„Sablon:Vitrin/5” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
====[[Hosszú kések éjszakája]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2011. 11. 16.)====
====[[2008-as Formula–1 monacói nagydíj]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2011. 12. 08.)====


[[Fájl:Bundesarchiv Bild 102-16004, Adolf Hitler mit Hermann Göring.jpg|150px|jobbra]]
[[Fájl:Sebastien Bourdais 2008 Monaco.jpg|150px|jobbra]]
A '''monacói nagydíj''' a [[2008-as Formula–1 világbajnokság]] hatodik versenye volt, amelyet [[2008]]. [[május 22.]] és [[május 25.]] között rendeztek meg a [[Circuit de Monaco|Monte Carlói utcai pályán]]. Jubileumot ünnepelt a nagydíjon [[Giancarlo Fisichella]], akinek ez volt a 200. [[Formula–1]]-es rajtja. A [[Scuderia Ferrari|Ferrari]] ismét alkalmazta autóin a [[2008-as Formula–1 spanyol nagydíj]]on sikerrel kipróbált lyukas orrkúpot, amelytől főleg a lassú, nagy leszorító erőt igénylő pályákon származik előny.
A '''Hosszú kések éjszakája''' ([[német nyelv]]területen '''„Röhm-Putsch”''' vagy '''„Kolibri művelet”''') az [[Nemzetiszocialista Német Munkáspárt|NSDAP]] által 1934. [[június 30.|június 30-a]] és [[július 2.|július 2-a]] közt végrehajtott politikai gyilkosságok sorozata. Az akció során meggyilkolták a Náci Párt „baloldali”, strasserista frakciójának vezető alakjait, a névadójukkal, [[Gregor Strasser]]rel együtt, valamint közismert náciellenes [[konzervativizmus|konzervatív]] ellenfeleket (köztük a korábbi kancellárt, [[Kurt von Schleicher]]t és [[Gustav Ritter von Kahr]]t, aki leverte Hitler [[sörpuccs]]át 1923-ban). A meggyilkoltak között sokan voltak tagjai a paramilitáris [[Sturmabteilung|SA-nak]], a barnaingeseknek.
A kétórás időhatár túllépése miatt két körrel korábban leintett futamot [[Lewis Hamilton]] nyerte [[Robert Kubica]] és az élről induló [[Felipe Massa]] előtt.


Nedves pályán indult a verseny. Massa megtartotta vezető helyét az első kanyar után, de csapattársát [[Kimi Räikkönen]]t megelőzte a harmadik helyről startoló Lewis Hamilton. Hamilton a hatodik körben defektet kapott, ezzel arra kényszerítve, hogy a [[bokszutca|bokszba]] hajtson, a pályára visszatérve az ötödik pozícióban folytathatta a versnyt. Mivel a pálya felszáradt, a riválisok végrehajtották saját bokszkiállásukat, ezzel Hamilton átvette a vezetést, amelyet a verseny végéig megtartott. Kubica stratégiája lehetővé tette, hogy a második bokszkiállást követően átvegye a második helyet Massától. Räikkönen az ötödik helyről visszaesett a kilencedikre a [[Force India|Force Indiás]] [[Adrian Sutil]]lal való ütközést követően. Sutil a 18. helyről rajtolva már a negyedik pozícióba haladt az incidenst megelőzően. Ezzel a [[Red Bull Racing|Red Bullt]] vezető [[Mark Webber]] örökölte meg a helyet, megelőzve az ötödik helyen befutó [[Scuderia Toro Rosso|Toro Rossos]] [[Sebastian Vettel]]t.
[[Adolf Hitler]] az SA és vezetője, [[Ernst Röhm]] ellen fordult, mert tartott az SA függetlenségétől, és az SA-nak az utcai harcokban edződött tagjait politikai hatalmára már veszélyesnek tartotta. Másrészt meg akarta nyugtatni [[Németország]] hivatalos hadseregének, a [[Reichswehr]]nek a vezetőit is, akik szintén félve figyelték az SA növekvő befolyását és egyben meg is vetették azt – különösen Röhm törekvését, amely a Reichswehrnek az SA-ba való beolvasztását szorgalmazta a saját vezetése alatt. Hitler arra is felhasználta e tisztogatást, hogy megtámadja vagy megsemmisítse új rendszerének kritikusait, különösen azokat, akik lojálisak voltak [[Franz von Papen]] kancellárhelyetteshez, és végezetül kiváló alkalom volt ez számára a régi ellenségeivel való végleges leszámolásra is.


