„Vegyifegyver-tilalmi Szervezet” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
50. sor: 50. sor:




[[Kategória:Nemzetközi Szervezetek]]
[[Kategória:Nemzetközi szervezetek]]

A lap 2007. január 22., 10:07-kori változata

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organisation for the Probition of Chamical Weapons, OPCW) a vegyifegyverek világméretű betiltását és a készletek felszámolását céljául kitűző nemzetközi szervezet. Székhelye Hollandiában, Hágában van.


Célkitűzései

Az OPCW-t létrehozó egyezmény betiltja a vegyifegyverek használatát, fejlesztését, megszerzését egyaránt. Elrendeli a meglévő készletek megsemmisítését, 2007. áprilisi határidővel. (A rendkívül drága felszámolási tevékenység ennél tovább fog tartani. Oroszország már haladékot is kapott, ugyanakkor készletei nemzetközi ellenőrzés alatt vannak, és a megsemmisítési tevékenységben is részt vesznek az OPCW más tagállamai.)

Az OPCW feladata az egyezményben foglaltak végrehajtásának szervezett ellenőrzése (elsőként a multilaterális leszerelési megállapodások történetében) és egyben a felszámolásra irányuló munka támogatása.


Részes államok

AZ OPCW-nek 2007 elején 181 tagállama van, amelyek a világ lakosságának 98%-át képviselik. Továbbra sem tagja viszont Egyiptom, Irak, Izrael, Szíria. A többi, még távolmaradó ország gyakorlatilag nem rendelkezik vegyiparral.


Története

A vegyifegyverek használatának tilalmát először az 1899-es Hágai Békekonferencia, majd az 1925-ös Genfi Jegyzőkönyv mondta ki. Az I. világháborúban nem tartották be a Hágai Egyezmény előírásait, de a Genfi Jegyzőkönyv sem bizonyult kellően hatékonynak.

A ma érvényben lévő Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény a Genfi Leszerelési Értekezleten 40 állam részvételével 24 éven át tartó tárgyalási folyamat eredménye. A tárgyalások 1992-ben zárultak le, és az egyezményt 1993 januárjában nyitották meg aláírásra Párizsban. 1997. április 29-én lépett hatályba, amikor a 65. ratifikációs okiratot - ami éppen a magyar volt - letétbe helyezték az ENSZ főtitkáránál.

1993 és 1997 között egy előkészítő bizottság működött Hágában, majd az ugyanott kialakított székhelyén a szervezet megkezdte hivatalos működését.


Magyar vonatkozások

Hazánkban a 2259/1996(IX.26) kormányhatározattal került felállításra az egyezmény hazai végrehajtását felügyelő nemzeti hatóság, az Exportellenőrzési, Vegyi és Biológiai Fegyvertilalmi Iroda. Az egyezmény az 1997. évi CIV. törvénnyel került kihirdetésre.


Források

Non-proliferációs ABC - Budapest, 2000.


Külső hivatkozás

http://www.opcw.org