„Bojár” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Syp (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
a kat
1. sor: 1. sor:
'''Bojár'''nak nevezték [[Oroszország]]ban, [[Bulgária|Bulgáriában]], [[Moldva|Moldvában]] és [[Havasalföld]]ön a földesurakat, nemes embereket. A szó szláv eredeű és a ''boj'' vagyis harc szóból származik, eredetileg harcost jelentett.
'''Bojár'''nak nevezték [[Oroszország]]ban, [[Bulgária|Bulgáriában]], [[Moldva|Moldvában]] és [[Havasalföld]]ön a földesurakat, nemes embereket. A szó szláv eredeű és a ''boj'' vagyis harc szóból származik, eredetileg harcost jelentett.


Oroszországban a bojárok képezték az uralkodó fejedelmek közvetlen környezetét, de emellett bizonyos független állásuk is volt: ők viselték a főbb polgári és katonai méltóságokat. Tekintélyük olyan nagy volt, hogy még [[IV. Iván orosz cár|Rettegett Iván cár]] is ilyen hozzátétellel adta ki ukázait: „A cár parancsolja s a bojárok jóváhagyták.” A bojárok rangfokozatát az állam szolgálatában töltött idő szerint határozták meg. Az uralkodó visszaélési lehetőségét a bojárok hatalma korlátozta. A cárok igyekeztek ezt megtörni, de csak [[I. Péter orosz cár|I. (Nagy) Péternek]] sikerült, aki meghagyta ugyan a rangokat és címeket, de minden kiváltságok és hatalom nélkül.
Oroszországban a bojárok képezték az uralkodó fejedelmek közvetlen környezetét, de emellett bizonyos független állásuk is volt: ők viselték a főbb polgári és katonai méltóságokat. Tekintélyük olyan nagy volt, hogy még [[IV. Iván orosz cár|Rettegett Iván cár]] is ilyen hozzátétellel adta ki ukázait: „A cár parancsolja s a bojárok jóváhagyták.” A bojárok rangfokozatát az állam szolgálatában töltött idő szerint határozták meg. Az uralkodó visszaélési lehetőségét a bojárok hatalma korlátozta. A cárok igyekeztek ezt megtörni, de csak [[I. Péter orosz cár|I. (Nagy) Péternek]] sikerült, aki meghagyta ugyan a rangokat és címeket, de minden kiváltság és hatalom nélkül.


==Forrás==
==Forrás==
* [[Pallas Nagy Lexikona]]
* [[Pallas Nagy Lexikona]]

[[Kategória:Európa történelme]]
[[Kategória:Középkor]]


[[en:Boyar]]
[[en:Boyar]]

A lap 2007. január 9., 11:23-kori változata

Bojárnak nevezték Oroszországban, Bulgáriában, Moldvában és Havasalföldön a földesurakat, nemes embereket. A szó szláv eredeű és a boj vagyis harc szóból származik, eredetileg harcost jelentett.

Oroszországban a bojárok képezték az uralkodó fejedelmek közvetlen környezetét, de emellett bizonyos független állásuk is volt: ők viselték a főbb polgári és katonai méltóságokat. Tekintélyük olyan nagy volt, hogy még Rettegett Iván cár is ilyen hozzátétellel adta ki ukázait: „A cár parancsolja s a bojárok jóváhagyták.” A bojárok rangfokozatát az állam szolgálatában töltött idő szerint határozták meg. Az uralkodó visszaélési lehetőségét a bojárok hatalma korlátozta. A cárok igyekeztek ezt megtörni, de csak I. (Nagy) Péternek sikerült, aki meghagyta ugyan a rangokat és címeket, de minden kiváltság és hatalom nélkül.

Forrás