„Persona 4” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ZéroBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: ru:Persona 4
Ripchip Bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő módosítása: ru:Shin Megami Tensei: Persona 4
432. sor: 432. sor:
[[nl:Shin Megami Tensei: Persona 4]]
[[nl:Shin Megami Tensei: Persona 4]]
[[pt:Persona 4]]
[[pt:Persona 4]]
[[ru:Persona 4]]
[[ru:Shin Megami Tensei: Persona 4]]
[[th:เพอร์โซนา 4]]
[[th:เพอร์โซนา 4]]
[[zh:女神異聞錄4]]
[[zh:女神異聞錄4]]

A lap 2012. február 10., 16:50-kori változata

Shin Megami Tensei: Persona 4
A Persona 4 eredeti, japán logója
A Persona 4 eredeti, japán logója
ペルソナ4
Peruszona Fó
Videójáték
FejlesztőAtlus
KiadóAtlus (Japán, USA)
Square Enix (Európa)[1]
Ubisoft (Ausztrália)[2]
MegjelenésPersona 4
JP 2008. július 10.
NA 2008. december 9.
EU 2009. március 13.
Persona 4: The Golden
JP 2012 tavasza[3]
KorhatárCERO: B
ESRB: M
OFLC: M
PEGI: 16+
JátéktervezőSzoedzsima Sigenori
MűfajSzerepjáték
PlatformPlayStation 2, PlayStation Vita
Manga
ÍróSzogabe Súdzsi
RajzolóSzogabe Súdzsi
Ország Japán
KiadóASCII Media Works
AntológiaDengeki Black Maoh
Megjelenés2008. szeptember 19.
Kötetek4
Televíziós anime: Persona 4: The Animation
RendezőKisi Seidzsi
ZeneMeguro Sódzsi
StúdióAIC A.S.T.A.
OrszágJapán
CsatornaMBS, TBS, CBC
Első sugárzás2011 október

A Shin Megami Tensei: Persona 4 vagy, ahogy eredetileg Japánban megjelent a Persona 4 (ペルソナ4; Hepburn: Perusona Fō?) egy szerepjáték; időrendi sorrendben a Shin Megami Tensei: Persona sorozat ötödik játéka, melyet az Atlus fejlesztett és adott ki a Sony PlayStation 2 videojáték-konzoljára. A Persona 4 2008 júliusában jelent meg Japánban, 2008 decemberében Észak-Amerikában és 2009 márciusában Európában. A korábbi játékok által bevezetett holdfázis rendszert egy időjárás előrejelző rendszer váltotta, melyben a ködös napokon történnek a kulcsfontosságú események.

A sorozat előző játékaiból ismert nagyvárosi helyszínekkel szemben, a Persona 4 egy kitalált Japán vidéki tájon játszódik, és közvetetten kapcsolódik mind a Shin Megami Tensei: Persona 3-hoz (játékmenet és megjelenés tekintetében) mind a Persona 2-höz (az árnyék ének szempontjából). A játékos által elnevezett főszereplő egy középiskolás tanuló, aki egy évre vidékre költözött a nagyvárosból. Egyéves ott tartózkodása alatt rejtélyes gyilkosságok felderítésébe bonyolódik, miközben kihasználja a persona idéző képességét.

A játék megjelenését Japánban számos, annak világához kapcsolódó ajándéktárgy, köztük a szereplők ruházata és más kiegészítők megjelenése kísérte. A játék észak-amerikai kiadása egy a játék zenéit tartalmazó válogatás lemezzel jelent meg, melyet ellentétben a Persona 3-mal az európai változata is tartalmazza azt. A zenéjét Meguro Sódzsi szerezte, Hirata Sihoko énekhangjával, aki a játék főcímdalát a Pursuing My True Selfet is előadja. A játékot pozitívan fogadták a kritikusok, és azt az Atlus tovább támogatta azt olyan médiák; manga és anime adaptációk személyében, melyeket egy feljavított remake és egy verekedős játék spin-off fog követni.

