„Grammy-díj” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.4) (Bot: következő módosítása: ar:جوائز الغرامي
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2+) (Bot: következő hozzáadása: be-x-old:Грэмі
63. sor: 63. sor:
[[az:Qremmi mükafatı]]
[[az:Qremmi mükafatı]]
[[be:Грэмі]]
[[be:Грэмі]]
[[be-x-old:Грэмі]]
[[bg:Грами]]
[[bg:Грами]]
[[bn:গ্র্যামি এ্যাওয়ার্ড]]
[[bn:গ্র্যামি এ্যাওয়ার্ড]]

A lap 2012. április 9., 14:00-kori változata

Grammy-díj (Grammy Award)
Az Arany Gramofon
Az Arany Gramofon
Szervezet neveNational Academy of Recording Arts and Sciences
SzékhelyLos Angeles
Alapítás éve1958
Ország USA
Első díjátadás1959. május 4.
Beverly Hilton Hotel,
Los Angeles & New York
Legutóbbi díjátadás2011. február 13.
(53. díjátadó)
Staples Center, Los Angeles
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Grammy-díj témájú médiaállományokat.

A Grammy-díj (angolul: GRAMMY® Awards; ill. Phonograph Gramophone Awards) vagy „Grammys”, egy az Egyesült Államok National Academy of Recording Arts and Sciences (magyarul: Hangfelvételművészetek és -tudományok Nemzeti Akadémiája) által alapított, évente átadásra kerülő díj, mely a zeneipar azévi kimagasló eredményeit hivatott elismerni. A díjátadó ünnepséget neves előadók fellépései kísérik, és a nagyobb figyelmet kiváltó díjak átadását a televízió is közvetíti. Mai napig a Grammy-díj a legnagyobb presztizzsel bíró elismerés a zeneiparban.

A díjat 1958-ban alapították. Az ABC tévétársaság 1971-es első élő tévéközvetítését megelőzően az 1960-as években az NBC tévétársaság The Best on Record címmel felvételről sugározta a díjátadó összefoglalóját. Az első Grammy Awards az NBC csatornán 1959. november 29-én került adásba a Sunday Showcase című műsor keretében, mely eredetileg tévéfilmeket és revüműsorokat sugárzott. 1971-ig a díjátadó ünnepségeket két helyszínen, New Yorkban és Los Angelesben is megrendezték, a díjazották pedig választhattak a két helyszín közül, hogy hol veszik át az elismerést. Az Akadémiától Pierre Cossette vásárolta meg a jogokat, hogy közvetíthesse a ceremóniát, és megszervezte az első élő tévéadást.[1] Miután a díjátadás helyszíne Nashville-be (Tennessee) került, 1973-ban a CBS vásárolta meg a közvetítési jogokat. A Grammy-ceremóniát korábban közvetítő ABC számára pedig kárpótlásul létrehozták az Amerikai Zenei Díjat (American Music Award).

1974-től ismét Los Angelesben (a Shrine Auditoriumban), illetve egyes években New Yorkban (a Radio City Music Hallban vagy a Madison Square Gardenben) adták át a díjakat. 2003 kivételével az új évezredben a Los Angeles-i Staples Center volt a gála helyszíne.[2]

A férfi előadóknál a legtöbb Grammyvel a magyar Solti György karmestert, zongoraművészt díjazták, mintegy 31 alkalommal.[3] A hölgyek közül a legtöbbször, 26 alkalommal, Alison Krauss folk és country énekes/hegedűs nyert.[4] A könnyűzenei együttesek között a U2 tartja a rekordot 22 Grammy-díjjal[5], míg az összes zenekart figyelembe véve a Chicagói Szimfonikusok állnak az első helyen 60 győzelemmel.[5]

Az arany gramofon

A jelenleg használt szobrot kizárólagosan a Billings Artworks cég gyártja coloradói Ridgewayben. A szobrok mindegyikét kézzel formázzák és illesztik össze. Évekkel ezelőtt a régi, kisebb szobrot át kellett alakítani, mivel a használt fémek túl lágyak voltak, és sok problémát okozott, hogy a szobrok könnyen törtek. Az új szobor nagyobb és tömörebb lett.[6] A Grammyt részenként rakják össze, végül a fémet bevonják arannyal. A tévéadásban használt szobrok csak kellékek.[7] 2007-ig összesen 7578 darab Grammy-szobrot adtak át.[8]

Kategóriák

Az egyes kategóriákban több megnevezett jelölt közül kerül ki a díjazott. A zenei műfajoktól független négy általános kategória a következő:

  • "Az év albuma" (Album of the Year), melyet a kiválasztott album előadója és a produkciós stáb kap az év albumáért.
  • "Az év felvétele" (Record of the Year), melyet a kiválasztott dal előadója és a produkciós stáb kap az év felvételéért.
  • "Az év dala" (Song of the Year), melyet a kiválasztott dal szerzője, ill. szövegírója kap az év daláért.
  • "Legjobb új előadó" (Best New Artist), melyet az az előadó kap, aki tárgyévben jelenteti meg első olyan felvételét, amely megalapozta ismertségét (ez nem feltétlenül az előadó tényleges első megjelenése).

A további kategóriákban a díjakat specifikusan egy-egy zenei műfajhoz tartozó előadó ill. produkció kapja, továbbá olyan nem zenei típusú közreműködések, mint a grafikai megjelenés és a video. Ezenkívül a többéves kimagasló teljesítményeket különböző életműdíjakkal honorálják minden évben.

