„1896. évi nyári olimpiai játékok” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Γεώργιος Αβέρωφ
a (r2.6.5) (Bot: következő módosítása: bs:I olimpijske igre - Atina 1896.)
(Γεώργιος Αβέρωφ)
Az '''1896. évi nyári olimpiai játékok''', hivatalos nevén az '''I. nyári olimpiai játékok''' egy több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény volt, melyet [[1896]]. [[április 6.]] és [[április 15.|15.]] között rendeztek meg a [[görögország]]i [[Athén]]ban. Ez volt az első a [[Olimpiai játékok|modern nyári olimpiák]] sorában, az első amióta [[I. Theodosius római császár]] [[393]]-ban betiltotta az [[Olümpiai játékok|ókori olimpiai játékokat]] a [[kereszténység]] [[pogányság]] elleni harcának nevében.
 
[[1894]]-ben egy [[Pierre de Coubertin]] által szervezett, [[Párizs]]ban megtartott közgyűlésen megalapították a [[Nemzetközi Olimpiai Bizottság]]ot (NOB), és a görög fővárost, Athént jelölték meg rendezőként. A [[görögök]]nek kevés tapasztalatuk volt sportesemények rendezésében, ám pénzügyi nehézségeik ellenére minden időben elkészült (amikor még el voltak maradva az építkezésekkel, felvetődött helyszínként [[Budapest]], a [[millennium]] alkalmából). A sportkedvelő alexandriai milliomos kereskedőnek, [[GeorgioszJeórjosz AveroffAvérof]]nak köszönhetően sikeresen megrendezhették az olimpiai játékokat.
 
A résztvevők száma a manapság megszokotthoz képest alacsony volt, ám így is korának legnagyobb nemzetközi érdeklődéssel követett sporteseménye volt. A kor jelentős atlétái hiányának ellenére a játékok sikeresek voltak a görög közönség előtt. Az első bajnokságot (még [[ezüstérem]]mel jutalmazták) a 27 éves amerikai [[James B. Connolly]] nyerte meg hármasugrásban, aki később [[Pulitzer-díj (USA)|Pulitzer-díjas]] íróként lett népszerű. A görögök számára a legnagyobb sportsiker honfitársuk, [[Szpirídon Luísz]] győzelme volt a [[maraton]]futásban. A játékok legsikeresebb versenyzője a [[Németország|német]] birkózó, tornász és súlyemelő [[Carl Schumann]] volt, [[birkózás]]ban és [[torna (sport)|tornában]] bajnokságot nyert, [[súlyemelés]]ben pedig harmadik lett.

Navigációs menü