Játékmenet

Mint a Persona 3-ban, a Persona 4-ben átlagos konzolos RPG elemek találhatóak, de „randiszimulátor” elemeket is tartalmaz. A főszereplő nevét a játékos határozhatja meg. A játék egy iskolai évet dolgoz fel. A főszereplő a Yasogami Középiskolába jár. Itt ismerkedik meg barátjaival. Az iskolában beszélgethet más tanulókkal (az órák után), elhívhat valakit ebédelni, súghat az órákon, de dolgozatokat is kell írnia. Iskola után sétálhat a városban, elmehet barátaival, randizhat, horgászhat, vásárolhat, dolgozhat, tanulhat vagy bemehet a „TV világba”. Este beszélgethet Dojimával és Nanakoval, horgászhat, tanulhat, dolgozhat, kivéve az esős napokat mert akkor a „Midnight Channel”-t fogja nézni. A Midnight Channelen megjelenő személyek eltűnnek és meghalnak ha a játékos nem menti meg őket.

Egy átlagos harcjelenet.

A Midnight Channelben különböző labirintusokban kell megtalálni az eltűnt személyeket. Ezeknek stílusa függ az eltűnt szereplő félelmeitől, érzéseitől. A harc körökre osztott. A játékos támadhat azzal a fegyverrel ami a kezében van, használhat tárgyakat vagy használhatja a Personájának a speciális képességeit. A főszereplőnél egyszerre 12 Persona lehet, de több mint 170 darab van a játékban. Ezeket a „Velvet Roomban” Igornál és Margaretnél tarthatja. Ha a játékos megtalálja az ellenfél gyenge pontját, akkor az ellenfél a földre kerül és még egyszer támadhat. Ha az összes ellenfél a földön van, akkor jöhet az „All-out Attack”. Itt minden karakter, aki a harcmezőn van (és él), megtámadja az ellenfelet, ezzel nagyobb sérülést okozva neki. A megnyert harcok után a játékos tapasztalati pontokat, pénzt (yen), és egyéb dolgokat kaphat. A kapott tárgyakat el lehet adni és ezekből a kovács új fegyvereket, ruhákat is készíthet.

A Personák is ugyanúgy fejlődnek mint „gazdájuk”. A Personáknak vannak gyengéik és erősségeik is. A Velvet Roomban (egy limuzin) a játékos regisztrálhatja a Personáit, a már regisztrált Personákat megidézheti, vagy kombinálhatja őket. A létrehozott Persona szintje függ az abban a csoportban lévő barátság szintjétől. A Persona 4-ben, ha bizonyos napokon kombináljuk a Personákat, különböző bónuszokat kaphatunk („Fusion Forecast”).

A barátságok a harcok közben különböző bónuszokat adhat. Minél nagyobb egy barátság szintje, annál erősebb Personákat lehet létrehozni abból az osztályból.

Történet

A Persona 4 egy japán kisvárosban, Inabában játszódik. Inabát átszeli egy folyó (Samegawa), van egy középiskolája (Yasogami) és bevásárlónegyede is (Central Shopping District). Az iskolában a diákok a titokzatos „Midnight Channel”-ről beszélnek. A Midnight Channel akkor jön elő, ha egy esős éjszaka belenéznek a (kikapcsolt) televízióba, és ekkor megláthatják a „lélek társukat”. A főszerelőnek van egy speciális képessége, az, hogy be tudjon menni és be tudjon vinni a TV-be embereket (de csak azokba a televíziókba, amiknek a kijelzője elég nagy). Minden TV máshova vezet. A TV világ időjárása az ellentéte annak, ami Inabában van. Ha a köd feljön Inabába, akkor a „Shadowok” erősebbek és agresszívabbak lesznek a TV világban ezzel megölve a TV-be bedobott személyt.

