„Domb” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Godson (vitalap | szerkesztései)
→‎Lásd még: Kategória:Geomorfológia
DorganBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Hozzáadott: es:Eminencia, ta:மலை
16. sor: 16. sor:
[[Kategória:Geomorfológia]]
[[Kategória:Geomorfológia]]


[[en:Hill]] [[bg:Хълм]] [[da:Bakke (geologi)]] [[de:Hügel]] [[et:Küngas]] [[fr:Colline]] [[id:Bukit]] [[it:Collina]] [[ja:丘]] [[nl:Heuvel (geologie)]] [[nn:Ås]] [[no:Ås (høyde)]] [[pl:Wzgórze (geografia)]] [[ru:Холм]] [[simple:Hill]] [[zh:丘陵]]
[[en:Hill]] [[bg:Хълм]] [[da:Bakke (geologi)]] [[de:Hügel]] [[es:Eminencia]] [[et:Küngas]] [[fr:Colline]] [[id:Bukit]] [[it:Collina]] [[ja:丘]] [[nl:Heuvel (geologie)]] [[nn:Ås]] [[no:Ås (høyde)]] [[pl:Wzgórze (geografia)]] [[ru:Холм]] [[simple:Hill]] [[ta:மலை]] [[zh:丘陵]]

A lap 2006. december 23., 00:13-kori változata

A domb a hegynél alacsonyabb, a halomnál magasabb kiemelkedés, amelyet többnyire minden oldalról lejtők vesznek körül. (A halom és a domb közti méret 30 méternél magasabb, de 200-300 méternél alacsonyabb kiemelkedést jelöl.) Jellemzően lejtős természetük miatt alapterületük viszonylag nagyobb; a dombtető pedig rendszerint nem egyetlen különálló, kiszögellő pontot jelent, hanem kiterjedtebb területet.

Magasságuk megállapításakor nem a térképen feltüntetett, tengerszint feletti (abszolút) magasságot, hanem a környezetükhöz viszonyított (relatív) magasságot veszik figyelembe. (Ezt például a szintvonalak segítségével lehet megállapítani.)

A kisebb magasság és a lejtős jelleg együttesen határozza meg a dombot. Alacsonyabb kiemelkedéseket is hegynek nevezünk azonban, ha környezetükből meredeken kiemelkednek (pl. Gellért-hegy).

A dombok összességét, ha együttesen fordulnak elő, dombságnak nevezzük: pl. Gödöllői-dombság, Somogyi-dombság, Dunántúli-dombság, Zalai-dombság.

Lásd még