„Ang Lee” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
korrektúra
a (r2.5.2) (Bot: következő hozzáadása: uk:Енг Лі)
(korrektúra)
'''Ang Lee''' ({{zh-cp|c=李安|p=Lǐ Ān}}) ([[1954]]. [[október 23.]] – ) [[Kínai Köztársaság|tajvani]] származású [[Oscar-díj]]as filmrendező.
 
== Karrier -áttekintés ==
 
A 2007-ben megjelent, tajvani rendezőről írt könyvében ''(The Cinema of Ang Lee: The other side of the screen)'' [[Whitney Crothers Dilley]] filmjein keresztül részletesen elemezte Ang Lee művészetét, és azt is megállapította, hogy a rendező visszatérő témái közé tartoznak az elidegenedés, a társadalmi kirekesztés, valamint az elnyomás. Ang Lee sok filmje foglalkozott továbbá a régi és a modernitásmodern kor konfliktusával, egymással való együttélésével. Néhány filmjére a könnyed humoros stílus is jellemző, ami lényegesen eltér attól a tragikus történelmi realizmustól, mely 1987, azaz a [[hadijog]] eltörlése utáni időszakban jellemezte a tajvani filmgyártást. AmígJóllehet az ''Esküvői bankett'' (The Wedding Banquet) Lee karrierjében mindenképpen fontos állomást jelentett, és 1993 egyik legsikeresebb filmje lett, addig az igazi áttörést az 1995-ös [[Értelem és érzelem (film, 1995)|Értelem és érzelem]] (Sense and sensibility) hozta meg a rendező számára. Ezt követően két filmje, a [[Tigris és sárkány (film)|Tigris és sárkány]] (Crouching Tiger Hidden Dragon) (melyet Oscar-díjra jelöltek többek között a Legjobblegjobb Rendezőrendező kategóriájában is), valamint a [[Túl a barátságon]] (Brokeback Mountain) (melyért meg is kapta a legjobb rendezőnek járó [[Oscar-díj]]at) egyaránt kulturális mérföldköveknek számítottak, és díjak sorát seperték be.
 
A ''Tigris és Sárkány'' rendezői változatát a [[Dartmouth]] Kollégium [[Ivy League]] nevű egyetemvárosában mutatták be 2000-ben. 2001-ben [[Sean Penn]]-nel közösen kapták meg a [[Dartmouth]] Film DíjatFilmdíjat. Ang Lee Dartmouth-banDartmouthban a híres [[Kai Wong]]-ot is tanította.
Lee 2005-ös filmje, a [[Túl a barátságon]] elnyerte a [[Velencei Filmfesztivál]] díját, az [[Arany Oroszlán]]-t., Valamintvalamint a Los Angeles-i, New York-i, és London-ilondoni kritikák az év legjobb filmjének kiáltották ki. A film megnyerte továbbá a 2005-ös [[Golden Globe]] díjat a ''Legjobblegjobb film-drámafilmdráma'' illetve ''Legjobblegjobb rendező'' kategóriákban. A filmet nyolc [[Oscar-díj]] díjrara jelölték, Lee-t munkájáért a Legjobblegjobb Rendezőrendező díjával tüntették ki. Ő lett az első ázsiai (nem- kaukázusi) rendező, aki [[Oscar-díj]]-atdíjat nyert.
Lee 2007-es filmje az, [[Ellenséges vágyak]] (Lust, caution) c. filmje egy újabb [[Arany Oroszlán]] díjat szerzett számáraneki, és így ő lett a második rendező, aki kétszer is megkapta a [[Velencei Nemzetközi Filmfesztivál]]nak ezene nagybecsű díját.
 