Jelölési procedúra

Hanglemeztársaságok és személyek jelölhetnek felvételeket. A jelöléseket online regisztrálják, majd kinyomtatott formában elküldik a National Academy of Recording Arts and Sciences részére. A regisztráció után egy 150 szakértő által végzett felülvizsgálati eljáráson megy át a jelölés. A vizsgálat célja, hogy a hivatalos jelöléshez megállapítsák, a jelölt egyáltalán jogosult-e a jelölésre, ill. elhelyezik a megfelelő kategóriacsoportba. A szakértők szavazhatnak úgy, hogy az általános kategóriákban ("Az év albuma", "Az év felvétele", "Az év dala", és "Legjobb új előadó" tartoznak ide), továbbá a szavazólapjaikon szereplő összesen 30 kategóriacsoporton (zenei műfajon) belül nem több, mint 9 kategóriában jelölik a felvételt. Kategóriánként csak 5 jelöltet támogathatnak. Ezután összesítik a szavazatokat. Kategóriánként az öt legtöbb szavazatott kapott felvétel lesz hivatalosan jelölt a Grammy-díjra. Azonos szavazatszámok esetén lehet csak ötnél több hivatalos jelölt egy kategóriában. Miután kihirdették a jelölteket, az Akadémia tagjai megkapják a szavazólapokat a végső döntéshez. A tagok ezután az általános kategóriacsoportban, ill. további 8 kategóriacsoporton belül voksolhatnak. A szavazólapokat zárt ajtók mögött az egyik legnagyobb független könyvvizsgáló cég, a Deloitte Touche Tohmatsu összesíti.[9] A szavazatok megszámlálása után kihirdetik a Grammy-díj nyerteseit. Adott kategóriát a legtöbb szavazatot kapott felvételi nyeri, de holtverseny lehetséges. A nyerteseknek átadják a Grammy-díjat, míg azok a jelöltek, akik nem nyertek, egy medált kapnak a jelöltségük igazolására. Mindazok az akadémiai tagok, akik a jelöltállításban és a végső döntésben részt vesznek kizárólag a minőség alapján szavaznak. Nem vehetik figyelembe az eladási adatokat, a slágerlistás helyezéseket, a személyes barátságokat, a helyi kötődéseikat, vagy a saját cégükhöz való lojalitást. Az ajándékok elfogadása tilos. A tagoknak az Akadémia integritásának megőrzését szem előtt tartva kell voksolniuk. Mind a jelölési, mind a végső szavazási procedúra megköveteli, hogy a tagok csakis a saját szakterületüknek megfelelő kategóriacsoportokban szavazzanak.

Kritikák

Számos zenei előadó adott hangot a Grammy-díjjal kapcsolatos ellenérzéseinek. Maynard James Keenan, a progresszív metalegyüttes Tool énekese, egy alkalommal nem jelent meg a díjátadó ünnepségén, hogy árvegye a Grammyt, melyet így indokolt[10]:

Azt hiszem, a Grammy nem más, mint egy gigantikus promóciós gépezet a zeneipar számára. Alacsonyan tartják a szellemi szinvonalat, és a tömegeket táplálják. Nem a művészeteket ismerik el, és nem azért díjazzák a művészt, amit megalkotott. Valójában így működik az egész.

Gyakran kritizálják a Grammyt, hogy nem tükrözi a közvéleményt. Néhány kritikus vitatja, hogy az olyan nagyszabású díjátadók, mint a Grammy, pusztán csak a zeneipar kísérletei lennének, hogy magukat dicsérjék, miközben a termékeiket reklámozzák. Néhány kritikus vitatja, hogy a nyertesek alapvetően a jelölő és szavazó akadémiai tagok társadalmi, politikai és művészeti preferenciáit tükrözik.

Sokan kritizálják a Grammyt, hogy a lényegesnél sokkal több kategóriában oszt ki díjakat, és a terjedelmes gálaműsor nagy része csak töltelék.[11] Bono, a U2 frontembere, szintén kritizálta a Grammyt korábban, ám később méltányolni kezdte a díjat:

Volt ott minden: harag, szeretet, megbocsátás, család, közösség, és a történelem legmélyebb érzékelése... Itt volt az amerikai zene teljes ereje, hogy kivívja az arroganciámat. A műsor többi részét új szemmel néztem. A Grammy-díj egyetlen csarnokba invitálta a jazz, a rock, a country, a soul és a klasszikus zenét. Semmibe veszik a demográfiai kutatásokat, amelyek a kategóriák összeállítását segítenék, semmi előzetes kutatás – egy őrült katyvasza az alaposságnak és az abszurditásnak, illetve annak a borzongató felismerése, hogy ami valakinek Mozart, az egy másiknak Vegas.[12]

Jegyzetek

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grammy Award című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások

  1. Ken Ehrlich, At The Grammys: Behind the Scenes at Music's Biggest Night. New York, Hal Leonard Books, 2007.
  2. imdb.com – Grammy Awards locations by year
  3. MUSIC: THE GRAMMYS/CLASSICAL; Fewer Records, More Attention
  4. Plant, Krauss rise with 'Raising Sand' at Grammys
  5. a b For classical recordings, the future is online
  6. Making the Grammy
  7. About Billings Artworks
  8. GRAMMY.com
  9. Voting, GRAMMY.com
  10. Gabriella: Interview with Maynard James Keenan of Tool. NY Rock, 2002. July
  11. The Grammy Awards: Yours and Mine
  12. Bono, Foreword, in Ken Ehrlich, At The Grammys: Behind the Scenes at Music's Biggest Night". New York, Hal Leonard Books, 2007.

Külső hivatkozások