„Antoine Fuqua” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Filmjei: link korr
30. sor: 30. sor:
Karrierjét [[videoklip|klip]]rendezőként kezdte, az ő munkája [[Coolio]] ''Gangsta's Paradise'' című számához készült videó.
Karrierjét [[videoklip|klip]]rendezőként kezdte, az ő munkája [[Coolio]] ''Gangsta's Paradise'' című számához készült videó.


Első mozifilmje az [[1998]]-as ''[[Gyilkosok gyilkosa]]'' volt [[Yun-Fat Chow]] főszereplésével, ezt követte a ''[[Csali (film)|Csali]]'' [[Jamie Foxx]]szal. Igazi sikert azonban csak a [[2001]]-es ''[[Kiképzés]]''sel ért el. A filmben nyújtott alakításáért a főszereplő, [[Denzel Washington]] [[Oscar-díj]]at vehetett át. Dolgozott még [[Bruce Willis]]szel és [[Clive Owen]]nel is, utóbbival a [[Jerry Bruckheimer]] [[producer]] kezei alatt készült ''[[Artúr király (film)|Arthur király]]''ban. 2007-ben az ''[[Orvlövész (film)|Orvlövész]]'' című filmet készítette [[Stephen Hunter]] [[regényéből]] Mark Wahlberg főszerepléséve. Legutóbb a nagyszerű szinészgárdát felvonultató, meglehetősen keményre sikerült [[Brooklyn mélyén]] (Brooklyn's Finest) című filmjével aratott sikert.
Első mozifilmje az [[1998]]-as ''[[Gyilkosok gyilkosa]]'' volt [[Yun-Fat Chow]] főszereplésével, ezt követte a ''[[Csali (film)|Csali]]'' [[Jamie Foxx]]szal. Igazi sikert azonban csak a [[2001]]-es ''[[Kiképzés (film)|Kiképzés]]''sel ért el. A filmben nyújtott alakításáért a főszereplő, [[Denzel Washington]] [[Oscar-díj]]at vehetett át. Dolgozott még [[Bruce Willis]]szel és [[Clive Owen]]nel is, utóbbival a [[Jerry Bruckheimer]] [[producer]] kezei alatt készült ''[[Artúr király (film)|Arthur király]]''ban. 2007-ben az ''[[Orvlövész (film)|Orvlövész]]'' című filmet készítette [[Stephen Hunter]] [[regényéből]] Mark Wahlberg főszerepléséve. Legutóbb a nagyszerű szinészgárdát felvonultató, meglehetősen keményre sikerült [[Brooklyn mélyén]] (Brooklyn's Finest) című filmjével aratott sikert.


Fuqua [[1983]]-ban végzett a Taylor Allderdice Középiskolában. Felesége Lela Rochon színésznő.
Fuqua [[1983]]-ban végzett a Taylor Allderdice Középiskolában. Felesége Lela Rochon színésznő.

A lap 2012. január 9., 00:10-kori változata

Antoine Fuqua
Született1966január 19. (58 éves)
Pittsburgh, Pennsylvania, USA
Állampolgárságaamerikai
HázastársaLela Rochon
Foglalkozásafilmrendező
Iskolái
  • Nyugat-Virginiai Egyetem
  • Taylor Allderdice High School
  • West Virginia State University

A Wikimédia Commons tartalmaz Antoine Fuqua témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Antoine Fuqua (1966. január 19., Pittsburgh, Pennsylvania, Egyesült Államok – ) afrikai-amerikai filmrendező.

Pályafutása

Karrierjét kliprendezőként kezdte, az ő munkája Coolio Gangsta's Paradise című számához készült videó.

Első mozifilmje az 1998-as Gyilkosok gyilkosa volt Yun-Fat Chow főszereplésével, ezt követte a Csali Jamie Foxxszal. Igazi sikert azonban csak a 2001-es Kiképzéssel ért el. A filmben nyújtott alakításáért a főszereplő, Denzel Washington Oscar-díjat vehetett át. Dolgozott még Bruce Willisszel és Clive Owennel is, utóbbival a Jerry Bruckheimer producer kezei alatt készült Arthur királyban. 2007-ben az Orvlövész című filmet készítette Stephen Hunter regényéből Mark Wahlberg főszerepléséve. Legutóbb a nagyszerű szinészgárdát felvonultató, meglehetősen keményre sikerült Brooklyn mélyén (Brooklyn's Finest) című filmjével aratott sikert.

Fuqua 1983-ban végzett a Taylor Allderdice Középiskolában. Felesége Lela Rochon színésznő.

Filmjei

Külső hivatkozások

Sablon:Csonk-Amerikai életrajz