„Deadman Wonderland” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: uk:Deadman Wonderland
117. sor: 117. sor:
[[ru:Deadman Wonderland]]
[[ru:Deadman Wonderland]]
[[tl:Deadman Wonderland]]
[[tl:Deadman Wonderland]]
[[uk:Deadman Wonderland]]
[[zh:死囚樂園]]
[[zh:死囚樂園]]

A lap 2012. március 10., 01:29-kori változata

Deadman Wonderland
3 főszereplő balról jobbra haladva: Ganta, Holló és Shiro
3 főszereplő balról jobbra haladva: Ganta, Holló és Shiro
'デッドマンワンダーランド
'
Műfajsci-fi akció
Manga
ÍróKataoka Dzsinszei
RajzolóKondó Kazuma
OrszágJapán
KiadóKadokawa Shoten
AntológiaShonen Ace
Megjelenés2007.
Nemzetközi kiadások
Egyesült ÁllamokTokyopop
Kötetek11 (fejezetek listája)
Televíziós anime
RendezőHacumi Kóicsiró
ÍróMuto Jaszujuki
StúdióManglobe
OrszágJapán
CsatornaTV Kanagawa
Első sugárzás2011. április 17. –
még fut
Epizódok12

A Deadman Wonderland (デッドマンワンダーランド) egy mangasorozat, amit Jinsei Kataoka ír és Kazuma Kondou illusztrál, 2007-től jelenik meg a Shonen Ace magazinban. 2010. február 9-étől jelenik meg hivatalosan angolul az amerikai Tokyopop által. Ez év októberére tervezik az animesorozat megjelenését.

Története

Alább a cselekmény részletei következnek!

"Tíz évvel a nagy tokiói földrengés után, amikor is a város 70%-ka víz alá került, Igarashi Ganta a földrengés egyik túlélője az átlagos iskolások mindennapjait éli, és minden emlékét elvesztette a katasztrófa előttről.

Egy nap amint éppen kibámul az iskolában az ablakon, meglát egy véráztatta vörös embert, amint épp az orra előtt lebeg a levegőben. A vörös ember brutálisan megöli Ganta valamennyi osztálytársát, ám őt valamiért életben hagyja. A mészárlás egyetlen túlélőjét, Gantát vádolják a szörnyű gyilkosságok elkövetésével, és a különösen veszélyes bűnözők számára fenntartott magánbörtönbe, a Deadman Wonderlandbe-Halottember Csodaország- szállítják.

Az ártatlanul elítélt Ganta először kétségbeesik, de hamar magához tér és elhatározza, hogy megpróbál alkalmazkodni a fegyencek szigorú házirendjéhez, és szó szerint megküzd az életben maradásért, annak érdekében, hogy megtalálja a valódi bűnöst, a titokzatos vörös embert és tisztára mossa a nevét. Barátai és ellenségei is szép számmal akadnak a börtönben, miközben őt és társait sorozatos élet-halál harcokra kényszerítik a börtön-vidámpark pénzes közönségének szórakoztatására." Forrás:manga.hu

Mikor Ganta megérkezik a börtönbe, egy nyakperecet tesznek rá, amivel figyelni tudják az életjeleit -vérnyomás stb.- illetve a nyakperecen keresztül folyamatosan egy halálos mérget juttatnak a szervezetébe, aminek terjedését egy ellenanyagot tartalmazó cukorkával lehet megállítani, amit 3 naponta kell megenni. Az új rabok fejenként 1 cukorkát kapnak, a többi megszerzéséről saját maguknak kell gondoskodniuk. A cukrot pontokból lehet megvásárolni, a pontok megszerzésére 2 lehetőség van. Az egyik, hogy kemény munkával pontokat gyűjtenek. A másik, hogy részt vesznek a börtön halálos játékain, aminek a győztese rengeteg pontot nyer.

