„DARPA” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: B–2 –> B–2 Spirit
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
35. sor: 35. sor:
[[it:Defense Advanced Research Projects Agency]]
[[it:Defense Advanced Research Projects Agency]]
[[ja:国防高等研究計画局]]
[[ja:国防高等研究計画局]]
[[ka:დაწინაურებული კვლევის პროექტების სააგენტო]]
[[ko:방위고등연구계획국]]
[[ko:방위고등연구계획국]]
[[lv:DARPA]]
[[lv:DARPA]]

A lap 2011. december 5., 23:00-kori változata

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége; korábbi nevén ARPA) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege. 1958-ban alapították, a szputnyik szovjet felbocsátására adott válaszul azzal a céllal, hogy az Egyesült Államok megőrizhesse haditechnológiai fölényét ellenfeleivel szemben.

A DARPA független a többi hagyományos katonai kutatás-fejlesztéstől és közvetlenül a védelmi minisztérium felső vezetésének van alárendelve. Körülbelül 240 munkatársa van (ebből 140 műszaki) akik mintegy évi 3,2 milliárd dolláros költségvetéssel dolgoznak. Ezek a számadatok évről évre változnak, mivel a DARPA rövidtávú (2-4 éves) kutatásokra koncentrál, melyeket kicsi, a feladatra összeállított kutatócsoportok végeznek.

Közreműködött az ArpaNet, a Berkeley UNIX (BSD) valamint a TCP/IP protokollok kifejlesztésében, pontosabban ez a hivatal szponzorálta a projekteket. A részleg nevéhez fűződik az F–117 típusú lopakodó vadászbombázó, és a B–2-es lopakodó bombázó kifejlesztése is.

Az ArpaNet mellett az OpenBSD-t is 2,3 millió dollárral szerette volna támogatni, ám Theo de Raadtnak, egy az iraki háborúval kapcsolatos nyilatkozata miatt az összeget visszavonta.

Megrendezője és szponzora a DARPA Grand Challange-nek, egy évente felváltva megrendezett sivatagi, illetve városi robotautó-versenynek, amit 2003 óta megtartanak, egyre nehezebb terepen és egyre hosszabb távon. Az 2004-es verseny 10 mérföld hosszú volt, a 15 résztvevő közül egynek sem sikerült teljesítenie.[1] Az autóknak nehéz sivatagi terepen, úttalan utakon, akadályokat leküzdve vagy kikerülve kell a távot minél rövidebb idő alatt teljesíteniük. A járműveket egymástól időben elválasztva indítják. A városi távon a közúti közlekedéstől elzárt útszakaszon kell a járműveknek haladniuk, de itt bizonyos korlátozó feltételeket is be kell tartaniuk (sebességkorlátozás, útakadályokon rombolás nélküli áthaladás, stb).

A résztvevő járműveknek már 175 mérföldet kell megtenniük önállóan, bármiféle külső beavatkozás nélkül (vészhelyzet esetén lehetőség van a jármű leállítására, ez azonban a versenyből való kizárással jár). A győztes csapat jutalma 2 millió dollár. 2008-ban ezt a távot egyetlen csapat sem teljesítette.

Külső hivatkozások