„Binokuláris látás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: id:Penglihatan binokular; kozmetikai változtatások
a (r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: id:Penglihatan binokular; kozmetikai változtatások)
 
== A látvány egyedülisége ==
Mivel a látómezők átfedik egymást, van esély arra, hogy zavar támad egy tárgy bal és jobb szem által látott képe között. Ez kétféle módon kezelhető: az egyik kép elnyomásával, ami a másikat láthatóvá teszi, illetve a két kép összeolvasztásával. Azt a jelenséget, amikor egy tárgyról két kép is látható, [[Látás|kettős látáslátásnak]]nak vagy diplópiának nevezik. A két szemből származó képek összeolvasztása legalább két ok miatt megkülönböztethető a térlátástól ''(sztereopszis)''. Először is a binokuláris látás olyan rendellenességei, mint a kancsalság, megspórolják az összeolvasztást, de megszüntetik a sztereopszist. Másodszor pedig, egy tárgy mélysége a szemektől való távolságtól függetlenül pontosan megítélhető annak ellenére, hogy a tárgyról két kép látható.
A képek összeolvasztása a látótér csak egy kis részében történik meg, ott, ahol a szemek rögzülnek. A fixációs ponton át a vízszintes síkban egy görbe vonal helyezkedik el, mely mentén a tárgyak a két szem megfelelő retinális pontjain helyezkednek el. Ez a vonal az úgynevezett empirikus horizontális horopter. (Az optikai horopter a tér azon pontjainak összessége, amelyek mindkét szem azon receptorait ingerlik, amelyek a többivel azonos irányból kapnak információt. Együttesen egy szabályosan görbült virtuális felszínt képeznek). Létezik egy empirikus vertikális horopter is, ami a fixációs pont felett a szemtől távolodva, alatta pedig a szemhez közelítve hajlik meg. A horizontális és vertikális horopterek jelzik az egyedüli látás térének középpontját. Ezen a vékony, görbe téren belül a horoptereknél közelebbi és távolabbi tárgyak egyedül látszanak. A terület neve Panum összeolvasztási területe (azért terület, mert Panum eredetileg csak a horizontális síkot vizsgálta). Panum összeolvasztási terén kívül a tárgyak duplán láthatók.
 
 
== A binokuláris látás rendellenességei ==
A sztereopszis és a látvány egyedüliségének fenntartásához a szemeknek pontosan a megfelelő irányba kell állnia. Az egyes szemek szemüregben való elhelyezkedését az extraokuláris izmok irányítják. A két szem izmainak apró különbségei a hosszt, az illeszkedési helyzetet vagy az erőt illetően oda vezethetnek, hogy az egyik [[Emberi szem|szem az üregében]] ''(orbita)'' valamelyest eltolódik a másikhoz képest, különösen fáradtság esetén. Ez a jelenség a fória, amely a takarási teszt segítségével mutatható ki. Ennek elvégzéséhez a vizsgálati alanynak egy együttműködő személy szemébe kell néznie. Az alany szemét el kell fedni egy kártyával, a másik szemmel pedig a segítő ujját kell figyelnie. Az ujjat körbe kell mozgatni, ami leállítja azt a [[reflex|reflexet]]et, ami a letakart szemet a megfelelő vergencia pozícióban tartja. Az ujj megállítása után fel kell fedni a letakart szemet. Ezután megfigyelhető, ha a felfedett szem gyorsan elmozdul a kancsal helyzetből, illetve, ha a megfelelő pozícióhoz képest befelé néz. Ha a felfedett szem kívülről befelé mozdul el, akkor a személynek ''exofóriája'', ha pedig belülről kifelé mozdul, akkor ''ezofóriája'' van. Ha a szem egyáltalán nem mozog, a személynek ''ortofóriája'' van. A legtöbb embernek van egy bizonyos mértékű exofóriája vagy ezofóriája; ami szokványosnak számít. Ha a felfedett szem vertikálisan mozdul el, a személynek ''hiperofóriája'' vagy (ha lentről felfelé mozdul) ''hipofóriája'' van. Az ilyen vertikális fóriák elég ritkák. Az is megtörténhet, hogy a szem elfordul a látótengelye körül. Az ilyen ''ciklofóriák'' nem figyelhetők meg a takarási teszt segítségével; ritkábban fordulnak elő a vertikális fóriáknál.
 
A takarási teszt során az ilyen fóriával rendelkező személy egy rövid ideig tartó kettős látást avagy diplópiát tapasztal a szem felfedését követően. Ez a szem rövid ideig tartó kiigazítatlanságának szokványos következménye. Ha a diplópia elhúzódik, akkor rendellenességnek számít.
* {{cite web|url=http://vision2.googlecode.com|title=Vision2|accessdate=20090703}}
<!-- {{Sztereoszkópia}} -->
{{fordítás|en|4=angol|n=a|Binocular vision|oldid=295793761}}<!-- 2009-06-11 -->
 
[[Kategória:Látás]]
 
{{fordítás|en|4=angol|n=a|Binocular vision|oldid=295793761}}<!-- 2009-06-11 -->
 
[[en:Binocular vision]]
[[es:Visión binocular]]
[[fr:Vision binoculaire]]
[[id:Penglihatan binokular]]
[[it:Visione binoculare]]
[[lv:Binokulārā redze]]
157 734

szerkesztés

Navigációs menü