„Egyezményes koordinált világidő” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(úl szócikkre utalás)
Megjegyezzük, hogy a Föld forgási sebességét számos egyéb tényező befolyásolja, melyek pontos hatásáról keveset tudunk. Ilyen például a kőzetlemezek mozgása, illetve a Föld belsejében lezajló folyamatok. A Föld forgása ezek miatt a tényezők miatt nehezen számolható ki előre, ezért az eltérést az elméleti értéktől mindig utólag állapítják meg.
 
Nem szabad összekeverni az átlagos szoláris nap hossza és az SI másodperc közötti különbséget a szökőmásodperccel. Ez ahhoz a hibás következtetéshez vezet, hogy a Föld forgása teljesen megállna néhány tízezer év múlva. A hibás következtetés abból fakad, hogy összekeverik a változás sebességét (napi 2 [[ezredmásodperc]]) és a megtett távolságot (ez időben kifejezve 80 másodperc).<!-- ??? -->A szökőmásodperceket nem az aktuális és az átlagos nap közötti különbség indokolja, hanem a felhalmozódott különbség.
<!--
Take care not to confuse the difference between the length of the mean solar day and the SI day with the leap second adjustment. This error leads to the expectation that the Earth's rotation will stop in a few millenia, when there have been 86400 leap seconds. This erroneous line of reasoning confuses velocity (2 ms per day) with travelled distance (about 80 s). The correct reason for leap seconds is not the current difference between actual and nominal LOD, but rather the accumulation of this difference over a period of time.
 
A DUT1 grafikonon a függőleges vonalak közötti lejtős rész mutatja a névleges 86&nbsp;400 s-hez viszonyított eltérést. Látható, hogy a 2000-es év környékén a ferde szakasz kevésbé meredek, a Föld átmeneti felgyorsulása miatt.
 
== Az UTC jövője ==
Ahogy a Föld forgása lassul, gyakrabban lesz szükség szökőmásodperc beiktatására. A nap hosszának változása nagyjából +1,7&nbsp;ms száz év alatt. A 21. század végére az átlagos nap hossza 86400,004 s lesz, ami azt jelenti, hogy a mostani 500 nap helyett 250 naponként kell szökőmásodpercet beiktatni. A 22. században már évente 2 szökőmásodpercre lesz szükség, a 24. században évi 4 lenne szükséges.<ref>[http://www.ucolick.org/~sla/leapsecs/ Future of Leap Seconds<!-- Robot generálta cím -->] utcdoomed Mail to LEAPSECS on 2003-04-22<!-- Robot generálta cím -->]</ref>

Navigációs menü