„Sopot–Bicske-kultúra” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Kiegészítés a kultúra elnevezésének eredetével.
MEK hivatkozás
1. sor: 1. sor:
== Sopot-Bicske kultúra ==
== Sopot-Bicske kultúra ==


A Dunántúlon a középső neolitikumot záró, a vonaldíszes kerámia kultúráját követő déli eredetű régészeti kultúra elnevezése: Sopot–Bicske kultúra, mely a Vinča kultúra nyugati ágának egyik népcsoportja. Hazai névadó lelőhelyén, a Fejér megyei Bicskén telepük részleteit és néhány temetkezésüket is feltárta az 1960-as években Makkay János. A nemzetközileg elfogadott elnevezés (Sopot kultúra) kiegészítése az ő érdeme. A [[Vinča-tordosi kultúra|Vinča-Tordosi kultúra]] nyugati ága. Lelőhelyek: [[Hidas]], [[Izmény]], [[Bicske]], a [[Szombathely]] melletti [[Sé]] község (séi Vénusz). Jellemző eszköz a fanyeles agyagkanál. A séi lelőhely ásatói: Károlyi Mária, Ilon Gábor. A kultúra kiterjed a Nyugat-[[Balkán|Balkánra]] is.
A Dunántúlon a középső neolitikumot záró, a vonaldíszes kerámia kultúráját követő déli eredetű régészeti kultúra elnevezése: Sopot–Bicske kultúra, mely a Vinča kultúra nyugati ágának egyik népcsoportja. Hazai névadó lelőhelyén, a Fejér megyei Bicskén telepük részleteit és néhány temetkezésüket is feltárta az 1960-as években Makkay János. A nemzetközileg elfogadott elnevezés (Sopot kultúra) kiegészítése az ő érdeme.<ref>A Magyar Elektronikus Könyvtár által közzétett "Magyarország a XX. században" c. kiadvány "Ösrégészet" c. alfejezete (http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/1320.html)</ref> A [[Vinča-tordosi kultúra|Vinča-Tordosi kultúra]] nyugati ága. Lelőhelyek: [[Hidas]], [[Izmény]], [[Bicske]], a [[Szombathely]] melletti [[Sé]] község (séi Vénusz). Jellemző eszköz a fanyeles agyagkanál. A séi lelőhely ásatói: Károlyi Mária, Ilon Gábor. A kultúra kiterjed a Nyugat-[[Balkán|Balkánra]] is.<ref>Víz előtti régészet. A Lukácsházi árvízcsúcs-csökkentő tározó területén végzet régészei feltárások. Kulturális örökségvédelmi szakszolgálat. Budapest 2010. 14. old. (http://www.mnm-nok.gov.hu/images/stories/kiadvanyok/tnf/TNF_3_Vizelotti_Regeszet.pdf)</ref>


{{Jegyzetek]]
{{Jegyzetek}}


[[Kategória:Európai régészeti kultúrák]]
[[Kategória:Európai régészeti kultúrák]]

A lap 2012. január 26., 22:52-kori változata

Sopot-Bicske kultúra

A Dunántúlon a középső neolitikumot záró, a vonaldíszes kerámia kultúráját követő déli eredetű régészeti kultúra elnevezése: Sopot–Bicske kultúra, mely a Vinča kultúra nyugati ágának egyik népcsoportja. Hazai névadó lelőhelyén, a Fejér megyei Bicskén telepük részleteit és néhány temetkezésüket is feltárta az 1960-as években Makkay János. A nemzetközileg elfogadott elnevezés (Sopot kultúra) kiegészítése az ő érdeme.[1] A Vinča-Tordosi kultúra nyugati ága. Lelőhelyek: Hidas, Izmény, Bicske, a Szombathely melletti község (séi Vénusz). Jellemző eszköz a fanyeles agyagkanál. A séi lelőhely ásatói: Károlyi Mária, Ilon Gábor. A kultúra kiterjed a Nyugat-Balkánra is.[2]

  1. A Magyar Elektronikus Könyvtár által közzétett "Magyarország a XX. században" c. kiadvány "Ösrégészet" c. alfejezete (http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/1320.html)
  2. Víz előtti régészet. A Lukácsházi árvízcsúcs-csökkentő tározó területén végzet régészei feltárások. Kulturális örökségvédelmi szakszolgálat. Budapest 2010. 14. old. (http://www.mnm-nok.gov.hu/images/stories/kiadvanyok/tnf/TNF_3_Vizelotti_Regeszet.pdf)