„A San Domingó-i őrült” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ZéroBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: es:Il furioso all'isola di San Domingo
51. sor: 51. sor:


[[en:Il furioso all'isola di San Domingo]]
[[en:Il furioso all'isola di San Domingo]]
[[es:Il furioso all'isola di San Domingo]]

A lap 2012. január 7., 16:19-kori változata

A San Domingó-i őrült (olaszul: Il furioso all’isola di San Domingo) Gaetano Donizetti kétfelvonásos operája. A szövegkönyvet Jacopo Ferretti írta Miguel de Cervantes El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha című regénye alapján. A művet 1833. január 2-án mutatták be először a római Teatro della Valléban. 1827-ben átdolgozta a művet, ezt szeptember 1-jén mutatták be először a nápolyi Teatro Nuovóban. Magyarországon először 1836. január 16-án játszották a Pesti Városi Német Színházban, német nyelven. Magyar nyelven még nem játszották.

Szereplők

Szereplő Hangfekvés Az ősbemutató szereposztása
Fernando tenor Lorenzo Salvi
Eleonora szoprán Elisa Orlandi
Cardenio bariton Giorgio Ronconi
Bartolomeo basszus Filippo Valentini
Marcella szoprán Marianna Franceschini
Kaidamà basszus Ferdinando Lauretti

Cselekménye

  • Helyszín: az Antillák egyik szigetén, San Domingó-n

Első felvonás

Cardenio, felesége Eleonora hűtlensége miatt megzavarodot és San Domingo szigetére menekült, ahol Bartolomeo, a kis manufaktúrát működtető telepes fogadta be. Cardenio mindenkiben hol ellenfelet, hol barátot lát, közben tiszta pillanataiban folyton Eleonorára gondol, akit még mindig reménytelenül szeret. Közben felesége és fivére, Fernando a keresésére indulnak. Eleonora hajója éppen a szigetnél fut zátonyra, így férj és feleség megint összekerülnek. Megérkezik Fernando is, s konstatálják, hogy Cardenio „megőrült”, semmire sem emlékszik korábbi életéből, a valós eseményeket valami furcsa látásmóddal szemléli és másként látja, mint ahogyan valóban megtörténnek. Elhatározzák, hogy együttes erőfeszítéssel megkísérlik visszahozni emlékezetét.

Második felvonás

Cardenio mind zavarodottabb, egy alkalommal például úgy érzékeli, mintha elvesztette volna a látását. Máskor viszont látszólag értelmesen viselkedik. Egy váratlan pillanatban öngyilkosságot kísérel meg és a tengerbe veti magát. Nem esik komolyabb baja, de a sokk tudatára téríti és hirtelen mindenre emlékezni kezd. Előbb úgy gondolja, hogy csak felesége és saját halála hozhat megoldást helyzetére. Ekkor azonban Eleonora elismeri, hogy minden szenvedésének ő volt az okozója. Bocsánatkérése megenyhíti Cardenio lelkét, s kéz a kézben hazaindul feleségével.

Források

  • Ashbrook, William. Donizetti and His Operas. Cambridge University Press (1982). ISBN 0-521-27663-2