„CATIA” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
He.henrik (vitalap | szerkesztései)
cs
Nincs szerkesztési összefoglaló
12. sor: 12. sor:
}}
}}


A '''CATIA''' ''(Computer Aided Three Dimensional Interactive Application)'' egy több platformon működő gépészeti tervező szoftver, melyet a [[Franciaország|francia]] [[Dassault Sytems]] fejleszt és forgalmaz VAR partnereken keresztül. A [[C++]] programnyelven íródott szoftver fejlesztését az [[1970-es évek]]ben kezdték. Kezdetben a Dassault [[Mirage 2000]] repülőgépeinek tervezéséhez használt speciális szoftver volt, később más területekre (például hajóépítés, autógyártás stb.) is adaptálták.
A '''CATIA''' ''(Computer Aided Three Dimensional Interactive Application)'' egy több platformon működő gépészeti tervező szoftver, melyet a [[Franciaország|francia]] [[Dassault Sytems]] fejleszt. A [[C++]] programnyelven íródott szoftver fejlesztését az [[1970-es évek]]ben kezdték. Kezdetben a Dassault [[Mirage 2000]] repülőgépeinek tervezéséhez használt speciális szoftver volt, később más területekre (például hajóépítés, autógyártás stb.) is adaptálták.


== Történet ==
== Történet ==
A ''CATIA'' az [[Avions Marcel Dassault]] repülőgépgyártó belső fejlesztésként indult [[1977]]-ben, a akkor használt [[CADAM]] <ref>[http://www.edstechnologies.com/download/history-catia.pdf A history of CATIA by former CEO of Dassault Systemes Francis Bernard]</ref> lecserélésére (melyet később megvásároltak és integráltak). A belső célokra fejlesztett szoftver értékesítését az [[IBM]]-mel 1981-ben kezdték meg.

A ''CATIA'' az [[Avions Marcel Dassault]] repülőgépgyártó belső fejlesztésként indult [[1977]]-ben, a akkor használt [[CADAM]] <ref>
[http://www.edstechnologies.com/download/history-catia.pdf A history of CATIA by former CEO of Dassault Systemes Francis Bernard]
</ref> lecserélésére (melyet később megvásároltak és integráltak). A belső célokra fejlesztett szoftver értékesítését az [[IBM]]-mel 1981-ben kezdték meg.


== Referenciák ==
== Referenciák ==
24. sor: 21. sor:


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==
* [http://www.3ds.com/products/catia/ CATIA V5 hivatalos weboldal] (Dassault Systèmes honlap)
* [http://www.3ds.com/products/catia/ CATIA V5 hivatalos weboldala (a Dassault Systèmes honlapján)]


{{csonk-szoftver}}
{{csonk-szoftver}}

A lap 2011. december 3., 17:55-kori változata

CATIA

FejlesztőDassault Systemes
Legfrissebb stabil kiadásV5R20;V6R2010x
(2010. április 24.)
Programozási nyelvC++
Operációs rendszerUnix, Windows
Kategória3D-számítógépes tervező rendszer
Licenckereskedelmi licenc
A CATIA weboldala

A CATIA (Computer Aided Three Dimensional Interactive Application) egy több platformon működő gépészeti tervező szoftver, melyet a francia Dassault Sytems fejleszt. A C++ programnyelven íródott szoftver fejlesztését az 1970-es években kezdték. Kezdetben a Dassault Mirage 2000 repülőgépeinek tervezéséhez használt speciális szoftver volt, később más területekre (például hajóépítés, autógyártás stb.) is adaptálták.

Történet

A CATIA az Avions Marcel Dassault repülőgépgyártó belső fejlesztésként indult 1977-ben, a akkor használt CADAM [1] lecserélésére (melyet később megvásároltak és integráltak). A belső célokra fejlesztett szoftver értékesítését az IBM-mel 1981-ben kezdték meg.

Referenciák

Külső hivatkozások