„Tompa Miklós” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
[[1910.]] [[december 28]]-án született [[Székelyudvarhely]]en. Iskoláit szülővárosában és [[Marosvásárhely]]en végzi. Ugyanitt érettségizik [[1930]]-ban, majd jogot tanul. [[1936]]-ban [[Budapest]]re megy, a [[Nemzeti Színház]]nál tanul. [[1941]]-ben [[Kolozsvár]]ra szerződik, ahol bemutatják első rendezését, [[Németh László]] [[Villámfénynél]] című drámáját. [[1944]]-ben vendégrendezést vállal a budapesti Nemzeti Színháznál. [[1946]]-ban megszervezi a [[Székely Színház]]at. [[1948]]-ban tanítani kezd a Színművészeti Akadémián (ma [[Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem]]), [[1976]]-tól – az intézet kéttagozatossá válásától – [[1981]]-ig rektora. [[1966]]-ban távozik a Székely Színház éléről, továbbra is tanít az Akadémián és vendégrendezéseket vállal, elsősorban [[Sepsiszentgyörgy]]ön. [[1981]]-ben befejezi a főiskolai munkát, nyugdíjba megy. [[1991]]-ben Kolozsváron színpadra állítja utolsó rendezését, a ''Bernarda Alba házá''t. [[1996]]-ban hunyt el Marosvásárhelyen.
A marosvásárhelyi együttes az ő igazgatásának első tíz évében vált országosan, sőt az országhatárokon túl is ismert és nagyra becsült társulattá, az erdélyi magyar színjátszás akkori reprezentatív együttesévé. Előadásaikban a társadalmi vonatkozások, a közösségi mondanivalók párosultak a helyzetek, a jelenetek részletes lélektani kidolgozottságával, produkcióik a mikrorealizmus példaértékű teljesítményeinek minősülnek. A hatvanas évektől – egy régebbi vonzalomhoz visszatérve – ő rendezte Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön a leghitelesebb és leghatásosabb [[Tamási Áron]]-bemutatókat.<ref name="egy">[http://mek.oszk.hu/02100/02139/html/sz25/215.html Magyar Színházművészeti Lexikon - Tompa Miklós]</ref>
Művészi pályafutása alatt a következő díjakban részesült: állami díj, a művészet érdemes mestere, Tamási Áron-díj.
[[1996]]-ban jelent meg vele egy beszélgetőkönyv, a ''Székely körvasút'', [[Bérczes László]] szerzésében-szerkesztésében, a [[Pesti Szalon Könyvkiadó]] gondozásában.
 
== Legfontosabb rendezései ==
36

szerkesztés

Navigációs menü