Miközben napról napra az életéért küzd, sok embert ismer meg, akik barátai vagy éppen ellenségeivé válnak. Szinte a semmiből bukkan fel egy különös lány, Shiro, aki ismeri Gantát, de a fiú nem emlékszik rá. A börtön felsőbb vezetősége megpróbálja eltenni Gantát láb alól, aki eközben rájön, hogy a saját vérét fegyverré alakíthatja, ami a Vörös Emberééhez hasonló. Ganta összezavarodik és minden erejéből azon van, hogy megtalálja a Vörös embert és tisztázza magát. Tudomást szerez a börtön egy elkülönített részéről, a G-szektrorról, ahol állítólag a Vörös Ember tartózkodik. Behatol a G-szektorba és felfedezik Ganta különleges képességét. Ezért őt is oda zárják be és arra kényszerítik, hogy részt vegyen a Halottak Karneválja nevű játékban, ahol a hozzá hasonló képességgel rendelkező rabokkal, az úgynevezett Halott emberekkel kell harcolnia.

Szereplők

Igarashi Ganta

A történet főhöse. Egy egyszerű fiú, akit azzal vádolnak, hogy lemészárolta osztálytársait. Ezért halálbüntetésre ítélték és a Deadman Wonderland nevű börtönbe zárták, ahol teljesen összezavarodott és megijedt a hely kegyetlenségét látva. Nem sokkal megérkezése után felfedezte, hogy képes manipulálni a vérét és fegyvert létrehozni belőle. Ez azért lehetséges, mert az iskolai mészárláskor a Vörös Ember őt is megtámadta és egy különleges vörös kő épült be a testébe. Felbukkan Shiro, aki ismeri Gantát, de a fiú nem emlékszik rá. Együtt hatolnak be a G-szektorba a Vörös Ember után kutatva, azonban nem járnak sikerrel. Mikor észreveszik különleges képességét, a G-szektorba zárják, ahol arra kényszerítik, hogy részt vegyen a Halottak Karneválja nevű játékban. A Halottak Karneváljában olyan emberek harcolnak egymással, akiknek a Gantáéhoz hasonló kéepssége van. Ezeket az embereket Halott embernek, a képességüket pedig a Bűn Ágának nevezik. A Halottak Karneválján Ganta a Fakopáncs nevet kapja, így hívta őt a Vörös Ember és első ellenfele Senji alias Holló is. Holló később megtanítja Gantának, hogyan tudja jobban kihasználni erejét. Ganta kapcsolatba kerül a Scar Chain nevű bandával is, akiknek segít megszökni a börtönből. Társaival együtt megdöbben, mikor hírt kapnak róla, hogy hamis Halott embereket -későbbiekben Hamisítvány- hoztak létre a börtönben, akik az igaziakat pusztítják. Ekkor kezdődik Ganta igazi rémálma: először barátai fordulnak el tőle; felfedezi, hogy egy börtönbeli barátja is Hamisítvány és a börtönőrök főnöke is visszautasíthatatlan ajánlatot tesz neki.

Shiro

Egy titokzatos albínó lány, különösen beszél és szinte a semmiből bukkan fel. Ganta barátjának mondja magát, de a fiú nem emlékszik rá. Shirónak feltűnően nagy fizikai ereje van és a börtönt is szinte úgy ismeri, mint a tenyerét. Shiro és Ganta közeli gyerekkori barátok voltak, de Ganta elvesztette emlékeit a földrengés óta, ami bosszantja a lányt. Shiro egy borzalmas titkot őriz, amiről úgy tűnik ő maga sem tud. Két személyisége van, az egyik a kislány, akinek Ganta anyukája sokszor elverselte a Fakopáncs-dalt, míg a másik maga a Vörös Ember. A börtönben van egy gépezet, amit Mother Goose azaz Anyalibának neveznek. Ez a gépezet egy altatóval fojtja vissza a Shiróban lévő Vörös Embert. Mikor a gépezet meghibásodik és kikapcsol a dal, Shiro egy megszállott gyilkossá alakul át, aki Ganta közelében próbálja ezt titokban tartani. Megismerkedik a börtönben Totoval, akin úgy látszik ismeri a lányt és tudja, hogy valójában ő a Vörös Ember. Toto tervének hála sikerül maga mellé állítania Shirot, aki ismét öldöklésbe kezd és Gantára is rátámad. A 2. évadban derül ki, hogy nem sokkal a történet kezdete előtt Ganta édesanyja több tudós együtt kísérletezett Shirón, létrehozva így a Vörös Embert, majd a lány húsából több darabot is kivágtak, amiket az Anyaliba Rendszer nevezetű védelmi rendszerbe építettek, ami képes visszafolytani Shiroban a gyilkos ösztönt.

