„Elidegenedés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
reszel
(csonk sablon, kötőjel)
(reszel)
{{átdolgoz}}
{{nincs forrás}}
Az '''elidegenedés''' <!--KELL EZ?: Entfremdung, sich Entäusserung, Alienation --> egy – főleg a kontinentális – filozófiában és társadalomtudományokban használt fogalom, a 19-20. század során használt fogalom. Bár előzményeit kutatva régebbi időkre jutnánk, a fogalmat a klasszikus német filozófia, /főként, [[Fichte]], [[Hegel]] és [[Schelling,]] (közülük is leginkább Hegel/) használja előszeretettel és munkálja ki. Hozzájuk kapcsolódik [[Feuerbach]], és [[Marx]], utóbbi igyekszik a fogalmat a maga teljességében kidolgozni és ábrázolni. Kisebb nagyobb módosításokkal (Lukács, Bloch,Használja a Frankfurtifogalmat Iskola képviselői, kiemelten Fromm/ a társadalomtudományokban alapvetően máig a marxi megközelítés az irányadó. Eszerint: az embernek létezik, létezett magához, a környezetéhez, a munkájához valamilyen a történelemben egyszer megvalósult identitása, amelyet azután valahol elveszített. Marx szerint ebben leginkább a tőkés termelési forma a ludas, amely a társadalom egyébként bonyolultnak tetsző viszonyait a végletekig lecsupaszítja, az embert elidegeníti a munkától, a másik embertőltovábbá (akisebb-nagyobb társadalomtólmódosításokkal), s[[Lukács végülGyörgy önmagától, s az ember így gyökértelenként, „idegenként” kényszerül élni, magát igen rosszul érezve ebben a világban. Ebben az értelemben ehhez a fogalomhoz kapcsolódnak az ún. életfilozófiák is (mindenekelőtt: Kierkegaard és Nietzschefilozófus)|Lukács]], de[[Ernst ez legfőbb tematikájaBloch]] a XX.[[Frankfurti századiiskola]] egzisztencializmusnak is (Heideggerképviselői, Sartrekiemelten és[[Erich a többiek)Fromm]]. Az elidegenedés fogalma ma is igen divatos, számos szerző használja és tárgyalja, s általában a globalizáció jelenségét is az elidegenedés további elmélyülését elősegítő folyamatként értékelik.
 
A társadalomtudományokban alapvetően máig a marxi megközelítés az irányadó. Eszerint: az embernek létezik, létezett magához, a környezetéhez, a munkájához valamilyen a történelemben egyszer megvalósult identitása, amelyet azután valahol elveszített. Marx szerint ebben leginkább a tőkés termelési forma a ludas, amely a társadalom egyébként bonyolultnak tetsző viszonyait a végletekig lecsupaszítja, az embert elidegeníti a munkától, a másik embertől (a társadalomtól), s végül önmagától, s az ember így gyökértelenként, „idegenként” kényszerül élni, magát igen rosszul érezve ebben a világban. Ebben az értelemben ehhez a fogalomhoz kapcsolódnak az ún. életfilozófiák is (mindenekelőtt: [[Kierkegaard]] és [[Nietzsche]]), de ez legfőbb tematikája a XX. századi egzisztencializmusnak is ([[Heidegger]], [[Sartre]] és a társaik). Az elidegenedés fogalma ma is igen divatos, számos szerző használja és tárgyalja, s általában a globalizáció jelenségét is az elidegenedés további elmélyülését elősegítő folyamatként értékelik.
Az angolszász és főleg az amerikai szociológia ettől némileg eltérően – nem annyira filozofikusan, inkább praktikusan – használja a fogalmat /Alienation/. Erre nézve máig irányadó Sieeman 1959-ben közzétett munkája /American Sociological Review/, melyben az elidegenedés fogalmát öt különböző értelemben használja, s amerikai szociológusok és társadalomtudósok általában ma is az ő terminológiai megkülönböztetését követik.
 
Az angolszász és főleg az amerikai szociológia ettől némileg eltérően – nem annyira filozofikusan, inkább praktikusan – használja a fogalmat /(''Alienation/''). Erre nézve máig irányadó SieemanMelvin Seeman 1959-ben közzétettaz munkája /American Sociological Review/-ban közzétett munkája, melyben az elidegenedés fogalmát öt különböző értelemben használja, s amerikai szociológusok és társadalomtudósok általában ma is az ő terminológiai megkülönböztetését követik.
 
== További információk ==
*[http://lexikon.katolikus.hu/E/elidegened%C3%A9s.html Elidegenedés] ‑ Magyar Katolikus Lexikon (hozzáférés: 2011. december 30.)
 
[[Kategória:Filozófiai fogalmak]]
[[Kategória:Szociológiai fogalmak]]
 
{{csonk-szociológia}}
 
[[en:Social alienation]]
[[ca:Alienació]]

Navigációs menü