„Pierre Boulle” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
JYBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő hozzáadása: fa:پیر بول
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2+) (Bot: következő hozzáadása: mzn:پیر بول
36. sor: 36. sor:
[[ja:ピエール・ブール]]
[[ja:ピエール・ブール]]
[[ka:პიერ ბული]]
[[ka:პიერ ბული]]
[[mzn:پیر بول]]
[[nl:Pierre Boulle]]
[[nl:Pierre Boulle]]
[[os:Буль, Пьер]]
[[os:Буль, Пьер]]

A lap 2012. május 17., 13:44-kori változata

Pierre Boulle (Avignon, 1912. február 20.Párizs, 1994. január 30.) francia író, a Híd a Kwai folyón (1952) és a A majmok bolygója (1963) szerzője.

Élete

Pierre-François-Marie-Louis Boulle-ként született a franciaországi Avignonban. Katolikus családban nevelkedett, bár később szabadgondolkodásúvá vált. Mérnöknek tanult. 1936-tól három éven keresztül technikusként dolgozott egy brit gumiültetvényen a mai Malajzia területén. A második világháború kitörésekor behívták a hadseregbe. Francia Indokínában harcolt. Miután a német csapatok megszállták hazáját, belépett a szingapúri szabad francia haderő kötelékébe. A háború alatt Charles de Gaulle pártján állt.

A háborúban Peter John Rule álnéven Kínában és Burmában az ellenállási mozgalomnál volt titkosügynök. 1943-ban németpárti csapatok fogták el a Mekong partjánál. Szolgálataiért több kitüntetést is kapott. A háború után még rövid ideig a gumiiparban dolgozott, de később Párizsba költözött. Itt írta meg híres regényét, a Híd a Kwai folyónt, amely azonnal világsiker lett. 1957-ben a műből filmváltozat is készült, amely több Oscar-díjat is nyert. 1963-ban több sikertelen könyv után megjelent A majmok bolygója, ami alapján több film is készült. A francia fővárosban hunyt el 82 éves korában.

Külső hivatkozások