„Fantasy” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
23 bájt törölve ,  7 évvel ezelőtt
 
== Rokon műfajok ==
* A fantasy műfaj rokon egy másik, régebbi stílusirányzattal, melyet [[mágikus realizmus]]nak neveztekneveznek. Képviselői közé tartozik többek között [[Gabriel García Márquez]], [[E. T. A. Hoffmann]], Magyarországon pedig [[Kodolányi János]] (utóbbi Tolkiennel nagyjából egy időben alkotott az övéhez hasonló, az ókori mítoszvilágban játszódó regényeket).
* A fantasyhoz igen közel áll továbbá a [[mese]] műfaja, hiszen a fantasy-művek a mítoszok mellett a népmesék világából is sokat merítenek. A két műfajt leginkább a célközönség különbözteti meg: a mesék elsősorban gyerekeknek készülnek, ezzel szemben a fantasy felnőtt olvasókhoz szól. Korábban a fantasy műfaj önállósodása előtt egyes ma már fantasy-ként kategorizált műveket meseként soroltáksoroltak be.
* A [[Scisci-fi]] régebben a meséhez hasonlóan szoros kapcsolatban állt egyes fantasy művekkel. A műfaj különválása előtt néhány fantasy művet jobb híján sci-fi-ként kategorizáltak. [[Lester del Rey]] a "''The word of science fiction 1926-76''" művében még úgy nyilatkozott, hogy a sci-fi a [[Gilgames-eposz]]ig nyúlik vissza, de e eposzra ma már inkább mint fantasy tekintünk. {{refhely|Lester del Rey}} Ma is van kapcsolat a sci-fi és a fantasy között a ''science fantasy'' alkategória formájában, ahova például a Star Wars-t is soroljuk.{{refhely|Is Star Wars Sci-Fi or Fantasy?}}
* Klasszikus [[Mítosz|mitikus]] műfaj, amely sokszor történelmi valós elemeket ötvöz a mesék világával. Egyes történeteket így őrizve meg az utókor számára az enyészettől. Például [[Iliász]], ami [[Trója]] megtalálásához vezetett.
* A [[Horrorhorror]] műfaj hatással volt a ''dark fantasy'' kialakulására, de ugyanakkor a behatás kölcsönös volt, a horror műfaj is átemelt elemeket a fantasy világbólvilágából. A horror műfaj számos művénél megjelentmegjelentek a [[H.P. Lovecraft]] által divatba hozott [[Necronomicon|Necronomiconja]] és a fantasy világ egyes természetfeletti lényei.
 
== A fantasy pszichológiája ==

Navigációs menü