„NCSA HTTPd” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „{{építés alatt}} '''NCSA HTTPd''' egy webszerver volt, melyet eredetileg az NCSA-nál fejlesztett ki Robert M…”
(Nincs különbség)

A lap 2012. február 9., 19:26-kori változata

NCSA HTTPd egy webszerver volt, melyet eredetileg az NCSA-nál fejlesztett ki Robert McCool és társai.[1] Ez volt a legkorábbi webszerverek egyike közvetlen Tim Berners-Lee CERN httpd szervere, valamint Tony Sanders Plexus szerverének megjelenése után. Mindez természetes társ projektje volt a World Wide Web kliens oldalán megjelenő Mosaic böngésző projektnek. Bevezette továbbá Common Gateway Interface-t is, ami lehetővé tette a dinamikus website-ok létrehozását.

Ahogy a fejlesztés lassulni kezdett, egy független kezdeményezés, az Apache projekt átvette az alapkódot és folytatta; mialatt az NCSA kiadott még egy verziót (1.5-t), majd beszüntette a fejlesztést. Abban az időben a NCSA HTTPd adta az interneten lévő összes webszerver mintegy 95%-át; később majdnem mind átváltott az Apache-ra.

Azóta az újraírási munkálatok részeként az NCSA kódot már eltávolították az Apache-ból. 2011 májusára az Apache hajtotta több, mint 60%-át az internetes web szervereknek.[2]

Lásd még

Jegyzetek

További információk