„Joshua Tree Nemzeti Park” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
13. sor: 13. sor:
== Története ==
== Története ==


A Joshua Tree Parkot [[1936. augusztus 10]].-én alapították és [[1994]]-ben nyilvánították nemzeti parkká.
A Joshua Tree Parkot [[1936]]. augusztus 10.-én alapították és [[1994]]-ben nyilvánították nemzeti parkká.


== Domborzata, és természet földrajza ==
== Domborzata, és természet földrajza ==

A lap 2012. február 26., 16:22-kori változata

Joshua Tree Nemzeti Park
Világörökség
Adatok
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve1936.augusztus.10.-én alapították és 1994-ben nyílvánították nemzeti parká.
Elhelyezkedése
Joshua Tree Nemzeti Park (USA)
Joshua Tree Nemzeti Park
Joshua Tree Nemzeti Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 33° 44′ 54″, ny. h. 115° 49′ 10″Koordináták: é. sz. 33° 44′ 54″, ny. h. 115° 49′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Joshua Tree Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Joshua Tree Nemzeti Park az Amerikai Egyesült Államokban van, Kalifornia állam területén. A park 1 974 363 hektáron terül el, és maximális magassága 1580 m magas (Key's View).

Története

A Joshua Tree Parkot 1936. augusztus 10.-én alapították és 1994-ben nyilvánították nemzeti parkká.

Domborzata, és természet földrajza

A Joshua Tree (Joshua-fa) Nemzeti Park kétféle sivatagtípust foglal magába: a Colorado (a park alacsonyan fekvő, forró,száraz keleti rész) és a Mojave-sivatag (a magasabb, hűvösebb, nedvesebb nyugati részen). A terület ismert lebilincselő geológiai képződményeiről, így különös gránitgömbökről és gyönyörű eróziós legyezőkről, a park festői hely továbbá a meteorzáporok megtekintésére is.

Növényvilága

A Mojave-sivatagban olyan speciális klíma alakult ki, mely igen kedvező életkörülményeket nyújt a park névadóinak, a krémszínű virágokat hozó Joshua-fáknak (Yucca brevifolia), így egész erdőket alkotva tenyészik a parkban. Ez a fafajta csak itt, ezen a területen él meg, nevét pedig különleges kereszt formájáról kapta. A Joshua Fák Ligete a park egyik fő vonzereje. 1220 méter magasban hűvös, borókával benőtt kanyonok vannak. A Colorádóban elsősorban kreozotcseje, okotillo és a hatalmasra megnövő cholla-kaktusz, melyet mackó-kaktusznak is neveznek. Távolról ártatlannak tűnő külseje amúgy nagyon erős, kampós végű tüskéket rejt, mely még a cipőtalpat is könnyen átszúrja, és ha beleakad az ember bőrbe, kígyómaráshoz hasonló fájdalmat okoz, nehezen eltávolítható és még ezután is sokáig nagyon fáj.

Állatvilága

A park hat legyezőpálma-oázisa gazdag állatvilágnak ad otthont, főkét különböző vándorló amerikai poszátafajoknak. A csendes-óceáni repülési útvonal jelentős részeként a Joshua Tree Parkot más-más madárfajok látogatják télen és nyáron, míg az állandó fajok közé tartoznak a gyalogkakukkok, a selymesmadarak, az aranycinegék, a kaktusz- és a kövi ökörszemek, az üregi bagoly, a Le Conte-gezerigó, a Gambel-fürj és a prérisólyom.

A parkban láthatók még kanadai vadjuhok, csörgőkígyók, vörös hiúzok, kaliforniai szamárnyulak, kengurupatkányok, madárpókok, skorpiók és valóságos felhőket alkotó vándorlepkék.

Egyéb látnivalók

A park sziklafestményeket és mintegy ötszáz régészeti helyet is véd, köztük ötezer évre visszanyúló emberi településeket, többek közt a piton, chemehuevi és a cahuilla népcsoportokét.

A legközelebbi város Twentynine Palms, amely háromórányira fekszik Los Angeles-től.

Turizmus

A parkot átszelő, elképesztő szín- és formavilágú, hatalmas, kavics-simaságú sziklák között vezető jó minőségű autóút, és kora tavasszal a nyíló virágok látványa kényezteti az ide utazók érzékeit. A sziklák közül sokat el is neveztek: a Jumbo Rock elefántot, a Skull Rock pedig koponyát formáz. A parkon belül kisebb körutakat is lehet tenni, a főbb látványosságokat pedig táblákkal jelölik, nehogy bármiről is lemaradjunk. Joshua-fákkal szegélyezett út vezet a majdnem 1600 méteres magasságban lévő Keys View kilátóhoz, ahonnan a mesés Coachella-völgyre nyílik kilátás, jó időben pedig a coloradói Salton-tóig is ellátni. A park látványos terepe a motoros- és gyalogtúráknak. A műút mellett több száz mérföldnyi földút is át- meg átszeli a park területét, ahol akár dzsippel, akár lóháton vagy gyalogosan is bejárható a terület. A park gyönyörű táborhelyekkel, a környéken sok vendégházzal és hotellel várja látogatóit.

A park területén elkerített tanösvények is találhatók, például az a tanösvény, amit a cholla-kaktusz különböző életciklusainak bemutatására hoztak létre.

Képgaléria

Forrás

Commons:Category:Joshua Tree Nemzeti Park
A Wikimédia Commons tartalmaz Joshua Tree Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Kalifornia Kalifornia