„Fanny Targioni Tozzetti” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a formázás
1. sor: 1. sor:
[[Fanny Targioni Tozzetti]] 1805-ben született és 1885-ben halt meg. Kései szerelme és ihletője volt [[Giacomo Leopardi]] olasz költőnek, akit rendkívül erős érzelmi szálak fűztek hozzá. A költő műveiben található életrajzi adalékok tömege ellenére a [[firenze]]i nemesi családból származó Fanny személyisége meglehetősen homályos. Az sem tisztázott, hogy pontosan milyen kapcsolatban volt Leopardival. Kétségtelen, hogy kifinomult műveltségével és melankolikus érzékenységével nagy hatással volt a költőre, aki őt sokszor csak „vonzó művelt hölgy” (''dotta allettatrice'') néven emlegette.
== Élete és kapcsolata Leopardival ==

Fanny Targioni Tozzetti 1805-ben született és 1885-ben halt meg. Leopardi kései szerelme és ihletője, akihez rendkívül erős érzelmi szálak fűzték. A költő életét átfogó biográfiai írások tömkelege ellenére a firenzei nemesi családból származó Tozzetti személyisége meglehetősen homályos. Az sem tisztázott, hogy pontosan milyen kapcsolatban volt Leopardival. Kétségtelen, hogy nagy hatással volt rá kifinomult műveltségével és melankolikus érzékenységével, akit csak ''dotta allettatrice'' (aki művelt és vonzó is egyben) névvel illetett.
Leopardi e szerelem érzéseit az Aspasia-ciklusban emelte a költészet rangjára. Ranieri egy 1838 januárjában Fanny-nak írt levelében megvallja, hogy "Aspasia nem más, mint Ön..."


Leopardi e szerelem érzéseit az Aspasia-ciklusban emelte a költészet rangjára. Leopardi íróbarátja, [[Antonio Ranieri]] egy 1838 januárjában Fanny-nak írt levelében megvallja, hogy „Aspasia nem más, mint Ön...
== Hivatkozások ==
== Hivatkozások ==


E. Benucci: Aspasia siete voi: lettere di Fanny Targioni Tozzetti e Antonio Ranieri, pub. O. Venosa, 1999.
E. Benucci: Aspasia siete voi: lettere di Fanny Targioni Tozzetti e Antonio Ranieri, pub. O. Venosa, 1999.

[[Kategória:Olaszok]]

A lap 2007. január 4., 17:04-kori változata

Fanny Targioni Tozzetti 1805-ben született és 1885-ben halt meg. Kései szerelme és ihletője volt Giacomo Leopardi olasz költőnek, akit rendkívül erős érzelmi szálak fűztek hozzá. A költő műveiben található életrajzi adalékok tömege ellenére a firenzei nemesi családból származó Fanny személyisége meglehetősen homályos. Az sem tisztázott, hogy pontosan milyen kapcsolatban volt Leopardival. Kétségtelen, hogy kifinomult műveltségével és melankolikus érzékenységével nagy hatással volt a költőre, aki őt sokszor csak „vonzó művelt hölgy” (dotta allettatrice) néven emlegette.

Leopardi e szerelem érzéseit az Aspasia-ciklusban emelte a költészet rangjára. Leopardi íróbarátja, Antonio Ranieri egy 1838 januárjában Fanny-nak írt levelében megvallja, hogy „Aspasia nem más, mint Ön...”

Hivatkozások

E. Benucci: Aspasia siete voi: lettere di Fanny Targioni Tozzetti e Antonio Ranieri, pub. O. Venosa, 1999.