„Babakocsi” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
reklám
31. sor: 31. sor:
{{commonskat|Baby car}}
{{commonskat|Baby car}}
* [http://www.normafa.hu/sport/kismamafutas.html Kismamafutás gyerekkocsival a Normafánál]
* [http://www.normafa.hu/sport/kismamafutas.html Kismamafutás gyerekkocsival a Normafánál]

* [http://www.easybabakocsi.hu/babakocsi-tippek Hasznos tippek babakocsi vásárlás előtt állóknak]
[[Kategória:Csecsemőkor]]
[[Kategória:Csecsemőkor]]
[[Kategória:Tárgyak]]
[[Kategória:Tárgyak]]

A lap 2012. április 2., 13:33-kori változata

Modern babakocsi
Háromfunkciós babakocsi

A babakocsi csecsemők és kisgyermekek szállítására alkalmas eszköz. Két leggyakoribb fajtája a még csak feküdni képes csecsemőknél használt fekvőbabakocsi, illetve a már ülni képes gyermek használta ülő babakocsi. Mindkettő létezik ikergyermekek számára készült kivitelben is.

Típusai

A „mély” babakocsikban a csecsemő fekvő helyzetben utazik, ezeket általában 10-12 hónapos korig érdemes használni. A sportbabakocsit onnantól használják, hogy a gyermek megtanult ülni.

Több olyan babakocsi is kapható, amely mindkét célnak eleget tesz. Ezek az átalakítható kocsik kétségkívül drágábbak. A kétfunkciós babakocsik mély- és sportkocsik egyszerre, de léteznek három-, illetve négyfunkciós változatok is, melyeket mózeskosárnak és autós gyerekülésnek is lehet használni. A sok funkciónak persze ára van: ezek a babakocsik általában nehezebbek.

Kaphatók direkt sportoláshoz kifejlesztett, cross babakocsik is. Manapság egyre népszerűbb a kisbabákkal közös sportolás, kocogás. Az ilyen babakocsik jellemzően háromkerekesek, és valamivel jobb rugózással rendelkeznek, viszont drágábbak is.

Közlekedés

A gyermek kényelme szempontjából is igen fontos, hogy milyen a babakocsi kereke és felfüggesztése. Léteznek három és négykerekű típusok, illetve felfújható, vagy szilárd kerekes kocsik is. A nagy, felfújható kerék, főleg rossz útviszonyok esetén, például macskaköves utcában nagyon hasznos, ugyanakkor a nagyobb kerekek valamivel nehezebbé teszik a kocsit.

A modern babakocsikat a gyártók sokféle lengéscsillapító rendszerrel látják el, például a vázon is találhatók rugók. Fontos, hogy a babakocsi kerekei oldalirányban is forgathatók legyenek, illetve a biztonság szempontjából az is, hogy a kerekeket fékezni, illetve álló helyzetben rögzíteni lehessen, akár külön-külön is.

Közlekedés szempontjából fontos tényező a babakocsi tömege, hiszen sokat kell emelgetni őket. Egy átlagos babakocsi súlya 10 kg körül mozog, de egy többfunkciós babakocsi 15 kg-ot is nyomhat. A gyártók ezt egyre könnyebb anyagok használatával próbálják csökkenteni.

Kiegészítő funkciók

Több babakocsinak dönthető a háttámlája, akár 5-6 állítható pozícióval is rendelkeznek.

A fékezésen kívül a másik hasznos biztonsági eszköz az öv. Ez annál jobb, minél több ponton rögzíti a babát, az ötpontos a legbiztonságosabb.

A legtöbb sportbabakocsi összecsukható. Megkülönböztetünk lapra és esernyő alakúra csukódó típusokat. Vásárláskor érdemes arra is figyelni, hogy a babakocsi biztosan beférjen a kocsi csomagtartójába.

Praktikus kiegészítő a babakocsi aljában található kosár, bevásárló háló, vagy pelenkázó táska, napernyő vagy lehajtható árnyékoló és a babakocsira szerelhető játékok. A sportbabakocsikon sokszor italtartós tálcát is találunk. A tisztításban sokat segít a cserélhető huzat.

Külső hivatkozások

Commons:Category:Baby car
A Wikimédia Commons tartalmaz Babakocsi témájú médiaállományokat.