„Szociáldemokrácia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
RedBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: sl:Socialna demokracija
ZéroBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: la:Democratia socialis
55. sor: 55. sor:
[[ko:사회민주주의]]
[[ko:사회민주주의]]
[[ky:Социал Демократия]]
[[ky:Социал Демократия]]
[[la:Democratia socialis]]
[[lt:Socialdemokratija]]
[[lt:Socialdemokratija]]
[[lv:Sociāldemokrātija]]
[[lv:Sociāldemokrātija]]

A lap 2012. március 26., 21:45-kori változata

A szociáldemokrácia baloldali politikai ideológia, egyben a szocialista mozgalom egyik irányzata.

Története

A szociáldemokrácia ma

A mai szociáldemokraták elfogadják az európai kapitalista rendszert (un. "szociális állam") és a demokratikus államstruktúrákat. A kommunizmust, a neokapitalizmust, a globalizmust egymáshoz is hasonlatos utópiának tekintik, illetve az európai gazdasági-politikai modellnek a sikerességét, és - a mai civilizációs szintünkön - annak kizárólagos élhetőségét hirdetik. A szocializmus eszméi közül - sok más mellett - az állam által garantált jóléti ellátórendszerek fejlesztését, a szolidaritást, az egyenlőtlenségek csökkentését, újabban – a mai »harmadik út« nevű irányzatban – az esélyteremtő állam kialakítását helyezik előtérbe.

A modern szociáldemokrácia egyetért azzal, hogy a gazdasági növekedés a jólét - egyik- szükséges feltétele, ezért támogatja a "szociális piacgazdaság" fejlődését és abban a túlsúlyba került magánérdekeket háttérbe szorító reformját.

A "modern" szociáldemokrácia tudományos alapjait A. Giddens angol szociológus alkotta meg, de ez a teoria mára megbukott. A "modern" szociáldemokrácia alatt ezért ma már nem a neoliberális viszonyokhoz való - általa hirdetett - alkalmazkodást, hanem a fejlett termelési, és technikai kulturát is számba vevő autentikus baloldali gondolatiságot értjük.

A szociáldemokrata pártok nemzetközi gyűjtőszervezete a Szocialista Internacionálé. Az Európai parlamentben is jelen vannak, képviselőik (pontosabban az egyes helyi szociáldemokrata pártok színeiben bejutott képviselők) az Európai Szocialisták Pártja frakciójában foglalnak helyet. Magyar szociáldemokrata képviselő jelenleg nincs jelen ezeken a fórumkon.

Külső hivatkozások