„Laikus Házi Missziós Mozgalom” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Tothaa (vitalap | szerkesztései)
a Új oldal, tartalma: „A '''Layman's Home Missionary Movement''' ('''Layman-féle házi misszionárius mozgalom''')”
 
Tothaa (vitalap | szerkesztései)
a leford
1. sor: 1. sor:
{{lektor}}{{korr}}
A '''Layman's Home Missionary Movement''' ('''Layman-féle házi misszionárius mozgalom''')
A '''Layman's Home Missionary Movement'''et ('''Layman-féle házi misszionárius mozgalom''', ''LHMM''), a felekezetek feletti szervezetet [[Paul Samuel Levitsky Johnson]] alapította [[1919]]-ben. A [[Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania]] társulattól független leágazásként alakult meg [[Charles Taze Russell]] (CTR) halála után. Gyakran összetévesztik őket [[Jehova Tanúi]]val.
[[Lengyelország]]ban, [[Egyesült Királyság]]ban, [[Franciaország]]ban, [[Németország]]ban, [[Afrika]] egyes területein a legaktívabbak.

== Korai története ==
[[1917]]-ben a Watch Tower szerkesztő bizottságának tagjai között vita támadt Russell végrendeletének értelmezését illetően. Ez és más a Társulat rendelkezéseivel kapcsolatos elégedetlenségek oda vezettek, hogy a tagok 75%-a elhagyta a Watch Tower gyülekezeteit. Sok kis társaság alakult, hogy Russell tanait helyreállítsák, ezek közül volt egy a LHMM.

== Szkizma ==
[[1950]]-ben, Johnson halála után egyházszakadás következett be, mivel a [[Fort Meyers]]i gyülekezetből [[John Krewson]] és a [[Mount Dora]] gyülekezetből [[John Hoefle]] (1928-ban közösítették ki a ''Watch Tower''ből, csatlakozott LHMM-hez) is vezető szerepre törtek, de kiközösítésre kerültek és saját mozgalmakat hoztak létre ([[1955]] – [[Laodicean Home Missionary Movement]], ill. [[1956]] – [[Epiphany Bible Students Association]]).

== Az LHMM vezetői ==
A szervezet történelme a vezetőihez köthető:
:''Paul S. L. Johnson ([[1920]] – [[1950]])'' , aki a [[Capital University of Columbus Ohio]] egyetemén végzett, a [[Lutheránus Egyház]] ''Theological Seminary of the Ohio Synod'' képzésén is hallgatott (itt ismerte meg az ''örökös kín'' doktrínáját; [[Isten]] uralmával, igazságosságával, szeretetével összeegyeztethetetlen az ellenségeinek örökös kínzása). [[görög nyelv||Görög]] és [[héber nyelv|héber]] tudósává vált, eredeti nyelvén olvasta a [[Biblia|Bibliát]]. Azt tanította, hogy a [[bűn]] büntetése a [[halál]].
:''Raymond G. Jolly ([[1950]] – [[1979]])'', aki a [[Bloomsburg State College]]ban végzett, a [[Pennsylvania]]beli [[easton]]i [[Lafayette College]]ban teológiát hallgatott. A [[Prezsbiter Egyház]]ban szolgált, később otthagyta, hogy egy felekezet-független nézőpontot erősítsen az LHMM-ben.
:''August Gohlke ([[1979]] – [[1985]])'', aki a magazin szerkesztője volt.
:''Bernard W. Hedman ([[1985]] – [[2004]])'', aki a szerkesztő, ügyvezető igazgató és a mozgalom direktora volt.
:''Ralph M. Herzig([[2004]] – ?)'', akit a ügyvezető igazgató, a kiadványok szerkesztője.

== Kiadványaik ==
CTR [[Studies in the Scriptures]] hat kötetes sorozatát nyomtatják időről időre újra; Johnson professzor 17 kötetes [[Epiphany Studies in the Scriptures]] könyvsorozatát terjesztik; megjelenő folyóiratuk a [[The Bible Standard]] (két havonta) és a [[The Present Truth]](három havonta).