Szereplők

Főszereplő
A játékban nincs neki megadva a neve, ezt a játékos döntheti el. A mangában Souji Seta (主人公/瀬多 総司; magyaros átírással Szeta Szoudzsi?) a neve.[4] A játék legelején egy limuzinban találja magát vele szemben egy öregemberrel (Igor) és egy nővel (Margaret). Igor elmondja, hogy hosszú és bonyodalmas jövője lesz. Ekkor felébred és rájön, hogy csak álmodott. A vonat amin utazott hamarosan megérkezik Yasoinabába ahol le fog szállni. A nagybátyjával Ryotaro Dojimával és annak lányával Nanakonval fog lakni. Este újabb furcsa álma van ahol sűrű ködben harcol valaki ellen. Chietől hall a Midnight Channelről és rájön, hogy be tud „menni” a televíziókba. A városban megölnek egy hírbemondó nőt. A Yasogami Középiskolában megismerkedik Yosukável, Chievel és Yukikoval. Miután az iskolájukból is megölnek egy lányt elhatározza barátaival, hogy utánajárnak mi történik a városban.

  • Japán hangja: Daisuke Namikawa[4][5]
  • Angol hangja: Johnny Yong Bosch[4][5]

Hanamura Yosuke (花村 陽介; magyaros átírással Hanamura Joszuke?)
Yosuke a szerelme halála (Saki) után akarja kideríteni ki volt a gyilkosa. A városban szinte mindenki utálja mert a szülei tulajdonában van a Junes ami szinte az összes boltot tönkre tesz. A TV világban bemennek Saki szüleinek a boltjába ahol kiderül, hogy Saki is utálta őt. Ekkor jön elő Yosuke Shadowja, de ezt a Főszereplő legyőzi. Ekkor kapja meg Personáját Jiraiyát.

Satonaka Chie (里中 千枝; magyaros átírással Szatonaka Csie?)
Szereti a kungfu filmeket és a harcokban is ezzel harcol. Azért tanulja a kungfut, hogy meg tudja védeni Yukikót. Gyakran megveri Yosukét. Miután Teddie rájött hol lehet Yukikot Chie előrerohant a kastélyba. A második emeleten azonban előjött a Shadowja, de a Főszereplő és Yosuke legyőzték így Chie megkapta Personáját Tomoét.

Amagi Yukiko (天城 雪子; magyaros átírással Amagi Jukiko?)
A szüleinek van egy fogadója az Amagi Inn, ami nagyon népszerű és ezért sokszor ki kell hagynia az iskolát, hogy ott segíthessen, mert ő lesz majd ennek a vezetője. Egy nap Chie felhívja a mobiltelefonján, de nem veszi fel és később a Midnight Channelen is megjelenik királylány ruhában. Ebben elmondja, hogy várja a nézi közül azt a herceget aki majd a kastélyában „kényeztetni” fogja. Teddienek köszönhetően a barátai rátalálnak. Itt kiderül, hogy ő nem akarja az Amagi Innt vezetni. Yukiko Shadowját is legyőzik majd ő is megkapja Personáját Konohana Sakuyát.

Kuma (クマ; magyaros átírással Kuma?)
A japán játékban Kuma a neve. Ő adja a Főszereplőnek és barátainak azokat a szemüvegeket amikkel átláthatnak a sűrű ködön ami a TV világban van. A japán játékban minden mondata -kumara végződik. A Főszereplőt gyakran Sensei-nek hívja. Teddie folyton gyatra vicceket mond amiken csak Yukiko tud nevetni. Nem tudja, hogy ki is ő valójában. Miután megmentik Rise Kujikawát úgy érzi, hogy ő semmire sem jó és előjön a Shadowja. A játék vége felé kiderül, hogy valójában Teddie is egy Shadow csak miután megtanult emberi nyelven beszélni felvette egy mackó alakját, hogy az emberek nem meneküljenek el előle. Miután legyőzik megkapja Personáját Kintoki-Doujit. Ennek köszönhetően már tud harcolni és akkor hagyhatja el a TV világot amikor akarja. Igor elmondja, hogy eddig Teddie volt az egyetlen Shadow aki megjelent a Velvet Roomban. Később egy fiú alakját veszi fel, hogy az igazi világban is nyugodtan élhessen. Ekkor a japán verzióban Kumada (熊田) lesz a neve, de az angol verziókban Teddie marad a neve. Yosuke lakásában lakik és gyakran segít neki a Junesben.

