„Többjátékos videójáték” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''többjátékos videojáték''' (angolul: '''multiplayer video game''') a videojátékok egy olyan típusa, ahol ugyanazon környezetben több játékos játszhat egymással. A legtöbb [[játék (pszichológia)|játék]]kal ellentétben a videojátékok körében gyakoriak a kizárólag [[egyjátékos mód]]dal rendelkező játékok, ilyen esetekben a játékos előre leprogramozott kihívásokat teljesíthet, esetleges társait és ellenfeleit pedig [[mesterséges intelligencia]] vagy szkriptek vezérlik.
{{szubcsonk|2012. június 20., 14:54 (CEST)}}

A '''többjátékos''' vagy '''multiplayer''' olyan [[videojáték]], amit hálózaton keresztül több valós személy egymás ellen játszik. Ilyen játék folyhat [[LAN]] hálózaton keresztül, de akár [[internet]]en is. Ezek a játékok különböző [[szerver]]eken, esetleg szerverenként különböző pályákon játszódnak. Ilyen szervereket azonosítás céljából névvel látják el. Kommunikálni [[chat]]tel vagy hanggal lehet a játékosok között. Így a játékosok stratégiákat is készíthetnek a győzelem érdekében (ha a játékban csapatok vannak).


Többjátékos módban a játékosok interakcióba léphetnek egymással, vállvetve küzdhetnek közös célokért (kooperatív mód) vagy akár egymás ellen (kompetitív mód) is. Utóbbiba sorolható például a deathmatch és team deathmatch, a capture the flag vagy a domination játékmód, illetve az [[MMORPG]] játékok [[PvP]] része is. A többjátékos videojátékok játszhatóak egyazon számítógépen, illetve konzolon vagy akár az interneten keresztül is.


{{csonk-videojáték}}


[[Kategória:Videojátékokkal kapcsolatos fogalmak]]
[[Kategória:Videojátékokkal kapcsolatos fogalmak]]


[[en:Multiplayer_video_game]]
[[en:Multiplayer video game]]
[[bg:Мултиплейър]]
[[bg:Мултиплейър]]
[[ca:Videojoc multijugador]]
[[ca:Videojoc multijugador]]

A lap 2012. június 20., 15:29-kori változata

A többjátékos videojáték (angolul: multiplayer video game) a videojátékok egy olyan típusa, ahol ugyanazon környezetben több játékos játszhat egymással. A legtöbb játékkal ellentétben a videojátékok körében gyakoriak a kizárólag egyjátékos móddal rendelkező játékok, ilyen esetekben a játékos előre leprogramozott kihívásokat teljesíthet, esetleges társait és ellenfeleit pedig mesterséges intelligencia vagy szkriptek vezérlik.

Többjátékos módban a játékosok interakcióba léphetnek egymással, vállvetve küzdhetnek közös célokért (kooperatív mód) vagy akár egymás ellen (kompetitív mód) is. Utóbbiba sorolható például a deathmatch és team deathmatch, a capture the flag vagy a domination játékmód, illetve az MMORPG játékok PvP része is. A többjátékos videojátékok játszhatóak egyazon számítógépen, illetve konzolon vagy akár az interneten keresztül is.