== Fiatalkora ==
=== Iskolák ===
 
Ang Lee a tajvani [[Pingtung]] tartomány [[Chaochou]] városában született. Hagyományos családban nőtt fel, ahol az oktatást és különösen a klasszikus kínai műveltség elsajátítását nagyon fontosnak tartották a szülők. Ang Lee szülei [[1949]], azaz a [[Kínai Nemzeti Párt]] polgárháborús veresége után települtek át [[Kínai Köztársaság|Tajvan]] szigetére a szárazföldi Kínából. Lee édesapja a dél-kínai [[Jiangxi]] tartomány szülötte volt, gyermekeit kínai irodalomra, művészetre és [[kalligráfia|kalligráfiára]] oktatta. Lee nagyszülei az 1966-os [[kulturális forradalom]] áldozatai lettek, mivel a ''Fekete Öt Csoportjába'' (黑五类) sorolták őket. Lee a Nemzeti Tajvani Első Szenior Középiskolába járt, ahol édesapja korábban iskolaigazgatóként dolgozott. Ahhoz, hogy belépjen a tajvani egyetemi felsőoktatásba, sikerrel kellett volna vizsgáznia az évente rendezett 'Főiskolák’Főiskolák és Egyetemek Felvételi Vizsgáján'Vizsgáján’, azonban édesapja nagy csalódására a vizsgán kétszer is megbukott. Ezek után a három éveshároméves képzést nyújtó Nemzeti Bölcsésztudományi Intézetben folytatta tanulmányait (ma Nemzeti Bölcsészettudományi Egyetem), és 1975-ben végzett. Édesapja azt szerette volna, ha fia tanárként helyezkedik el, de Lee érdeklődése a tanulmányai során művészeti irányba terelődött. Miután megnézte [[Ingmar Bergman]] filmjét az 1960-ban forgatott ''[[Szűzforrás]]''át c. filmjét, eldöntötte, hogy a filmiparban fog dolgozni. MiutánA teljesítettekatonai aszolgálat katonaiteljesítése szolgálatot,után Lee az [[Amerikai Egyesült Államok]]ba ment, ahol az University of Illinois at Urbana-Champaign egyetemen 1980-ban megszerezte [[bachelor]] diplomáját színházművészet szakon. Tanulmányait a New York-i Egyetem ([[New York University]]) Tish School of the Arts intézetében folytatta, és itt Master of Fine Arts fokozatot szerzett. Érdekesség, hogy Ang [[Spike Lee]] osztálytársa volt, és segédkezett diplomafilmje munkálataiban is. Lee még a tanulmányai alatt készített egy rövidfilmet ''A Könnyeikönnyei'' (Shades of the Lake) címen (1982), mely Tajvanon megnyerte a Legjobblegjobb Drámaidrámai Rövidfilmrövidfilm díját. Saját diplomamunkája, a 43 perces ''Fine Line'' című dráma megnyerte a [[New York]]-i [[Wasserman-díj]]at a Kiválókiváló Rendezésértrendezésért.
 
=== A diplomázás utáni hosszú szünet időszaka ===
 
Lee NYU diplomája felkeltette a [[William Morris]] Ügynökség érdeklődését,: ez a híres tehetségkutató ügynökség Lee képviselője lett. A WMA ügynökség kezdetben nem igennemigen tudott lehetőséget biztosítani a fiatal rendezőnek, így Lee hat éven keresztül munka nélkül maradt. A négy fősnégyfős családot Lee felesége, Jane Lin tartotta fenn, aki [[molekuláris biológia|molekuláris biológiával]] foglalkozott. Ez a kínai kultúrában elfogadhatatlan helyzet nagy nyomásnak tette aláki a párt, de Jane mindig támogatta férjét. Lee ezen idő alatt különböző filmekből, darabokból merített ihletet, és több forgatókönyvet is írt. 1990-ben Lee két forgatókönyvét, a ''Lökő kezek''et (Pushing Hands) és az ''Esküvői bankett''et adta be a Tajvani ''Kormányzati Információs Iroda'' által szponzorált versenyére. A két forgatókönyv az első, illetve a második helyen végzett a versenyben. A győztes forgatókönyvek, valamint Lee egyedülálló és újszerű stílusa megragadták a híres tajvani filmstúdió menedzser, Li-Kong Hsu (徐立功) híres tajvani filmstúdió-menedzser fantáziáját. Hsu producer felkérte Lee-t, hogy forgassa le filmjét, a ''Lökő Kezekkezek''-et, melyetmajd 1991-ben be is mutattakmutatták.
 
== A tajvani debütálás ==
 
A ''Lökő Kezekkezek'' (1992) című filmet a kritikák elismeréssel fogadták, és a film bevételei is nagyon jó mutatókkal szolgáltak. A film az [[Golden Horse Awards|Arany Ló]] Filmfesztiválon nyolc jelölést kapott,; ez Tajvan legnagyobb filmes eseménye. AHsu a sikeren felbuzdulva Hsu, Lee másik filmjének elkészítésében is segédkezett. Az ''Esküvői Bankettbankett'' (1993) elnyerte a berlini Fesztivál [[Arany Medve]] díját, a legjobb külföldi film kategóriában jelölték a [[Golden Globe-díj|Golden Globe]], valamint [[Oscar-díj]]ra. A film összesen tizenegy tajvani és nemzetközi díjat kapott, és Ang Lee-t sztárrendezővé emelte.
 