  • Japán hangja: Kappei Yamaguchi[5]
  • Angol hangja: Dave Wittenberg[5]

Tatsumi Kanji (巽 完二; magyaros átírással Tatszumi Kandzsi?)
Kanji a Midnight Channel második túlélője. Ki nem állhatja a lányokat. A TV világban egy csak férfiak számára készített szaunában találnak rá. Kanjinak itt jön elő a Shadowja, majd miután ezt legyőzik megkapja Personáját Take-Mikazuchit. Azt hitte először Naotoról, hogy fiú és ekkor is lett belé szerelmes, de miután rájön, hogy lány utána is szerelmes marad belé. Gyakran verekedik és iskolába sem járt amíg a Főszereplő és barátai rá nem vették.

Kujikawa Rise (久慈川 りせ; magyaros átírással Kudzsikawa Risze?)
Őt lehet látni a játék elején egy reklámban amiben egy üdítőitalt népszerűsít. Rise egy tini bálvány volt, de Inabába költözött ahol a nagymamájával él. Ő is megjelenik a Midnight Channelen, majd később el is tűnik. A Midnight Channelen csak bikini van rajta. Itt elmondja, hogy nem sokára ő lesz az iskola sztárja és „minden” titkát fel fogja fedni. A TV világban egy sztriptíz klubban találnak rá. Itt jön elő a Shadowja, majd miután legyőzték megkapja Personáját Himikot. Rise nem harcol hanem a játékos vele analizálhatja az ellenfeleket.

Shirogane Naoto (白鐘 直斗; magyaros átírással Sirogane Naoto?)
Naoto kiskorában elvesztette szüleit és a nagyapja nevelte fel aki egy nyomozó. Később ő is nyomozó lett. Úgy öltözködik mint egy fiú. Inabába azért megy, hogy kivizsgálja a sorozatgyilkosságot. A rendőrök gyerekként kezelték. Eltűnik, majd a Főszereplő egy katonai bázison talál rá a TV világban. A Shadowja Naot testét „módosítani” akarja, hogy egy felnőtt férfi teste legyen. Naoto zavarban érzi magát amikor rájönnek, hogy ő valójában egy lány. Miután a kórházban kivizsgálják őket Rise megnézi Naoto lapját és amikor meglátja, hogy mekkora Naoto „adottsága” csak annyit mond „biztosan elírták”. Valójában Naotonak van a legnagyobb „adottsága” az iskolában.

Történet

A Persona 4 története 2011. április 11-én kezdődik, 12 hónappal a Persona 3 FES vége után, ami 2010. április 1-jén ért véget.

A főszereplő gyorsan barátokra talál a Yasogami Középiskolában. Az iskolában a Midnight Chanellről beszélgetnek és elhatározzák, hogy este megnézik. A Főszereplő „belenyúl”. Az érkezése után nem sokkal két halott testet találnak a ködös napok után. Az egyik áldozat Mayumi Yamano egy hírbemondó nő akinek testét egy antennán lógva találják meg, a másik pedig Saki Konishi aki a Yasogami Középiskola diákja volt és testét egy villanypóznán találják. A főszereplő és barátai elmennek Yosuke szüleinek a boltjába a Junesbe ahol a főszereplő beviszi a őket a tévébe. A TV világban szinte átláthatatlan a köd. Itt találkoznak Teddievel aki elmondja, hogy embereket dobtak be ebbe a világba. Ezeket a szereplőket a saját „Shadow”-juk (a „másik én”-jük) öli meg. A főszereplő barátainak is meg kell küzdeniük a saját Shadowjukkal, s miután együtt legyőzték azokat, megkapják a Personáikat. Ekkor a kis csapat elhatározza, hogy kideríti, ki áll mindezek mögött. Teddie a csapat tagjainak készít egy szemüveget, amivel átláthatnak a ködön.

A következő hónapokban észreveszik, hogy aki feltűnik a Midnight Channelen, az pár nap múlva el fog tűnni. A csapat minden egyes alkalommal belép a TV világba, hogy megmentse az áldozatot. A megmentettek később csatlakoznak a hozzájuk. Amikor egy tanárt is meggyilkolnak, a csapat megtalálja a gyilkost, de ez nem az a gyilkos, aki a többit is elkövette, ez csak lemásolta azokat.