Hamiltonnak ez szezonbeli második és első monacói győzelme, mellyel átvette a bajnokságban a vezető helyet, három ponttal megelőzve Räikkönent és néggyel Massát. A Ferrari megőrizte vezető helyét a konstruktőri világbajnokságban, 16 ponttal megelőzve a [[McLaren]]t és 17 ponttal a [[BMW Sauber]]t, 12 futammal a szezon vége előtt.
A tisztogatásoknak [[A Hosszú kések éjszakáján megölt személyek listája|legalább 85 halálos áldozata]] volt, de összességében számuk elérhette a százas nagyságrendet is.
A név szerint ismert nyolcvanöt áldozat közül csak ötven került ki az SA soraiból. Néhány becslés 150 és 200 közötti meggyilkoltról szól, és több mint ezer ismert ellenzékit is letartóztattak. A gyilkosságok nagy részét az ''[[Schutzstaffel|SS]]'' és a ''[[Gestapo]]'', a rezsim titkosrendőrsége hajtotta végre. Ez a tisztogatás meghozta és biztosította Hitler számára a Reichswehr támogatását, mivel a német bíróságok is demonstrálták a rezsim iránti hűségüket, így a kormány könnyedén és gyorsan félre tudta söpörni az ítélet nélküli kivégzések évszázados tilalmát.


<div align="right">''([[2008-as Formula–1 monacói nagydíj|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
A kivégzések kitervelése során az események a „[[Kolibrifélék|Kolibri]]” kódnevet kapták, ezzel a jelszóval a kivégzőosztagokat utasították a végrehajtásra. A kódnév valószínűleg önkényes választás eredménye lehetett. A „Hosszú kések éjszakája” mint kifejezés a német nyelvben (németül: ''Nacht der langen Messer'') elsődlegesen tömeggyilkosságot jelent és csak általában jelöli a bosszút. A németek ma is a ''Röhm-puccs'' kifejezést – a náci rezsim kifejezését – használják ezekre a gyilkosságokra, függetlenül ennek nem bizonyított értelmezésétől és attól, hogy az öldöklés szükséges volt-e egy összeesküvés megelőzéséhez. Német szerzők ezt gyakran idézőjelek közé teszik, vagy az ''úgynevezett Röhm-puccs'' formulával élnek.

<div align="right">''([[Hosszú kések éjszakája|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div><noinclude>[[Kategória:Vitrin]]</noinclude>
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div><noinclude>[[Kategória:Vitrin]]</noinclude>

A lap 2012. február 2., 10:54-kori változata

2008-as Formula–1 monacói nagydíj (A kiemelt státuszt megkapta: 2011. 12. 08.)

A monacói nagydíj a 2008-as Formula–1 világbajnokság hatodik versenye volt, amelyet 2008. május 22. és május 25. között rendeztek meg a Monte Carlói utcai pályán. Jubileumot ünnepelt a nagydíjon Giancarlo Fisichella, akinek ez volt a 200. Formula–1-es rajtja. A Ferrari ismét alkalmazta autóin a 2008-as Formula–1 spanyol nagydíjon sikerrel kipróbált lyukas orrkúpot, amelytől főleg a lassú, nagy leszorító erőt igénylő pályákon származik előny. A kétórás időhatár túllépése miatt két körrel korábban leintett futamot Lewis Hamilton nyerte Robert Kubica és az élről induló Felipe Massa előtt.

Nedves pályán indult a verseny. Massa megtartotta vezető helyét az első kanyar után, de csapattársát Kimi Räikkönent megelőzte a harmadik helyről startoló Lewis Hamilton. Hamilton a hatodik körben defektet kapott, ezzel arra kényszerítve, hogy a bokszba hajtson, a pályára visszatérve az ötödik pozícióban folytathatta a versnyt. Mivel a pálya felszáradt, a riválisok végrehajtották saját bokszkiállásukat, ezzel Hamilton átvette a vezetést, amelyet a verseny végéig megtartott. Kubica stratégiája lehetővé tette, hogy a második bokszkiállást követően átvegye a második helyet Massától. Räikkönen az ötödik helyről visszaesett a kilencedikre a Force Indiás Adrian Sutillal való ütközést követően. Sutil a 18. helyről rajtolva már a negyedik pozícióba haladt az incidenst megelőzően. Ezzel a Red Bullt vezető Mark Webber örökölte meg a helyet, megelőzve az ötödik helyen befutó Toro Rossos Sebastian Vettelt.

Hamiltonnak ez szezonbeli második és első monacói győzelme, mellyel átvette a bajnokságban a vezető helyet, három ponttal megelőzve Räikkönent és néggyel Massát. A Ferrari megőrizte vezető helyét a konstruktőri világbajnokságban, 16 ponttal megelőzve a McLarent és 17 ponttal a BMW Saubert, 12 futammal a szezon vége előtt.