„Szerkesztővita:Pirocska” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pirocska 11 évvel ezelőtt a(z) Legoptimálisabb témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
73. sor: 73. sor:


Azt pedig, hogy az idegen szavak szerint mi egy szó jelentése és hogy a magyar nyelveben hogy használjuk az sokszor két külön dolog. Az szó eredete és eredeti jelentése az valóban az, de mi magyarok nem egészen erre használjuk és ez ad okot a sok félreértésre. Ha egy gép optimálisan működik az nem jelenti azt, hogy nem érhető el (idővel) jobb teljesítmény. – [[Szerkesztő:Szente|Szente]] <sup>[[Szerkesztővita:Szente|vita]]</sup> 2012. augusztus 16., 14:03 (CEST)
Azt pedig, hogy az idegen szavak szerint mi egy szó jelentése és hogy a magyar nyelveben hogy használjuk az sokszor két külön dolog. Az szó eredete és eredeti jelentése az valóban az, de mi magyarok nem egészen erre használjuk és ez ad okot a sok félreértésre. Ha egy gép optimálisan működik az nem jelenti azt, hogy nem érhető el (idővel) jobb teljesítmény. – [[Szerkesztő:Szente|Szente]] <sup>[[Szerkesztővita:Szente|vita]]</sup> 2012. augusztus 16., 14:03 (CEST)

Ha igaz, hogy a magyar nyelvben másképp is használhatjuk a szavakat, akkor a media szónak miért nem médiák a többesszáma? [http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_%28helyes%C3%ADr%C3%A1s%29#Fokozhat.C3.B3-e_az_optim.C3.A1lis.3F Ide is] beírtam, hogy lássuk mások véleményét is. [[Szerkesztő:Pirocska|Pirocska]] <sup>[[Szerkesztővita:Pirocska|vita]]</sup> 2012. augusztus 16., 17:33 (CEST)

A lap 2012. augusztus 16., 16:33-kori változata

Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Pirocska!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Pagonyfoxhole 2012. március 12., 21:13 (CET)Válasz

Re: egy kérdés, egy állítás

Hello! Milyen témánál találkoztunk? Honnan kéne ismernem téged? FirstTBull vita 2012. március 12., 21:16 (CET)Válasz

Legoptimálisabb

Szia!

Helyes kifejezés és az optimális fokozható is. Ez egy nyelvésztől, egy fórumban reagált a kérdésre:

"... Az optimum nem azt jelenti, hogy "a legjobb lehetőség, a legjobb teljesítmény". Az optimum egy rendszer működési paramétereinek olyan együttese, amely megszabott feltételek mellett elfogadható. Nem legjobb, hanem elfogadható. Pl. adott körülmények között egy kocsi optimális sebessége biztosan nem a "legjobb" sebessége. Ez egy (sőt több) elvi pont, amit a valóságban nem biztos, hogy el lehet érni. A optimálisabb következésképpen azt jelenheti, pl., hogy az elvi optimumhoz közelebb levő (mint egy másik, szintén elfogadható paraméteregyüttes, elfogathatóbb, mint a másik, bár az is elfogadható volt), a legoptimálisabb meg pl. azt, hogy az általunk eddig kipróbált vagy ismert paraméteregyüttesek közül ez van legközelebb az elvi optimumhoz. Vagyis nem állíthatod, hogy az optimálisabb, legoptimálisabb "értelmetlen". Az abszolút jelentésű melléknevek-határozók ilyen relatív használata mindennapos. Gondolj utána, hogy lehet valami kékebb?

De hagyján, van tovább is. Természetesen, mint minden szónak, az optimálisnak is lehet, és van is átvitt, metaforikus vagy metonimikus használata. Még ha igaz is volna, hogy az optimális fokozása alapjelentésében "nem logikus", miért következne ebből, hogy másodlagos jelentéseiben is fokozhatatlan? Vannak szavak, amelyek jelentése nem bővülhet? Ki tiltja meg? Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy nem mondhatjuk egy lányra, hogy aranyhajú, hiszen nem lógnak fémdrótok a fejéből.

Mindezekkel együtt persze az bátran mondható, hogy egy adott kontextusban az optimálisabb szó használata stilárisan nem szerencsés, jobb volna így vagy úgy. Minden szóválasztás jellemzi a beszélőt, és mondhatod, hogy ezen is látszik, hogy tudálékos, vagy nem igazán jó az irálya, vagy akármit, csak azt nem, hogy az optimálisabb szó "helytelen".

És a legfontosabb: Azért kellene megérteni, hogy miért vannak, akik kiadnak az ilyenfajta nyelvinek állított ítéleteken (pláne, ha azok jobbára a szakirodalomban már százszor megcáfolt babonák, tévedések), mert anyanyelvi beszélők bizonyos megnyilvánulásainak "helytelenné" bélyegzése - erre 100-150 éves tapasztalat a súlyos bizonyíték - ártalmas társadalmi következményekkel jár. Kéne olvasgatni lingvicizmussal foglalkozó szociolingvisztikai dolgozatokat. ..."

--Szente vita 2012. augusztus 15., 21:45 (CEST)Válasz

Az nem írtam, hogy a fenti szerzője Zsadon Béla. – Szente vita 2012. augusztus 15., 21:49 (CEST)Válasz

OK. Beszélgessünk. Meghalgattam a linkedet. Szerinted ki Zsadon Béla? Mert én úgy vettem ki, hogy az index olvasószerkesztője.

Megnéztem a javításom előtt ezt. Vagyis az idegen szavak szótára szerint: legkedvezőbb, legjobb. Ez pedig nem fokozható tovább. Pirocska vita 2012. augusztus 16., 12:48 (CEST)Válasz

A videón ezzel kapcsolatban nincs adat, azt azért raktam be, mert igazolja, hogy az illetőt meghívták egy nyelvészeti témájú műsorban, szóval illetékesnek tekinthető. Olvashatunk róla szakmai anyagokban a témában és ne tévesszen meg, hogy szándékosan nem használja a nyelvész titulust, ha ismered munkáját akkor érthető, hogy miért. Alapvetően ezt az irányt képviseli, amit az elismert Nádasdy Ádám is és a videón látható Kontra, nem véletlen ez a hármas került szóba a témában.

Azt pedig, hogy az idegen szavak szerint mi egy szó jelentése és hogy a magyar nyelveben hogy használjuk az sokszor két külön dolog. Az szó eredete és eredeti jelentése az valóban az, de mi magyarok nem egészen erre használjuk és ez ad okot a sok félreértésre. Ha egy gép optimálisan működik az nem jelenti azt, hogy nem érhető el (idővel) jobb teljesítmény. – Szente vita 2012. augusztus 16., 14:03 (CEST)Válasz

Ha igaz, hogy a magyar nyelvben másképp is használhatjuk a szavakat, akkor a media szónak miért nem médiák a többesszáma? Ide is beírtam, hogy lássuk mások véleményét is. Pirocska vita 2012. augusztus 16., 17:33 (CEST)Válasz