Miután a főszereplő kap egy fenyegető levelet, leállnak a nyomozással. Majd a csapat rájön, hogy az igazi gyilkos Namatame. Nanako feltűnik a Midnight Channelen és Namatame el is rabolja. Dojima megsérül mikor Namatame teherautóját üldözi. A csapat bemegy a TV világba, legyőzik Namatamét és megmentik Nanakót, aki ezek után kórházba kerül. Ezután A TV világ köde felszáll az „igazi” világba. Namatame elmondja, hogy ő csak meg akarta „menteni” azokat, akiket elrabolt. Itt a játékos eldöntheti, hogy megöli-e Namatamét azzal, hogy belökik a TV-be, de ez a „rossz” megnyeréshez vezet, ahol Nanako nem épül fel és Teddie visszamegy a TV világba. A főhős egy évvel az érkezése után elköltözik Inabából.

Ha a játékos nem öli meg Namatamét, rájön, hogy az első két gyilkossághoz nem volt köze. Ezeket Dojima társa Tohru Adachi követte el. Ekkor kiderül, hogy a ködöt Ameno-Sagiri „okozta”. Elpusztítják Ameno-Sagirit. Ez a „normális” befejezés, ahol a város meg lett mentve, de a Midnight Channel eredete nem lett kiderítve.

Az „igazi” megnyerésben kiderül, hogy mindezek mögött Izanami, egy sintó istennő áll. Izanami minden embert Shadow-vá akart változtatni és a két világot egyesíteni akarta. A főhős legyőzi Izanamit a csapata és a barátai segítségével, majd Izanami felfedi a valódi alakját, Izanami-no-Okamit. A főhős első Personája Izanagi átalakul Izanagi-no-Okamivá, és egyetlen csapással elpusztítja az istennőt. A főhős a következő napon elhagyja a várost, de a TV világból eltűnt a köd, felfedve a gyönyörű helyet, amit Teddie mindig is védelmezni akart.

Fejlesztés

Az Atlus a Persona 4-et 2008. július 5-én jelentette be az Anime Expo 2008-on.[9]

Zene

A zene nagy részét Shoji Meguro komponálta, kivéve négy számot, amit Atsushi Kitajoh, és három számot, amit Ryota Kozuka.[10] Az összes számot Shihoko Hirata énekelte[11] és Reiko Tanaka írta.[12] Meguro azt mondta a Pursuing My True Self és a Reach Out to the Truth a szereplők belső konfliktusait akarja megmutatni.[12] Az „Aria of the Soul” számot (a Velvet Roomban hallható, a többi Persona játékban is szerepel) Meguro nem változtatta meg.[12]

A Persona 4 zenéit egy kétlemezes OST-ként adta ki 2008. július 23-án az Aniplex.[10] A Persona 3-ban több modernebb stílusú szám van, addig a Persona 4-ben több „retrósabb”. A Side A lemezt a játékkal adták[13] míg a Side B lemezt az Amazon exkluzív Persona 4 Social Link Expansion Pack-jében volt benne.[14]

