„DIN” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
HiW-Bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő módosítása: fa:موسسه استاندارد آلمان
RibotBOT (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: fa:مؤسسه استاندارد آلمان
46. sor: 46. sor:
[[es:DIN]]
[[es:DIN]]
[[eu:Deutsches Institut für Normung]]
[[eu:Deutsches Institut für Normung]]
[[fa:موسسه استاندارد آلمان]]
[[fa:مؤسسه استاندارد آلمان]]
[[fi:DIN]]
[[fi:DIN]]
[[fr:Deutsches Institut für Normung]]
[[fr:Deutsches Institut für Normung]]

A lap 2012. június 6., 23:04-kori változata

Deutsches Institut für Normung (DIN; magyarul Német Szabványügyi Intézet) a német nemzeti szabványügyi szervezet és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet tagja.

Upper case san-serif betűk "d", "i", "n" alul és felül keskeny fekete sávokkal
A Német Szabványügyi Intézet logója
A Deutsches Institut für Normung székhelye Berlinben

A DIN csatlakozók és DIN sínek több típusa is jó példa a régóta ismert és világszerte elterjedt szabványra. Mintegy harmincezer DIN szabvány a technológia szinte minden területét lefedi. Az egyik legkorábbi és legismertebb a DIN 476, mely 1922 óta az A-sorozatú papírméreteket mutatja. Ezt később, 1975-ben foglalták be az ISO 216-ba.

A DIN-ként bejegyzett egyesületet 1917-ben alapították. Eredeti neve Normenausschuss der deutschen Industrie (NADI, Német Ipari Szabványbizottság) volt. A NADI-t 1926-ban nevezték át Deutscher Normenausschuss-ra (DNA, Német Szabványügyi Bizottság) jelezve, hogy nem csak ipari termékeket, hanem már egyéb területet is lefed. 1975-ben végül a DNA-t átnevezték DIN-re, melynek székhelye jelenleg is Berlinben van. A német kormány 1975-ben elismerte mint nemzeti szabványügyi testület ami Németországot nemzetközi szinten is képviseli.

Főleg az eredetének köszönhetően a DIN mozaikszót gyakran fordítják helytelenül Deutsche Industrienorm-ra (német ipari szabványra). Elődje, a NADI valóban ipari szabványokat (DI-Norm) tett közzé. Pl. először 1918-ban -a kúpos csapokról szóló- 'DI-Norm 1'-et. Sokan ma is tévesen társítják a DIN-t a régi DI-Norm szabványok nevével.

A DIN szabvány elnevezése

A DIN szabvány elnevezése az eredetét mutatja (# egy számot jelöl):

  • DIN # elsősorban a németek hazai jelentőségű szabványához használatos vagy első lépésnek egy nemzetközi szabványi státusz irányába. E DIN # egy szabványtervezet, DIN V # pedig egy előzetes szabvány.
  • DIN EN # az európai szabványok német kiadásánál használatos.
  • DIN ISO # az ISO szabványok német kiadásánál használatos. DIN EN ISO # használatos, ha a szabvány európai szabványként is átvett.

DIN szabvány példák

Külső hivatkozások

Források

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Deutsches Institut für Normung című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.