Lee első két filmje tajvani amerikaiakról szólt, és mind a két filmet az [[Amerikai Egyesült Államok|Egyesült Államokban]] forgatták. 1995-ben Hsu meghívására Lee visszatért Tajvanra, ahol leforgatták az ''Étel, ital, férfi, nő'' című filmet. Ez a film [[Tajpej]]ben játszódik, és hagyományos értékeket, modern kapcsolatokat, valamint családi konfliktusokat mutat be. Ez a film is, akárakárcsak elődei, nagy sikert aratott. Lee filmjét ismét jelölték Golden Globe- és Oscar-díjra mint a legjobb külföldi filmfilmet. Az ''Étel, ital, férfi, nő'' Tajvanon és világszerte öt díjat kapott,; az ''Independent Spirit'' Lee-t választotta a legjobb rendezőnek. [[Hollywood]] megvásárolta a film jogait, és így a film [[remake]]-jét 2001-ben Maria Ripoll készítette el ''Tortilla Soup'' címen. Ez azon ritka események egyike volt, amikor tajvani film remake-jét a szigeten kívül, más országban készítettek el.
 
== Hollywood ==
=== Értelem és érzelem ===
 
Lee első három drámájának sikere megnyitotta számára az utat Hollywoodba. 1995-ben Lee megrendezte a [[Columbia Tristar]] angol klasszikusát az ''[[Értelem és érzelem (film, 1995)|Értelem és érzelmet]].''. A Berlini Filmfesztiválon újra elnyerte az ''Arany Medve'' díjat. A filmet továbbá hét [[Oscar]]-ra jelölték, és [[Emma Thompson]], aki a forgatókönyvet írta, és a filmben olyan partnerekkel játszott együtt, mint [[Hugh Grant]] és [[Kate Winslet]], megnyerte a Legjobblegjobb Adaptáltadaptált Forgatókönyvnekforgatókönyvnek járó díjat. Az [[Értelem és érzelem (film, 1995)|Értelem és érzelem]] nem utolsósorban megnyerte a Golden Globe Legjobblegjobb Film-Drámafilmdráma díját.
 
Ezek után Lee további két filmet rendezett: a ''Jégvihar''-t (1997), amely egy az 1970-es években, egy amerikai kisvárosban játszódó családi szatíra volt, valamint a ''Pokol lovasai''-t (1999), egy amerikai polgárháborúról szóló drámát. A két filmet a kritikák nagyon dicsértek bár, de a bevételeik alapján nem könyvelhetők el egyértelmű sikernek, és ez kissé változtatottnyomot ishagyott Lee addigiaddig töretlen népszerűségén.
 
=== Tigris és Sárkány ===
 
1999-ben régi barátja, Li-Kong Hsu felkérte Lee-t egy hagyományos kínai [[wuxia]] (harcművészetek és lovagi rend) film elkészítésére. Lee nagyon megörült a lehetőségnek, hiszenmivel ez gyermekkori álma volt. A ''[[Tigris és sárkány (film)|Tigris és sárkány]]'' (2000) készítéséhez Tajvanból, Hongkongból és a szárazföldi Kínából egy profikból álló csapatot toborzott össze. A film világszerte meglepetésszerű siker lett. A filmet eredeti kínai nyelven és feliratosan vetítették a mozik. Sok országban, többek között az Egyesült Államokban és [[Anglia|Angliában]] a legsikeresebb külföldi film lett. A filmet [[Oscar-díj]]ra jelölték a legjobb film, a legjobb külföldi film, valamint a legjobb rendező kategóriákban. Végül elnyerte a Legjobblegjobb Külföldikülföldi Film-nekfilmnek járó [[Oscar-díj]] díjatat. A ''Tigris és Sárkány'' sikere más kínai rendezőket is (többek között [[Zhang Yimou]]-t és [[Chen Kaige]]-tet) további nyugati közönség számára készített ''wuxia'' filmek rendezésére buzdított.
 
2003-ban Lee elkészítette első nagy költségvetésű mozifilmjét, a ''[[Hulk (film)|Hulk]]''ot, mely mind a kritikák, mind a közönség fogadtatása szempontjából bukást jelentett. A film messze nem váltotta be továbbá a Universal filmstúdió bevételhez fűzött elvárásait sem. Lee a film bukása után a visszavonuláson gondolkodott, de édesapja bátorítására mégsem adta fel karrierjét.
 