Yoh Takami

Egy kleptomán fiú, aki Tamaki informátora. Arra bérelték fel, hogy Ganta minden lépését figyelemmel kövesse és számoljon be róla, ezért cserébe pontokat kap. Yoh udvariasnak és barátkozónak látszik, így sikerül Ganta közelébe férkőznie. Mikor a fiú rájön Yoh közeledésének valódi okára, akkor az elmondja az igazat. Elfogatta magát, hogy a börtönbe zárják, ugyanis kiakarja szabadítani a testvérét, Minatsukit. Ganta nem haragszik meg rá, tudja, hogy a jó ügyért tette amit tett és barátokká válnak.

Hagire Rinichiro

A Deadman Wonderland öreg igazgatója. Néha Shiroval beszélget különböző süteményeket majszolva, majd a lány tudtára hozza, hogy ő maga a Vörös Ember. Később Tamaki megöli és átveszi helyét a börtön élén. A 2. évadban derül ki, hogy halála előtt egy általa létrehozott géppel emlékeit-tudatát Totoba helyezte át és így annak testében él tovább és terve, hogy Shiro teljesen a gyilkos énjévé váljon.

Tsunenaga Tamaki

Először a bíróságon láthatjuk, mint Ganta ügyvédjét, azonban nem védi a fiút, akit így a Deadman Wonderlandbe zárnak. A börtönben derül ki, hogy Tamaki a börtönigazgató helyettese és ő válik a történet első főgonoszává. Az az álma, hogy apja halála után az ő kezébe kerül a létesítmény irányítása. Szadista, nem törődik senkivel csak saját magával, nap mint nap rengeteg rabot küld a halálba a pontgyűjtő játékokban. Apja halála után kísérleteket engedélyez a Halott embereken, majd létrehozza a neki engedelmeskedő Hamisítványokat. Miután Ganta és társai megállítják a Hamisítvány hadsereget és Toto foglyul ejti őt, öngyilkos lesz.

Makina

Ő a börtönőrök parancsnoka. Hatalmas melleiről és kegyetlenségéről híres, továbbá akárhová megy, kardja mindig vele van, amivel akárkit megöl, aki megszegi a börtön szabályait. Rettentően felbosszantja, mikor tudomást szerez a G-szektorról, ugyanis annak létezéséről Tamaki nem tett neki említést. Ekkor kezd el kutatni a börtönben lévő többi titok után és felfedezi a Hamisítványokat. Tamaki ellen fordul és a börtönbe hívja régi barátait, akikkel azt tervezi, hogy romba döntik az épületet. Ekkor ad utasítást Gantának, hogy pusztítsa el a Hamisítványokat irányító gépet. A Hamisítványok és Shiro ellen vívott harcban Makina deréktől lefelé lebénül. A 2. évadban visszatér a börtönbe a Halott Emberekkel, hogy megfékezzék Shirot.

