„Adapa” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
15 bájt hozzáadva ,  9 évvel ezelőtt
a
Bottal végzett egyértelműsítés: Tammúz –> Tammuz (isten)
a (Bot: következő hozzáadása: ru:Адапа következő módosítása: tr:Adapa (mitoloji))
a (Bottal végzett egyértelműsítés: Tammúz –> Tammuz (isten))
Azonban Adapa már egy létező város fejedelme volt és az eposz szerint halandónak született, ezért halhatatlanságát nem elveszti, hanem elmulasztja megszerzésének lehetőségét. A megfogalmazás és a tanulságok levonásának módja az a sajátos ''mitológiai realizmus'', amely a sumer és akkád mítoszköltészetet jellemzi: az ember halandó, ez így van jól, a halhatatlanságot tetteinek emléke fogja meghozni neki.
 
A halhatatlanságot egy sajátos tévedésből eredően veszti el. Egy alkalommal viharmadár támadta meg Adapát a tengeren, és védekezés közben eltörte a madár szárnyát. A viharmadár azonban [[Ninurta]] volt, a szelek istene, és olyan nagy szélcsend támadt, hogy azt még [[Anu]] is észrevette. Éa ekkor azt tanácsolta Adapának, hogy semmit se fogadjon el Anutól, mert a halál ételét és italát kínálja majd neki. Anu viszont [[Tammuz (isten)|Tammúz]] engesztelésének hatására az élet ételét és italát kínálta Adapának, amit az nem fogadott el.
 
Az Adapa-eposz ugyanakkor azt mutatja, hogy a sorsszerűséget erősebbnek tartották bármely istenség akaratánál, a Sors független az istenektől. Mezopotámiában a Sors az egyetlen egyetemes törvény.
117 228

szerkesztés

Navigációs menü