=== Túl a barátságon ===
 
Lee úgy döntött, hogy elvállalja az [[Annie Proulx]], [[Pulitzer-díj (USA)|Pulitzer-díj]]-as ''Túl a barátságon'' című regényén alapuló, alacsony költségvetésű, független film elkészítését. Egy 2005-ös interjúban Lee így nyilatkozott: ''„Mit is tudhatnék egy wyomingi buzifarmról?”''. A rendezőt némi felháborodást keltő szavai ellenére sem távolították el a székéből, és a ''Túl a barátságon'' híven tanúskodik arról, hogy Lee mesterien ért az emberi szívekben zajló folyamatok mély és hiteles ábrázolásához.
 
A 2005-ös, két [[wyoming]]i birkapásztor [[cowboy]] tiltott szerelméről szóló film azonnal a nyilvános érdeklődés középpontjába került, és heves vitákat váltott ki. A filmet az egekig magasztalták a kritikák, Lee számos nemzetközi filmfesztiválon megnyerte a Legjobblegjobb Rendezőnekrendezőnek, valamint Legjobblegjobb Filmnekfilmnek járó díjakat. A ''[[Brokeback Mountain – Túl a barátságon]]'' kulturális jelenséggé vált, és óriási bevételeket könyvelhetett el világszerte. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, többek között a legjobb film és legjobb rendező kategóriákban. Lee-nek elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat,; ő lett az első kelet-ázsiai rendező, akit munkájáért ezen díjjal tüntettek ki.
 
=== Ellenséges vágyak ===
 
A ''BrokebakcBrokeback Mountain – Túl a barátságon'' után Lee visszaért a kínai témához. A következő filmje, az ''[[Ellenséges vágyak]],'' a híres [[sanghaj]]i származású írónő, [[Eileen Chang]] kisregényének megfilmesítése. A kisregényt az írónő 1950-ben írta, és a történet a második világháború idején, 1939-19401939–1940-ben, a japán megszállás alatti Sanghajban játszódik. Akárcsak a ''Túl a barátságon'' esetében, az ''Ellentétes vágyak'' is egy rövid, cselekményében nem annyira mozgalmas történet megfilmesítése, így kiváló lehetőség nyílik a visszafojtott érzelmek, indulatok ábrázolására. A filmet a ''Focus Features'' forgalmazta, és 2007 nyarán, őszén mutatták be világszerte. Amerikában a film [[NC-17]] (17 éven felülieknek) besorolást kapott nyíltan ábrázolt szexuális jelenetei miatt. Ez nagy kihívást jelentett a forgalmazóknak, hiszenmivel Amerikában a mozik többsége nem vetít NC-17 besorolású filmeket. Ennek ellenére a rendező és a filmstúdió úgy döntött azonban, hogy a film vágatlan formában kerüljön a mozikba. Kínában viszont egy kilenc perccel megrövidített, nagya közönségnagyközönségnek számárais emészthetőelfogadható változatot mutattak be a kínai kormány megszorításai miatt.
 
Az ''Ellenséges vágyak'' a 2007-es [[Velencei Filmfesztivál]]on megnyerte a legjobb filmnek járó [[Arany Oroszlán]]t. Az amerikai kritikák nem mind voltak pozitívak. Tajvanon a filmet teljes, eredeti verziójában vetítették, és nagyon jó fogadtatást kapott. Lee nagyon meghatottmeg volt hatva, hogy honfitársai így elismerték, ugyanakkor elismerte, hogy nem várt nagy sikert az amerikai közönségtől, hiszen a film témájában, hangvételében, témavezetésében nagyon "kínai"„kínai”.
 
== Együttműködés James SchamussalSchamusszal ==
 
Ang Lee karrierje kezdetétől fogva együtt dolgozik [[James Schamus]]szal, a híres producerrel és forgatókönyvíróval, [[James Schamus]]sal, aki minden filmjének producere és társírója volt.
 
== Magánélet ==
Ang Lee megkapta az amerikai állampolgárságot,; jelenleg családjával [[New York]] város [[Larchmont]] kerületében él. Felesége Jane Lin mikrobiológus,; 1983-ban házasodtak össze. Két fiúkfiuk van: Haan Lee (született 1984-ben) és Mason Lee (született 1990-ben).
 
== Filmográfia ==
* ''A Tó Könnyei'' (Shades of the Lake) 1982
* ''[[Lökő Kezekkezek]]'' (Pushing Hands / 推手) 1992
* ''[[Az esküvői bankett]]'' (The wedding banquet / 喜宴) 1993
* ''[[Étel, ital, férfi, nő]]'' (Eat, drink, man, woman / 饮食男女) 1994

Navigációs menü