Kiyomasa Senji

Holló néven ismeri mindenki a G-szektorban. Ő az első Halott ember, akivel Ganta találkozott miközben a Vörös Ember után kutatott. Mikor találkoztak Ganta úgy gondolta, hogy megtalálta a Vörös Embert, ugyanis Senji is Fakopáncsnak nevezte őt és neki is van különleges képessége. Senji Ganta első ellenfele a Halottak Karneválján és Senji hiába erősebb, Ganta kihasználja a terep adottságait és sikerül őt legyőznie. Ha a Halottak Karneválja játékot a vesztes túléli, akkor a Vesztesek Játékában kell részt vennie, ahol eldöntik, hogy melyik testrészét veszti el. Senjit a jobb szemétől fosztották meg. Mikor jobban megismeri Gantát, tanítani kezdi őt, hogy hatásosabban használhassa erejét és elnevezi Ganta képességét Ganta Gunnak -Gunta Ágyú. Senji képessége az, hogy a véréből kaszát tud létrehozni a karján, amit Holló Karomnak nevez és végső formájában a hangsebesség szintjén tud használni. Később derül ki, hogy Senji korábban rendőr volt, de társait megölte egy rablóbanda. E rablóbanda egyik tagjával, Akatsukival kell megküzdenie a börtön falain belül, akiből tökéletes Hamisítványt hoztak létre. Ő is visszatér a börtönbe, hogy megállítsák Shirot. A börtönben meg kell küzdenie Totoval, aki Gantat magával akarja vinni, azonban vereséget szenved. Mikor magához tér, Ganta megmentésére indul, ahol ismét Totoval találja szembe magát. Toto -testőrei segítségének hála- apró darabokra aprítja Senji jobb karját, majd végezni akar vele, de ekkor érkezik meg Ganta, aki felveszi vele a harcot.

Minatsuki Takami

Kolibri néven ismerik a G-szektorban, ő Yoh húga, akit a fiú kiakar szabadítani. Mikor Ganta először találkozik vele, akkor hihetetlenül félénknek mutatkozik. Azonban ez csak egy álca, hogy félrevezesse a környezetében lévő embereket. Igazából egy becsavarodott, szadista pszichopata, aki szexuális izgalomba jön mások szenvedését látva. Ő Ganta második ellenfele, a harcban testvérét, Yoht pajzsként használja a fiú ellen, azonban vereséget szenved. A Scar Chain Ganta kérésére megbabrálja a Vesztesek Játékában kulcsszerepet játszó gépet, így Minatsukinak csak a haját vágják le. Ezután kezd normálissá válni, egyre kevesebb dühkitörése lesz. Múltjáról annyit tudunk, hogy a földrengéskor az anyja magára hagyta őt és ekkor ébredt fel benne a Bűn Ágának képessége, amivel megölte anyját és becsavarodott. Képessége, hogy véréből ostorra hasonlító nyúlványt tud létrehozni, ami a hajából nő ki.

Masaru "Chaplin" Sukegawa

A G-szektorban Pávának hívják. Mindig Minatsuki, Hitara és Masu társaságában mutatkozik, a Halottak Karneválján ő az egyik műsorvezető. Múltjáról azt lehet tudni, hogy iskolás korában jött rá, hogy homoszexuális és volt egy fiú barátja. Egy nap mikor hazament rajtakapta a barátját egy lánnyal és nem tudta mire vélni a helyzetet. A lány udvariatlanul, csúnyán beszélt vele amitől ő összezavarodott és ideges lett. Végül megölte a lányt és elmenekült, majd a börtönbe került. Képessége, hogy véréből egy tüskés bokorra emlékeztető fegyvert tud létrehozni, ami ellenfelét felnyársalja és nem engedi elmenekülni. Minatsukival együtt harcoltak egy tökéletes Hamisítvány ellen és sikerült megölniük.

Hitara

Alias Kondor. Egy vak öregember, aki mindig magában beszél a lányához. Mikor az ikrekkel harcolt -akik tökéletes Hamisítványok voltak- akkor derült ki, hogy még a börtön előtt a lányával lakott. A lány súlyos beteg volt és mindig őt ápolta. Egy nap azonban mikor elment otthonról, a lány magára gyújtotta a lakást és meghalt. Hitara úgy gondolta ő a felelős lánya haláláért, ezért megvakította magát. A kiérkező rendőrök is őt gyanúsították és a Deadman Wonderlandbe zárták. Képessége, hogy a vérét feltudja gyújtani.

