„Nankingi mészárlás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
32. sor: 32. sor:
* [http://mult-kor.hu/20101214_a_nankingi_meszarlas_aldozataira_emlekeztek A nankingi mészárlás áldozataira emlékeztek]
* [http://mult-kor.hu/20101214_a_nankingi_meszarlas_aldozataira_emlekeztek A nankingi mészárlás áldozataira emlékeztek]
* [http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2007/06/20/japan_kepviselk_ketsegbe_vontak_a_nankingi_meszarlas_tenyet Japán képviselők kétségbe vonták a Nankingi Mészárlás tényét]
* [http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2007/06/20/japan_kepviselk_ketsegbe_vontak_a_nankingi_meszarlas_tenyet Japán képviselők kétségbe vonták a Nankingi Mészárlás tényét]
* [http://mult-kor.hu/cikk.php?id=19212 Film készül Kína Schindleréről]


== Filmek, dokumentumfilmek a mészárlásról ==
== Filmek, dokumentumfilmek a mészárlásról ==

A lap 2011. december 26., 06:55-kori változata

A nankingi mészárlás vagy ahogy másképp nevezik, Nanking meggyalázása a történelem egyik legnagyobb tömegmészárlása és egyben az egyik legkevésbé ismert. A második világháború alatt a japán inváziós erők által elkövetett, hat hétig tartó erőszakhullám számos részlete ma sem tisztázott még. Ennek oka, hogy a helyszínt még az események előtt elhagyta a nyugati diplomaták, újságírók és a polgárok zöme, így csak többnyire japán és kínai forrásokra lehet támaszkodni, amelyek meglehetősen ellentmondásosak. Az erőszak áldozatainak számát a kínaiak közel 300 ezer főre becsülik, de a japán kormány csupán 20 ezer főt ismer el. A Távol-keleti Nemzetközi Katonai Törvényszék 250 ezer főben állapította meg az áldozatok számát.

Előzmények

A kínai nacionalista kormány 1928-ban, az északi hadjárat után Kantonból Nankingba helyezte át székhelyét. Ennek hatására a negyedmilliós lakosság száma egy millióra emelkedett néhány év alatt. 1937. július 8-án a pekingi városmagtól 15 kilométerre fekvő Marco Polo hídnál a kínaiak és az ott gyakorlatozó japán katonák között tűzpárbaj bontakozott ki. A japán vezetés felháborodva az eseményeken a kínai katonák megbüntetését, és bocsánatkérést követelt a kínai vezetéstől, amely vonakodott ennek eleget tenni. A második felszólítással egy időben a japán haderők átfogó támadást indítottak. Ezzel kitör Kína és Japán között az ún. második kínai–japán háború. A konfliktus Japán 20. század eleje óta folytatott imperialista politikájára vezethető vissza, amelynek célja az volt, hogy Kínát politikailag és katonailag az uralma alá hajtsa, hogy az ott található fontos nyersanyaglelőhelyeket, a hatalmas munkaerőt és élelmiszerkészletet biztosítsa a maga számára. Ezzel együtt a kínai nacionalizmus erősödése és az önrendelkezési joghoz való feltétlen ragaszkodás is szította a háború tüzét.

A mészárlás

Holtestek a Jangce partján

A technikailag jóval fejlettebb japán hadvezetés első fő célja Nanking elfoglalása volt. A japán vezetés felszólították a város védelmi erőit az azonnali megadásra. Miután 1937. december 10-én 13 óráig, nem kaptak választ Macui Ivane tábornok kiadta a parancsot a város elfoglalására. Kemény harcok után 1937. december 13-án a japánok felmorzsolták a kínai haderők ellenállását, és elfoglalták a várost. Ezzel kezdetét vette a hat héten át tartó brutális erőszak a városban lévő katonák és civilek ellen. A benyomuló japán haderők elől tömegek kezdtek menekülni a Jangce folyó felé, de a város vezetés korábban az ostrom alatt a szökések megakadályozása miatt elpusztította az összes hajót, ezért sokan úszva próbáltak átjutni. A folyóhoz érkező japán katonák tűzet nyitottak a felnőttekre és gyerekekre egyaránt, és válogatás nélkül ölni kezdték őket. Egy beszámoló szerint másnapra megszámlálhatatlan holttest borította a folyó partját. A gyilkolás eközben a városon többi részén is folyt. A kínai katonák nagy részét még a külvárosban elfogták, azok, akik bemenekültek a városba, levették egyenruhájukat, és civilnek öltöztek. A 17. japán hadtest katonái az elkövetkező napokban embereket tartóztattak le, akikről feltételezték, hogy katona lehet. Őket a városon kívülre vitték, és kivégezték a már korábban elfogott katonákkal együtt.

A civil lakosság maradékának is szörnyű terrort kellett elszenvednie. Válogatott kegyetlen gyilkolási módszereket alkalmaztak a japán katonák. Versenyt rendeztek, ki tud rövidebb idő alatt több foglyot lefejezni vagy bajonettel leszúrni. Élve temettek el embereket, és volt, akit benzinnel locsoltak le és felgyújtottak. Előfordult az is, hogy embereket élve kibeleztek. Mintegy 20 ezer nőt, gyermekeket erőszakoltak meg a nyílt utcán, sőt, templomokban is. Az erőszakot gyakran csoportosan, a hozzátartozók szeme láttára követték el, majd ugyanerre kényszerítették a közvetlen családtagokat is. A nőket megcsonkították, majd brutálisan kivégeztek. A várost kifosztották és számos épületet felgyújtottak.

Következményei

A nankingi mészárlás áldozatainak földi maradványai.

1937 decembere után a nyugati közvélemény a nankingi mészárláshoz hasonló események miatt élesen a japánok ellen fordult. 1938-ban visszarendelték Japánba Macui Ivane tábornokot. A hadseregtől leszerelt, és visszatért szülővárosába, ahol szentély építtetett a nankingi mészárlás áldozatainak emlékére, akik miatt állandó bűntudat gyötörte. Macui a mészárlás idején súlyosan beteg volt, és máig vitás kérdés, hogy ez mennyire hatott ki a csapatai feletti parancsnoklási képességére. 1948-ban a tokiói perben „nemzeti szégyennek” nevezte a történteket, később mégis, mint háborús főbűnöst felakasztották. Azonban ő volt az egyetlen olyan, akit a mészárlásért elítéltek. Így sok alacsonyabb rangban lévő, a mészárlás lebonyolításában aktívan részt vevő tisztet semmiféle retorzió nem ért.[1]

A nankingi események hatásai ma is érezhető. Kína és Japán közötti hűvös diplomácia kapcsolathoz nagyban hozzájárul, hogy a japán vezetés bagatellizálja az eseményeket. Sőt, már megjelentek olyan politikai csoportok és törekvések, amelyek szerint a mészárlás meg se történt, az ott készült fotók hamisítványok. A japán történelem könyvben apró incidensként jellemzik, a közvélemény képtelen elfogadni, hogy japán katonák ilyen kegyetlenségben vettek részt. Iris Chang írónő túlélők emlékiratai alapján elkészítette a „The Rape of Nanking – The Forgotten Holocaust of World War II” (Nanking megerőszakolása – a második világháború elfeledett holokausztja) könyvét, amiből később film is készült.

Jegyzetek

  1. Ian Buruma, i. m. 108. o.

Források

Filmek, dokumentumfilmek a mészárlásról

Egyéb