„Szigeti Szent István-templom” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
apró javítás
a (→‎Története: helyesírás)
a (apró javítás)
Lovro Katić archeológus és költő [[1930]]-ban egy 14. századi iratot talált a [[Split]]-i katedrálisban, amely alapján kezdte el ásatásait. Egyhajós, 18x6 méter kerületű templom alapzatát fedezett föl, nagy pitvarral, melyben több középkori horvát sírt talált, valamint későbbi korból származó sírokat is.
 
Az eredeti két templom helyén másik kettő lett építve melyeket hasonlóan temetkezésre használtak, ezért kevés nyom maradt a horvát uralkodók korából. A [[Tatárjárás]] során a sírokat kirabolták, de a templomokat valószínűleg nem rombolták le, mivel [[I. Mladen Subics|I. Mladen Subics]] egyik [[1342]]-ből származó irata még említi a Szűz Mária-templomot. Legvalószínűbb, hogy a [[Oszmán Birodalom|törökök]] rombolták le a 16. század elején.
 
Miután a törökök kivonultak e területről, az alapokon a Szigeti Szűz Mária-templom lett fölépítve. Ennek 1670 előtt kellett megtörténnie, mivel a [[Solin|szalonai]] egyházi iratokban le lett jegyezve, hogy ennek az évnek szeptember 8-án keresztelési szertartást végeztek a templomban.
102

szerkesztés

Navigációs menü