Toto Sakigami

Mockingbirdnek (Gúnyolódó madár?) nevezik. Egy különös kinézetű és viselkedésű lányos fiú. Őt tartják a Vörös Ember után a legerősebb Halott Embernek, ugyanis ő az egyetlen, aki életben maradt a Vörös Ember elleni harcban. Ha feltűnik szívesen tartózkodik Ganta társaságában és Shiroval is nagyon barátságos. Beszédéből az derül ki, hogy többet tud, mint a DW többi lakója. A képessége, hogy letudja másolni más Halott emberekét. Gyakran előfordul vele, hogy leakar szakadni valamelyik végtagja, ugyanis mindegyik hozzá van varrva a testéhez. Nem sokszor harcolt eddig a történetben, de könnyedén legyőzött egy Temetkezési vállakozót és két Hamisítványt. A 2. évadban derül ki, hogy ő valójában nem Toto Sakigami, hanem Hagire Rinichiro, ugyanis halála előtt létrehozott egy gépet, aminek segítségével más emberek testébe tud költözni -átírva a tudatukat- és az új testben él tovább. Halála előtt Toto testébe költözött, hogy beteljesíthesse tervét. Az Anyaliba Rendszert csak egyetlen vérképesség képes leállítani, amit kulcsnak neveznek. Rájön, hogy Ganta képessége a kulcs, ezért lemásolja majd megpróbálkozik a rendszer kikapcsolásával, azonban kudarcot vall. A kulcsot ugyanis csak eredeti tulajdonosa használhatja, ezért Toto-Hagire eldönti, hogy Ganta testébe költözik.

Nagi Kengamine

Nagi alias Bagoly a Scar Chain vezetője, ami egy Halott emberekből álló felkelő csoport. Mielőtt megalkotta a Scar Chaint szerelmes volt egy ugyancsak G-szektor-beli nőbe. A Halottak Karneválján egymás ellen kellett küzdeniük, de nehezítette a helyzetet, hogy a nő teherbe esett. Emiatt Nagi nem akart harcolni, hagyta magát és vereséget szenvedett. A Veszetesek Játékában elvesztette hangszalagjait, azonban Tamaki nem hagyta ennyiben az esetet és büntetésként kivégeztette a nőt. Nagi ezután létrehozta a Scar Chaint, hogy elérje saját célját. Abban hitt, hogy gyereke megszületett és a kinti világban tartózkodik. Mikor eljött a börtönből való kitörés ideje, akkor bandája szembekerült az Undertakers-Temetkezési Vállalkozókkal, akiknek vezetője, Genkaku elmondta Naginak, hogy a nő méhét benne a születendő gyerekkel kivették és konzerválták, mint a többi Halott ember elvesztett testrészeit. Nagi elveszti tudatát és gondolkodás nélkül megakar ölni mindenkit legyen az barát vagy ellenség. Genkaku halálos sebet ejt rajta, de Nagi utolsó erejével lefogja Genkakut és Ganta mindkettőjükkel végez. Nagi képességét a Bagoly szemének nevezte. A véréből gömböket tudott létrehozni, majd felrobbantani azokat.

Genkaku

A Temetkezési vállalkozók vezetője. Ez a csapat a DW-nek dolgozik és különleges fegyverük van: ha hozzáérnek vele egy Halott emberhez, akkor az elveszíti képességét. Fegyvere egy gitárba épített gépfegyver. Mindenki papnak hívja és ő minden alkalommal kijavítja, hogy nem pap, hanem szuper-pap. Gyerekkorában sokszor megverték a nagyobbak. A földrengéskor, akik megverték a törmelékek alá szorultak, ekkor Genkaku megölte őket és a testüket egy Buddha-szoborra tűzdelte. Ekkor döntötte el, hogy mindenkit megvált a bűneitől azáltal, hogy megöli őket. A Scar Chain szökésekor Nagi testére egy méretes lyukat lőtt, ezután megakarta ölni a többi Halott embert is, de Nagi lefogta őt, hogy Ganta megölhesse.

Források