Persona 4 Original Soundtrack, Disc 1
  Cím Hossz
1. Pursuing My True Self 1:26
2. Kioku no katasumi (記憶の片隅?) 1:11
3. Welcome to the Limousine 0:26
4. Subete no hito no dama no shi (全ての人の魂の詩?) 5:38
5. New Days 2:18
6. Signs of Love 3:01
7. Mayonaka-terebi (マヨナカテレビ?) 1:18
8. Your Affection 2:52
9. Like a Dream Come True 2:37
10. Soko ni iru no wa dare? (そこにいるのは誰??) 1:52
11. Reach Out To The Truth -First Battle- 2:57
12. SMILE 3:23
13. Backside of the TV 2:54
14. Suiri (推理?) 3:22
15. Castle 2:38
16. Kyōki no kyōkaisen (狂気の境界線?) 2:19
17. I'll Face Myself -Battle- 3:00
18. I'll Face Myself 2:41
19. Muscle Blues 1:29
20. It's SHOW TIME! 0:51
21. Hito-no otto (人の夫?) 1:40
22. Kerorin MAGIC! (ケロリンMAGIC!?) 1:04
23. Sauna 2:04
24. Kakusei (覚醒?) 1:24
25. Reach Out to the Truth 2:48
57:15
Persona 4 Original Soundtrack, Disc 2
  Cím Hossz
1. Reach Out to the Truth -Instrumental Version- 1:32
2. Specialist 2:13
3. Theater 1:53
4. Heartbeat, Heartbreak 2:15
5. Youthful Lunch 1:42
6. Game 2:39
7. ZONE TIME 1:33
8. A New World Fool 4:18
9. 霧 (Kiri?) 3:56
10. Period 1:01
11. ジュネスのテーマ (Junesu no tēma?) 1:39
12. 心の力(P4 ver.) (Kokoro no chikara?) 1:59
13. The Path is Open (Persona 4 Version) 1:50
14. 夢想曲 (Musō kyoku?) 2:23
15. How Much? 1:20
16. Secret Base 2:30
17. Heaven 3:00
18. Alone 2:00
19. 推理-another version- (Suiri?) 0:44
20. Long Way 2:24
21. Omen 0:54
22. 回廊 (Kairō?) 2:20
23. The Almighty 4:39
24. The Genesis 7:51
25. I'll Face Myself -Another Version- 1:44
26. Never More 6:40
27. Electronica In the Velvet Room 4:45
1:11:45
Persona 4 Soundtrack Selection Side A
  Cím Hossz
1. Pursuing My True Self 1:27
2. Aria of the Soul 5:38
3. New Days 2:17
4. Your Affection 2:52
5. Who's There? 1:53
6. Reach out to the Truth -Inst version- 1:32
7. Castle 2:39
8. Border of Insanity 2:19
9. I'll Face Myself -Battle- 3:01
10. Muscle Blues 1:27
11. Sauna 2:04
12. Striptease 1:54
13. Heartbeat, Heartbreak 2:15
14. Game 2:40
15. A New World Fool 4:20
16. Reach out to the Truth 2:48
17. Junes Theme 1:42
18. Traumerei 2:23
19. Secret Base 2:33
20. Heaven 3:01
21. Deduction -another version- 0:44
22. Long Way 2:24
23. The Almighty 4:40
24. Never More 6:37
1:05:05
Persona 4 Soundtrack Selection Side B
  Cím Hossz
1. Reach Out to the Truth -First Battle-  
2. Strength of Heart (P4 ver.)  
3. Welcome to the Limousine  
4. Signs of Love  
5. Midnight Channel  
6. Like a Dream Come True  
7. Smile  
8. I'll Face Myself  
9. It's Showtime!  
10. Someone Else's Man  
11. Quelorie Magic!  
12. Awakening  
13. Specialist  
14. Youthful Lunch  
15. Studio Backlot  
16. Deduction  
17. Zone Time  
18. The Fog  
19. Results  
20. The Path is Open (P4 ver.)  
21. How Much?  
22. Alone  
23. Omen  
24. Corridor  
25. The Genesis  
26. I'll Face Myself -another version-  
27. Glimpse of a Memory  
28. Electronica of the Soul  

Kritikák

Kritikák
Publikáció Pont
IGN 9.0[15]
1UP A+ [16]
Famitsu 33/40[17]
GameSpot 9.0[18]
GamePro 5/5[19]
Edge 9/10[20]
GameZone 8.7/10[21]
Wired 10/10[22]
XPlay 4/5[23]
576 KByte 9,5[24]
Átfogó cikket közlő weboldal Összpontszám
Metacritic 90/100[25]

A Persona 4 jó kritikákat kapott Japánban és a világ többi pontján is. 560 000 darabot adtak el belőle világszerte, így ez lett az eddigi legsikeresebb Megami Tensei játék.[26] A Persona 4 a Famitsu Awards 2008-on a „PlayStation 2 Game Prize” díjat kapta meg.[27] A magyar 576 KByte 2009 februári számában a hónap játéka lett 9,5 ponttal.[24]

Manga

A Persona 4 mangáját Shūji Sogabe írta, és a Dengeki Black Maoh magazinban jelent meg 2008. szeptember 19-én.


Hivatkozások

Külső hivatkozások