„Hans Eysenck” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
 
Eysenck megalkotott két szupervonást, az extraverzió-introverziót (E) és a emocionalitás-stabilitást, azaz a neuroticizmust (N), melyet a ''Dimensions of Personality '' című könyvben írt le 1947-ben. Erre a két dimenzióra a tudományos világban csak a kezdőbetűi alapján szoktunk utalni.
<ref name="A viselkedésben megjelenő egyéni különbségeket ezzel a két dimenzióval írta le. Amikor ezt az elméletet megalkotta, több száz megfigyelésre alapozta azt. Hippokratész és Galenus tipológiáját, valamint Jung és Wundt idevonatkozó megfigyeléseit hasznosította. Azt kutatta Eysenck, hogy Hippokratész és Galenus által megfogalmazott 4 személyiségtípus leírható-e két szupervonás kombinációjával.
A két szupervonás a már fent említett extraverzió és a stabilitás, ahol az extraverzió társaságkedvelést, izgalmat, élénkséget, cselekvőkészséget, dominanciát jelent, a stabilitás pedig arra utal, hogy mennyire stabil érzelmileg.">Carver, Ch. S., & Sheier, M. F. (2006). ''Személyiségpszichológia''. Budapest, Magyarország: Osiris Kiadó.</ref>
 
4 személyiségtípus-kategóriát alkot a két szupervonás, melyek a következők:
===Források:===
 
*<references /> Carver, Ch. S., & Sheier, M. F. (2006). ''Személyiségpszichológia''. Budapest, Magyarország: Osiris Kiadó
*Eysenck, H. J. (1990). ''Rebel With A Cause (an Autobiography)'', London: W. H. Allen & Company.
*Eysenck, H. J., & Eysenck, S. B. G. (1976). ''Psychoticism as a dimension of personality.''London: Hodder & Stoughton.
*<references /> Haggbloom, S.J. (2002). ''The 100 most eminent psychologists of the 20th century.'' Review of General Psychology, 6, 139–152.
*http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Eysenck#cite_note-haggbloom-0
 
Névtelen felhasználó

Navigációs menü