„David Bailey (fotográfus)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a 1938-ban született személyek kategória hozzáadva (a HotCattel)
ZéroBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: es:David Bailey
26. sor: 26. sor:
[[en:David Bailey]]
[[en:David Bailey]]
[[de:David Bailey (Fotograf)]]
[[de:David Bailey (Fotograf)]]
[[es:David Bailey]]
[[fr:David Bailey]]
[[fr:David Bailey]]
[[it:David Bailey]]
[[it:David Bailey]]

A lap 2012. június 4., 03:01-kori változata

David Bailey (1938. január 2. London, Egyesült Királyság) angol fotográfus. Hírességekről készült fotói révén maga is híres és ünnepelt lett, ő az első "sztárfotósok" egyike, olyan aki nem csak a fotográfia iránt érdeklődők körében lett ismert.

London szegényebb, keleti felében született, szerény körülmények között nevelkedett. Autodidakta módon, saját maga tanult meg fotózni, majd 1957-től a brit Királyi Légierőnél szolgált. 1959-ben John French asszisztense lett, majd hamarosan a Vogue magazin szerződtette divatfotósnak, mellette szabadúszóként is dolgozott.

Terence Donovan-nel együtt a hatvanas évek Londonjának krónikása és hírnöke lett. A világ elsősorban az ő képeik révén ismerte meg a londoni fiatal közép- és felső osztály könnyed, bohém életét, a "Swinging London" avagy "Swinging Sixties" életérzést, amit például a Beatles vagy a Rolling Stones is képviselt. Annak köszönhetően, hogy állandóan színészek, rock-sztárok és más hírességek között forogtak, élénk társasági életet éltek, maguk is híresek és ünnepeltek lettek, ők voltak az első fotósok, akikről ez elmondható volt.

1964-ben adta ki "Box of Pin-ups" című gyűjteményét, ami szokatlan megjelenésével és tartalmával sok vitát váltott ki. A dobozban sztárok és hírességek poszter-nyomatai mellett a Bailey egykori szűkebb pátriáját, az East Endet uraló gengszterek, a Kray-ikrek fotói is szerepeltek, ami sokak, többek között a kor legmeghatározóbb fotósának, Lord Snowdon-nak a rosszallását is kivívta, így – bár üzletileg sikeres kiadvány volt – nem készült belőle második kiadás és Amerikában sem jelent meg, ahol addigra Bailey már szintén ismert volt.

Michelangelo Antonioni a Nagyítás (1966) c. filmjének főszereplőjét, Thomast részben Bailey-ről mintázta.

Divatfotói mellett számos lemezborítót (például a Rolling Stonesnak és Marianne Faithfullnak) tervezett, több fotóalbuma jelent meg, valamint rendezett reklám- és dokumentumfilmeket is.

Négyszer nősült, második felesége (1967 és 1972 között) Catherine Deneuve francia színésznő volt. Jelenlegi feleségével, Catherine Dyer színésznővel 1986 óta él együtt.

2001-ben a CBE (Commander of the British Empire) címmel tüntette ki a Királynő, ami rendszerint a lovagi cím (Sir) "előszobája".

Külső hivatkozások