„Memex” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
187 bájt hozzáadva ,  15 évvel ezelőtt
a
jézus, sose tűnt még fel, hogy ennyi ékezet van a nyelvünkben...
(Elnezest az ekezetekert (egy ekezetes billentyuzettel rendelkezo onkentest kerunk..))
 
a (jézus, sose tűnt még fel, hogy ennyi ékezet van a nyelvünkben...)
A '''Memex''' egy [[Vannevar Bush]] altaláltal 1945-ben elképzelt jovobelijövőbeli személyi informacio taroloinformációtároló gépezet. LeirasaLeírása az ''[[As We May Think]] (Ahogy gondolkozhatunk)'' cimucimű cikkben, az [[Atlantic Monthly]] juliusijúliusi szamabanszámában jelent meg.
 
A leirtleírt gepezetgépezet a mai szemelyiszemélyi szamitogepszámítógép osatyjanakősatyjának tekinthetotekinthető. MaigMáig is tartotartó inspiracioinspirációforrássá forrassa valtvált, tobbekkozotttöbbek között hozzajarulthozzájárult [[Ted Nelson]], [[Douglas Engelbart]] esés [[Tim Berners Lee]] munkalataihozmunkálataihoz, amik eredmenyeeredménye a mai Web lett. A legutobbilegutóbbi Memex megvalositasimegvalósítási kiserletekkísérletek kozeközé tartozik [[Gordon Bell]] [[MyLifeBits]] terve.
 
A Memex kinezetre egy iroasztalhozíróasztalhoz hasonlitotthasonlított. FeluletetFelületét uvegüveg boritottaborította, amelyre alulrolalulról lehetett kivetitenikivetíteni a gepgép belsejebenbelséjeben rejtozorejtőző informacio taroloinformációtároló mikrofilmek es egyebegyéb mikro-alkatreszekalkatrészek tartalmattartalmát. Az informacioinformáció kikereseserekikeresésére egy miniaturizaltminiatürizált mechanikus halozathálozat szolgaltszolgált, amit az asztalba beepitettbeépített billentyuzetrolbillentyűzetről meg csavarokrol lehetett iranyitaniirányítani. Az informacio "cikkek"„információcikkek” bevitelekor ezeket egymassalegymással veglegesenvéglegesen osszeössze lehetett kapcsolni, igyígy a memoriamemória tartalma egy halozatothálózatot kepzettképzett. Visszakereseskor,Visszakereséskor a kapcsolatokon keresztulkeresztül egyik cikkrolcikkről a masikramásikra ugralvaugrálva lehetett elernielérni a keresett cikket (az ''Ahogy gondolkozhatunk'' cimcím valoszinulegvaloszinűleg az agy mukodesevelműkodésével valovaló hasonlosagrahasonlóságra utal).
 
A mechanikai reszletekberészletekbe melyenmélyen belemenobelemenő leirasleírás sok olyan olyan ujitastújítást elorelatottelőre amikbollátott, amikből jonehanyjónéhány maramára megvalosultmegvalósult, viszont abban az idobenidőben szinte elkepzelhetetlenekelképzelhetetlenek voltakvolt. Ezek kozulközül egyik legerdekesebblegérdekesebb az, hogy a tarolttárolt informacioinformáció annyira miniaturizalvaminiatürizálva lehetett, hogy a felhasznalofelhasználónak soha nem kellett torlesseltörlessel foglalkozzonfoglalkoznia: az eletebenéletében ateltátélt osszesösszes esemenyteseményt rogzithetterögzíthette, az osszesösszes tudasattudását, olvasott konyveitkönyveit, stb. tarolhattatárolhatta esés megmég ugyúgy sem okozhatott gondot a tarolasitárolási kapacitaskapacitás korlatoltsagakorlátoltsága.
 
[[kategória:Informatika]]
 
[[en:Memex]]

Navigációs menü