„Sebastián de Belalcázar” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: az:Sebastian de Belalcazar
ZéroBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: ro:Sebastián de Belalcázar
48. sor: 48. sor:
[[pl:Sebastián de Belalcázar]]
[[pl:Sebastián de Belalcázar]]
[[qu:Sebastián de Belalcázar]]
[[qu:Sebastián de Belalcázar]]
[[ro:Sebastián de Belalcázar]]
[[ru:Белалькасар, Себастьян де]]
[[ru:Белалькасар, Себастьян де]]
[[sv:Sebastián de Belalcázar]]
[[sv:Sebastián de Belalcázar]]

A lap 2012. március 9., 02:42-kori változata

Sebastián de Belalcázar
Fájl:Sebastian de Belalcazar.jpg
Született1479 vagy 1480
Córdoba, Spanyolország
Elhunyt1551
Cartagena (mai Kolumbia)
BeceneveKonkvisztádor
Állampolgárságaspanyol
NemzetiségeSpanyol
Foglalkozása
Tisztsége
  • polgármester (León)
  • kormányzó (Popayán)
A Wikimédia Commons tartalmaz Sebastián de Belalcázar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sebastián de Belalcázar (1479 vagy 1480 - 1551) spanyol konkvisztádor volt.

1479-ben vagy 1480-ban született eredetileg Sebastián Moyano néven a spanyolországi Córdobában. A Belalcázar vagy Benalcázar nevet egy córdobai vár után később vette fel. Egyes források szerint az 1498-as évek elején Kolumbusszal utazott az Újvilágba, míg Juan de Castellanos írása szerint 1507-ben egy öszvér megölése miatt -mivel nem kívánta tettének következményét viselni- volt kénytelen szülőhazáját elhagyni.

1524-ben Francisco Hernández de Córdoba oldalán bevonult a mai Nicaraguába és León városának első polgármestere lett. 1527-ig töltötte be ezt a tisztséget, utána Hondurasba távozott. Rövid időre visszatért Leónba, majd 1532-ben Peru partjaihoz hajózott és csatlakozott Francisco Pizarro expedíciójához.

1534-ben Pizarronak segít az őslakos indiánok legyőzésében, majd ezt követően útnak indul, hogy elfoglalja az ecuadori Quitot.

Quito az Inka Birodalom legészakibb városa volt, de Belalcázar megérkezése előtt az inka parancsnok Rumiñahui elrendelte az értékek elrejtését majd felgyújtatta a várost. Diego de Almagro-val megalapította az új Quitot, és Pizarro után „San Francisco de Quito”-nak nevezte el.

1535-ben északra vonult a mai Kolumbia területére, hogy megtalálja El Doradot. 1536-ban megalapította Cali városát, majd ezt követte 1537-ben Pasto és Popayán.

A Magdalena folyó völgyén áthaladva elérte a mai Kolumbia felföldjeit, amelyeket már korábban a spanyol Gonzalo Jiménez de Quesada, és a német Nikolaus Federmann is meghódított 1539-ben. 1540-ben V. Károly kinevezte Belalcázart Popayán kormányzójává és a tiszteletbeli „adelantado” címmel jutalmazta. Pascual de Andagoya (1495-1548) szintén magának követelte a kormányzói tisztséget, ezért harc robbant ki kettejük között, amely Belalcázar győzelmével zárult. Hogy birtokait növelje, 1546-ban elrendelte Jorge Robledonak, a környező területek kormányzójának kivégzését. A gyilkosságért, továbbá a többi konkvisztádorral folytatott háborúi miatt perbe fogták. 1551-ben a kolumbiai Cartagenában lehelte ki a lelkét, miközben a perek miatt Spanyolországba való visszatérésére készülődött.

Külső hivatkozások