„NCSA HTTPd” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy bájt hozzáadva ,  10 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
Az '''NCSA HTTPd''' egy [[webszerver]] volt, melyet eredetileg az [[National Center for Supercomputing Applications|NCSA]]-nál fejlesztett ki Robert McCool és társai.<ref>[http://web.archive.org/web/20071020104356/http://hoohoo.ncsa.uiuc.edu/docs/acknowledgement.html NCSA HTTPd Acknowledgements] hosted on the [[Internet Archive]]</ref>
Ez volt a legkorábbi webszerverek egyike, közvetlen [[Tim Berners-Lee]] [[CERN httpd]] szervere, valamint Tony Sanders Plexus szerverének megjelenése után. Mindez természetes társ projektje volt a [[World Wide Web]] [[kliens oldal]]án megjelenő [[Mosaic (böngésző)|Mosaic böngésző]] projektnek. Bevezette továbbá [[CGI (protokoll)|Common Gateway Interface]]-t is, ami lehetővé tette a dinamikus website-ok létrehozását.
 
Ahogy a fejlesztés lassulni kezdett, egy független kezdeményezés, az [[Apache HTTP Server|Apache]] projekt átvette az alapkódot és folytatta; mialatt az NCSA kiadott még egy verziót (1.5-t), majd beszüntette a fejlesztést. Abban az időben a NCSA HTTPd adta az [[internet]]en lévő összes [[webszerver]] mintegy 95%-át; később majdnem mind átváltott az Apache-ra.

Navigációs menü