„Canberra Nature Park” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Extacskó (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „A '''Canberra Nature Park''' (Canberra Természetvédelmi Park) valójában, mintegy 30 különálló védett terület együttes megnevezése az ausztrál főváros, [[…”
 
Extacskó (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
4. sor: 4. sor:


A fővárosban élő emberek többsége karnyújtásnyira lakik a Canberra Természetvédelmi Park különböző részeitől. A védett területet egyszerű kerítés, illetve az ingatlanok kerítései határolják. Több helyen kapuk biztosítják a park területére való bejutást, ahol a látogatók sétálgathatnak, futhatnak és kikapcsolódhatnak, viszont a motorozás tilos a park területén.
A fővárosban élő emberek többsége karnyújtásnyira lakik a Canberra Természetvédelmi Park különböző részeitől. A védett területet egyszerű kerítés, illetve az ingatlanok kerítései határolják. Több helyen kapuk biztosítják a park területére való bejutást, ahol a látogatók sétálgathatnak, futhatnak és kikapcsolódhatnak, viszont a motorozás tilos a park területén.
A park néhány hegyvidéki területén víztározókat alakítottak ki, melyek részt vesznek a főváros víz-, illetve áramellátásának biztosításában. <ref name=Canberra parks>{{cite web|url=http://www.tams.act.gov.au/play/parks_conservation_and_lands/parks_reserves_and_open_places/canberra_nature_park Canberra Nature Park - Territory and Municipal Services|lang=en|title=Conservation park|accesdate=2012-05-01}}</ref>
A park néhány hegyvidéki területén víztározókat alakítottak ki, melyek részt vesznek a főváros víz-, illetve áramellátásának biztosításában. <ref name=Canberra parks>{{cite web|url=http://www.tams.act.gov.au/play/parks_conservation_and_lands/parks_reserves_and_open_places/canberra_nature_park Canberra Nature Park|lang=en|title=Conservation park|accesdate=2012-05-01}}</ref>





A lap 2012. május 1., 11:18-kori változata

A Canberra Nature Park (Canberra Természetvédelmi Park) valójában, mintegy 30 különálló védett terület együttes megnevezése az ausztrál főváros, Canberra körül, az Ausztráliai fővárosi területen belül, amelyben bozótos-bokros hegyvidéki területek váltakoznak síkvidéki füves gyepterületekkel. Sok területet ezek közül a korábbi időkben lecsupaszítottak, hogy legeltetés céljára alkalmassá tegyék ezen területeket, de sok korábban füves területen mára visszatérőben vannak a bozótosok, hála a visszatelepítési munkálatoknak.

A park egyik bejárata Red Hill-nél

A Canberra környéki hegyvidék hegyeit, melyek a: Black Mountain, Mount Ainslie, Mount Majura, Mount Pleasant, Russell Hill, Red Hill, Mount Mugga, O'Connor Ridge, Bruce Ridge, Aranda Bushland, Mount Painter, The Pinnacle, Lyneham Ridge, Oakley Hill, Mount Taylor, Isaacs Ridge, Mount Stromlo, Mount Arawang, Neighbour Hill, Wanniassa Hill, és a Narrabundah Hill, mostanra a National Capital Plan (Nemzeti fővárosi terv) védelme alá vonták, valamint majdnem az összes eddig felsorolt hegy része a Canberra Természetvédelmi Parknak. Ezek a hegyek már-már színpadias hátteret képeznek a fővárosi kerületek és városrészek körül, mint, ahogyan ez eredetileg is szerepelt Walter Burley Griffin tervei között.

A fővárosban élő emberek többsége karnyújtásnyira lakik a Canberra Természetvédelmi Park különböző részeitől. A védett területet egyszerű kerítés, illetve az ingatlanok kerítései határolják. Több helyen kapuk biztosítják a park területére való bejutást, ahol a látogatók sétálgathatnak, futhatnak és kikapcsolódhatnak, viszont a motorozás tilos a park területén. A park néhány hegyvidéki területén víztározókat alakítottak ki, melyek részt vesznek a főváros víz-, illetve áramellátásának biztosításában. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; hibás nevek, pl. túl sok


Park Növényzet Terület (km²) Park Növényzet Terület (km²)
Aranda Bozótos Ligeterdő 1.06 Black Mountain Erdő 4.52
Bruce Ridge Erdő 1.34 Cooleman Ridge Erdőség 1.89
Crace Grassland Füves puszta természetvédelmi terület Füves puszta 1.21 Dunlop Füves puszta természetvédelmi terület Füves puszta 1.06
Farrer Ridge Erdőség 1.78 Goorooyarroo Erdőség 7.01
Gossan Hill Erdő 0.48 Gungaderra Füves puszta természetvédelmi terület Füves puszta 2.70
Isaacs Ridge természetvédelmi terület Erdőség 0.34 Jerrabomberra Vizi természetvédelmi terület Vizes élőhely 2.08
McQuoids Hill Erdőség 0.56 Mount Ainslie Erdőség
Mount Majura Erdőség Mount Mugga Mugga Erdőség 1.05
Mount Painter természetvédelmi terület Erdőség 0.86 Mount Pleasant Erdőség 0.50
Mount Taylor Erdőség 2.93 Mulanggari Füves Puszta természetvédelmi terület Füves puszta 1.17
Mulligans Flat Rezervátum Erdőség 7.81 O'Connor Ridge Erdő 0.62
Oakey Hill természetvédelmi terület Erdőség 0.66 Percival Hill természetvédelmi terület Erdő 0.63
Red Hill Erdőség 2.87 Rob Roy Erdő 19.77
Pinnacle természetvédelmi terület Erdőség 1.38 Tuggeranong Hill Erdőség 3.17
Urambi Hills Woodland 2.43 Wannissa Hills Erdőség 2.27

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Canberra Nature Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

(angolul)