„Kamera” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
RedBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő hozzáadása: ang:Sīensearu
RedBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő hozzáadása: ps:انځورۍ
93. sor: 93. sor:
[[no:Kamera]]
[[no:Kamera]]
[[pl:Aparat fotograficzny]]
[[pl:Aparat fotograficzny]]
[[ps:انځورۍ]]
[[pt:Câmera]]
[[pt:Câmera]]
[[qu:Rikch'a hap'ina]]
[[qu:Rikch'a hap'ina]]

A lap 2012. június 23., 20:12-kori változata

A kamera a camera obscura latin kifejezésből származó elnevezés, amelyet a magyar átvett filmfelvevő és videokamera értelemben, de újabban az angol hatására a fényképezőgép elnevezésére is használják.

Leírása

Egy optikai lencsékből[1] és fényvédett részből álló szerkezet. A lencsék egy zárszerkezeten keresztül képet vetítenek egy rögzítő felületre (analóg filmre vagy digitális CCD-re).

A híradástechnikában az átviteli rendszer eleme, képek vagy képsorozatok optikai képét időben változó elektromos jellé alakító leképező rendszer. Kimenő jele a videojel, amely szinkron és színkódolási (például PAL) információkat tartalmaz.

Mozgóképet felvevő kamerák csoportosítása

  • Hagyományos, fényérzékeny filmre (celluloidra) rögzítő kamera. Ezeket a filmszalag szélessége alapján csoportosítják: a leggyakoribb, legelterjedtebb a 8 (otthoni használatra), 16 vagy 35 mm-es film. A mozifilmek jellemzően 35 mm-es filmre készülnek, s terjed a pusztán digitálisan rögzített nagy felbontású film is (bár az ehhez szükséges digitális vetítőgép ára miatt még az USA-ban is csak a nagyvárosok mozijaiban található).
  • Videokamera, mely a CCD-re vagy CMOS-ra érkező fényt elektronikusan továbbítja/tárolja. Itt a rögzítés történhet analóg módon (kazettában lévő mágnesszalagra), vagy digitálisan (kazettában lévő mágnesszalagra, írható DVD-re, esetleg merevlemezre, mint egy számítógépnél). A felbontásuk még bőven ahagyományos kamerák alatt van, de néhány éven belül valószínűleg ez is megváltozik.

Különleges kamerák

Képgaléria

Forrás

Külső hivatkozások

Commons:Category:Camera
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamera témájú médiaállományokat.