„Aigina (Aszóposz leánya)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
linkjav + latin ae görögösítése ai-ra
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (Bottal végzett egyértelműsítés: Metamorphoses –> Metamorphoses (Ovidius))
(linkjav + latin ae görögösítése ai-ra)
{{egyért2|a nimfáról|Aigina (egyértelműsítő lap)}}
'''Aigina''' (Αἴγινα) a [[görög mitológia]] egy alakja, [[Nimfa (mitológia)|nimfa]], akiről az [[Attika]] és [[Peloponnészosz]] közt fekvő Aigina (újgörög: [[Ejina]]) szigete a nevét kapta. A szigeten állt az [[Aphaea-templom]]ot („a Láthatatlan Istennő temploma”) melyet később átvett [[Athéné]] kultusza; az AphaeaAphaia (Ἀφαῖα) név lehet, hogy AeginaAigina egy jelzője.
 
Bár neve kecskére utal (lásd még [[Aegisz]], [[Aigeusz]], [[Aigai]]), a kontinensen [[Aszóposz]] folyamisten és [[Metopé]] [[nimfák|nimfa]] leányának tekintették. Tizenkét, más források szerint húsz leányuk közül [[Apollón|Apolló]] vagy [[Zeusz]] többet is elragadott. [[Pindarosz]] és [[Ovidius]] írásai szerint<ref>''[[Bibliotheke]] 3.x11.2; Pindarosz, ''Isthmian Odes'' viii and ''Nemean Odes'' viii; Ovidius, ''[[Metamorphoses (Ovidius)|Metamorphoses]]'' vi.``3.</ref> Zeusz sas formájában Aiginát is elrabolta, és egy Attika közeli szigetre vitte. A sziget neve ekkor még OenónéOinóné, „Bor-sziget” volt, ezután hívták Aiginának. Mindez mitikus inverzió, mivel Aigina a valóságban a sziget nimfája volt, kultusza már jóval a tizenkét [[olümposzi isten]] megjelenése előttről kimutatható, cseréptöredékek utalnak a minószi [[Kréta (sziget)|Krétával]] és a [[Kükládok]]kal való kereskedelemre; az Oenóné név nem az eredeti neve.<!--the introduction of [[viticulture]] provides many [[mytheme]]s for the Hellenes.-->
 
Aigina apja, Aszóposz üldözőbe vette őket; eljutott [[Korinthosz]]ba, ahol [[Sziszüphosz]] uralkodott. A király, aki látta, amint egy nagy madár egy közeli szigetre hurcol egy lányt, útba igazította Aszóposzt, aki Zeusz nyomába eredt. Zeusz villámaival visszaüldözte saját vizeibe, Sziszüphoszt pedig arra kényszerítette, hogy az Alvilágban egy folyton visszagördülő követ kelljen felgörgetnie egy hegyre. Aigina és Zeusz fia volt [[Aiakosz]], aki a sziget királya lett, őt Zeusz halhatatlanná tette. Ő segített [[Poszeidón]]nak és Apollónnak [[Trója]] falai építésében. Aiakosz fia volt [[Péleusz]], az ő fia pedig [[Akhilleusz]]. Mikor a féltékeny [[Héra]] pestist küldött Aigina városára, Aiakosz imádkozott Zeuszhoz, hogy a tölgyfán mászkáló hangyák változzanak emberré és népesítsék be újra királyságát. Így születtek a [[mürmidónok]].
 
Aigina később [[Aktór (thesszáliai király)|Aktór]] felesége lett, tőle született fia [[MenoetioszMenoitiosz]], aki [[Opusz]] királya lett és egyike az [[Argonautákargonauták]]nak. Az ő fia volt [[Patroklosz]], Akhilleusz unokatestvére és barátja.
 
==Források==

Navigációs menü