb felvételei a közismert pop és rockzenei számokból készített feldolgozásai. Ezek nem csupán feldolgozások, a dalok a rideg, militáns zenébe kerülve átértelmeződnek, így a popkultúra kritikáiként is felfoghatjuk őket. Legismertebb feldolgozásaik az osztrák pop-rock zenekar, az Opus Live is Life című slágere alapján készült, amelyet egy monumentális, wagneriánus indulóvá komponáltak, vagy a Let it be című lemezük, amely az azonos című Beatles lemez remixe.

Hatásuk a Rammsteinra

A Laibach már a megjelenést tekintve és zeneileg is (főleg a Jesus Christ Superstars album) nagy hatással volt a német Rammstein zenekarra. Érdekesség, hogy a Rammstein által használt kereszt is a Laibachtól származik, ami eredetileg egy szlovén nemzeti szimbólum. Egy interjú során megkérdezték a zenekart, hogy nem zavarja őket, hogy a Rammstein "ellopta" az imázsukat, zenéjüket: "Egyáltalán nem, örülünk, hogy zenénknek inspiráló hatása van… a Laibach Rammstein felnőtteknek, a Rammstein Laibach gyerekeknek."

A zenekar tagjai

  • Milan Fras - vokálok
  • Ivan Novak - fény- és vetítéstechnika
  • Mina Špiler - vokálok, szintetizátor
  • Janez Gabrič - dob
  • Luka Jamnik - szintetizátor
  • Primož Hladnik - szintetizátor
  • Eva Breznikar - vokálok, dob
  • Nataša Regovec - vokálok, dob
  • Damjan Bizilj - szintetizátor

Diszkográfia

Kislemezek

Albumok

Bakelitlemezen

CD lemezen

Mellékprojektek

Külső hivatkozások