„Eileithüia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
612 bájt hozzáadva ,  10 évvel ezelőtt
kieg
({{Görög mitológia}})
(kieg)
{{Görög mitológia}}
'''Eileithüia''' [[Zeusz]] és [[Héra]] leánya, vagy magának Hérának az egyik mellékneve. Ő az, aki a gyermekeket óvta a [[görög mitológia|görög mitológiában]].
 
A szülési fájdalom istennője volt. Egyes források szerint a [[hüperboreászok]] földjéről származik, aki [[Délosz]]ra jött, hogy segítsen [[Létó]]nak világra hozni [[Apollón]]t és [[Artemisz]]t.
Más mítoszok arról szólnak, hogy Eileithüia [[Kréta (sziget)|Krétán]] született egy barlangban. Két kezében fáklyát tartva ábrázolták, hiszen ő vezette a fényre a sötétbe tévedt gyermekeket.
 
Nem csak oltalmazta és védte a gyermekeket, hanem a születés és szülés eseményeinek is védnöke volt. [[Hésziodosz]] szerint a könnyű és szerencsés szülés istennője. Amikor [[Alkméné]] szülését [[Héra]] akaratából meg kellett nyújtani, Eileithüia a palota küszöbére vagy a házioltár mellé ült keresztbe tett lábbal – amivel a széttárt lábú szülési pozíció ellenkezőjét jelképezte – és Alkméné csak három napos vajúdással hozhatta világra gyermekét, [[Héraklész]]t.
 
== Források ==
* {{KiKiMitol}}
 
{{portál|ókor}}

Navigációs menü