== Külső hivatkozások ==
* [http://www.biblestandard.com The Bible Standard] – a magazin weblapja

[[Charles Taze Russell]] ''[[Studies in the Scriptures]]'' (PDF formátumban):
*[http://network54.com/Realm/Present_Truth/VOLUME1.PDF ''Volume One- The Divine Plan of the Ages'']
*[http://network54.com/Realm/Present_Truth/VOLUME2.PDF ''Volume Two- The Time is At Hand'']
*[http://network54.com/Realm/Present_Truth/VOLUME3.PDF ''Volume Three- Thy Kingdom Come'']
*[http://network54.com/Realm/Present_Truth/VOLUME4.PDF ''Volume Four- The Battle of Armageddon'']
*[http://network54.com/Realm/Present_Truth/VOLUME5.PDF ''Volume Five- The At-One-Ment between God and Man'']
*[http://network54.com/Realm/Present_Truth/VOLUME6.PDF ''Volume Six- The New Creation'']

[[de:Laien-Heim-Missionsbewegung]]
[[fr:Mouvement missionnaire intérieur laïque]]
[[nl:Lægmændenes Hjemmemission]]
[[pl:Świecki Ruch Misyjny "Epifania"]]
[[en:Layman's Home Missionary Movement]]

A lap 2006. december 22., 22:35-kori változata

A Layman's Home Missionary Movementet (Layman-féle házi misszionárius mozgalom, LHMM), a felekezetek feletti szervezetet Paul Samuel Levitsky Johnson alapította 1919-ben. A Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania társulattól független leágazásként alakult meg Charles Taze Russell (CTR) halála után. Gyakran összetévesztik őket Jehova Tanúival. Lengyelországban, Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Afrika egyes területein a legaktívabbak.

Korai története

1917-ben a Watch Tower szerkesztő bizottságának tagjai között vita támadt Russell végrendeletének értelmezését illetően. Ez és más a Társulat rendelkezéseivel kapcsolatos elégedetlenségek oda vezettek, hogy a tagok 75%-a elhagyta a Watch Tower gyülekezeteit. Sok kis társaság alakult, hogy Russell tanait helyreállítsák, ezek közül volt egy a LHMM.

Szkizma

1950-ben, Johnson halála után egyházszakadás következett be, mivel a Fort Meyersi gyülekezetből John Krewson és a Mount Dora gyülekezetből John Hoefle (1928-ban közösítették ki a Watch Towerből, csatlakozott LHMM-hez) is vezető szerepre törtek, de kiközösítésre kerültek és saját mozgalmakat hoztak létre (1955Laodicean Home Missionary Movement, ill. 1956Epiphany Bible Students Association).

Az LHMM vezetői

A szervezet történelme a vezetőihez köthető:

Paul S. L. Johnson (19201950) , aki a Capital University of Columbus Ohio egyetemén végzett, a Lutheránus Egyház Theological Seminary of the Ohio Synod képzésén is hallgatott (itt ismerte meg az örökös kín doktrínáját; Isten uralmával, igazságosságával, szeretetével összeegyeztethetetlen az ellenségeinek örökös kínzása). |Görög és héber tudósává vált, eredeti nyelvén olvasta a Bibliát. Azt tanította, hogy a bűn büntetése a halál.
Raymond G. Jolly (19501979), aki a Bloomsburg State Collegeban végzett, a Pennsylvaniabeli eastoni Lafayette Collegeban teológiát hallgatott. A Prezsbiter Egyházban szolgált, később otthagyta, hogy egy felekezet-független nézőpontot erősítsen az LHMM-ben.
August Gohlke (19791985), aki a magazin szerkesztője volt.
Bernard W. Hedman (19852004), aki a szerkesztő, ügyvezető igazgató és a mozgalom direktora volt.
Ralph M. Herzig(2004 – ?), akit a ügyvezető igazgató, a kiadványok szerkesztője.

Kiadványaik

CTR Studies in the Scriptures hat kötetes sorozatát nyomtatják időről időre újra; Johnson professzor 17 kötetes Epiphany Studies in the Scriptures könyvsorozatát terjesztik; megjelenő folyóiratuk a The Bible Standard (két havonta) és a The Present Truth(három havonta).

Külső hivatkozások

Charles Taze Russell Studies in the Scriptures (PDF formátumban):