„Érettségi vizsga” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Vizsgatárgyak: Fontos kiegészítés
(Két képernyőnyi szöveggel feljebb van egyszer belinkelve, elfér itt még egyszer a linkje.)
(→‎Vizsgatárgyak: Fontos kiegészítés)
A fentiekből következik, hogy legalább még egy vizsgatárgyat választani kell.
 
Egyes esetekben el lehet térni ettől a listától. Így például ha a vizsgázó nem [[Magyar állampolgárság|magyar állampolgár]] és [[anyanyelv]]e sem [[magyar nyelv|magyar]], illetve ha a középiskolai tanulmányai befejezését megelőző négy tanév közül legalább hármat nem a magyar közoktatási rendszerben végzett, a ''magyar nyelv és irodalom'' helyett választhatja a magyar mint idegen nyelv vizsgatárgyat is (ez tehát érvényes a határon túli magyar iskolák tanulóira is). Egy másik ok az eltérésre, ha a vizsgázót az igazgató szakértői vélemény alapján mentesítette valamelyik tárgy vizsgája alól; ilyenkor másik tárgyat kell választani.
 
''Idegen nyelvből'' ma már csak annak nem kell vizsgáznia, akinek a tanulói jogviszonya megszűnésének időpontjában hatályos érettségi vizsgaszabályzat rendelkezései szerint nem kellett idegen nyelvből érettségi vizsgát tennie (tehát nagyon régen végezte el a középiskolát, de akkor nem tette le vagy nem fejezte be az érettségit). Az idegen nyelvi érettségit utoljára 2005-ben lehetett nyelvvizsgával kiváltani. 2010 óta a nem nappali rendszerű felnőttképzésben végzettek számára is kötelező az idegen nyelvi érettségi.
 
A vizsgatárgyak és -szintek szabadon választhatók, az alábbi korlátokkal:
 
A központi követelményekre épülő tárgyakon kívül a középiskolák középszinten saját vizsgatárgyakat is akkreditáltathatnak, ezzel a lehetőséggel azonban aránylag kevés iskola él.{{refhely |Oh.gov.hu vizsgatárgyak}}
 
A vizsgatárgyak és -szintek megválasztása a vizsgázó joga (fiatalkorú jelentkezőnél szülői aláírással); az iskola tehát megfogalmazhat a szakirányhoz, tagozathoz kapcsolódó elvárásokat, de nem kötelezheti a tanulóit valamely tárgy választására, s hasonlóképpen nem írhatja elő vagy tilthatja meg az emelt szintű vizsgára való jelentkezést.
 
=== A vizsga részei ===

Navigációs menü