„Narám-Szín akkád király” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
akkád
a (r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: br:Naram-Sin (Akkad))
(akkád)
[[Fájl:Victory stele of Naram Sin 9062.jpg|bélyegkép|jobbra|[[Narám-Szín sztéléje]] Szúszából ([[Louvre]])]]
'''Narám-Szín''' ([[akkád nyelv|akkád]] [<sup>[[dingir|d]]</sup>]na-ra-am-<sup>d</sup>''suen'', ''Narām-Sîn'')<ref>[http://oracc.museum.upenn.edu/etcsri/cbd/qpn/qpn.x016262.html Oracc.Museum: Naramsuen]</ref> az [[Akkád Birodalom]] negyedik uralkodója volt. Az ''alacsony'' vagy [[rövid kronológia]] szerint kb. [[i. e. 2190]]-[[i. e. 2154]], a [[középső kronológia]] szerint kb. [[i. e. 2254]]-[[i. e. 2218]] között uralkodott. Apjától, [[Manistusu]]tól nagy birodalmat örökölt, ő folytatta a harcokat a birodalom fenntartásáért és további kiterjesztéséért. Uralma alá tartozott egész [[Mezopotámia]] a [[Földközi-tenger]]től a [[Perzsa-öböl]]ig, beleértve a környező hegyek egy részét és az öböl nagy részét is.
 
Uralma volt a birodalom fénykora, ahol ő magát az istenek fiából istenkirállyá léptette elő. Felvette a ''négy világtáj királya'' címet, alattvalói ''Akkád isteneként'' tisztelték. Ezzel [[Lugalbanda]] és [[Gilgames]] nyomdokaiba lépett, bár őket csak haláluk után emelték az istenek közé.
 
A legendák szerint Narám-Szín nagyravágyása miatt megbüntették őt az istenek a keleti törzsek betörésével és Akkád lerombolásával, de erre semmilyen korabeli bizonyíték nincs. Fia, [[Sar-kali-sarri]] idején azonban a birodalom már valóban a nyugati [[amurrúk]] és a keleti hegyi [[gutik]] nyomása alatt állt.
 
== Jegyzetek ==
{{források}}
 
== Források ==

Navigációs menü