„Wikipédia:Jegyzetelés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A jegyzeteket a '''''Jegyzetek''''' című szakaszban listázzuk, amely közvetlenül a cikktörzs után következik (lásd: ''[[Wikipédia:Szócikkek felépítése]]''). Ezt a <nowiki><references/></nowiki> elem elhelyezésével tehetjük meg.
 
=== A '' Jegyzetek'' szakasz és esetleges szétbontása ===
A jegyzetekneklábjegyzeteknek tartalmi szempontból két típusa fordulhat elő:
* ''Megjegyzésekmegjegyzések'' – Szövegesszöveges megjegyzések, amik a szócikk szövegét egészítik ki, teszik érthetőbbé. Megjegyzéseket úgy helyezhetünk el a szövegben, hogy a szimpla <code><nowiki><ref></nowiki></code> helyett a <code><nowiki><ref group="m"></nowiki></code> kifejezést használjuk.
* ''Hivatkozásokhivatkozások'' – Hivatkozáshivatkozás egy konkrét szövegbeli állítást alátámasztó, és általában a '''Források''' szakaszában részletesen leírt forrásra egy megjegyzés kíséretében vagy anélkül.
 
AEzeket általában közösen, a ''Jegyzetek'' szakaszszakaszában jelenítjük meg, de bizonyos esetekben kettébonthatókettébonthatók a két típusnak megfelelően. A szétbontás opcionális, de érdemes az alábbi ajánlásokat figyelembe venni:
==== Közös ''Jegyzetek'' szakasz ====
A lábjegyzeteket általában ebben a szakaszban jelenítjük meg.
 
A szakaszba csak a <code><nowiki>{{</nowiki>Jegyzetek}}</code> sablon kerül.
* Ha a cikkben hivatkozások vannak, megjegyzések nincsenek, akkor a szakasz címe '''Jegyzetek'''.
* Ha a cikkben megjegyzések vannak, hivatkozások nincsenek, akkor a szakasz címe '''Jegyzetek'''.
* Ha a cikkben hivatkozások és megjegyzések is vannak, de együttes terjedelmük vagy arányuk nem indokolja a két szakaszra bontást, akkor a szakasz címe '''Jegyzetek'''.
* Ha a cikkben hivatkozások és megjegyzések is vannak, és együttes terjedelmük és arányuk indokolja a két szakaszra bontást, akkor a két szakasz címe '''Megjegyzések''' és '''Hivatkozások''' (ebben a sorrendben).
 
A cikk szövegében pedig,
Az is tisztázandó, hogy mikor indokolja a két szakaszra bontást a megjegyzések és a hivatkozások együttes terjedelme vagy aránya:
*Ha a ref elemekkel való jegyzeteléstechnikát választjuk, akkor a megjegyzéseket és/vagy hivatkozásokat '''<code><nowiki>< ref ></nowiki></code>''' és '''<code><nowiki>< / ref ></nowiki></code>''' közé írjuk.
*Ha a sablonokkal való jegyzeteléstechnikával dolgozunk, akkor pedig így:
:*<code><nowiki>{{</nowiki>'''refhely''' | '' hivatkozás'' | ''megjegyzés'' }}</code>
:vagy
:*<code><nowiki>{{</nowiki>'''jegyzet''' | ''megjegyzés'' }}</code>
 
==== Különbontott ''Megjegyzések'' és ''Hivatkozások'' ====
* Ha a cikkben kevés hivatkozás és kevés megjegyzés van, akkor ''együttes terjedelmük'' kevés, ezért nem indokolt a szakasz kettébontása.
A megjegyzéseket és a hivatkozásokat a Jegyzetek szakasza helyett külön ''Megjegyzések'' és ''Hivatkozások'' szakaszban is megjeleníthetjük. Ez a szétbontás opcionális, de érdemes az alábbi ajánlásokat figyelembe venni:
* Ha a cikkben sok hivatkozás és kevés megjegyzés van (vagy fordítva), akkor a kettő ''aránya'' nem indokolja a szakasz kettébontását.
* A szakasz kettébontása akkor indokolt, ha a cikkben sok hivatkozás és sok megjegyzés van.
 
:* Ha a cikkben megjegyzésekhivatkozások vannak, hivatkozásokmegjegyzések nincsenek, akkor a szakasz címe '''Jegyzetek''', benne a <code><nowiki>{{</nowiki>Jegyzetek}}</code> sablonnal.
A ''sok'' és a ''kevés'' természetesen szubjektív fogalmak, ezért ennek eldöntésében nagyobb a szerkesztők mozgástere.
:* Ha a cikkben hivatkozásokmegjegyzések vannak, megjegyzésekhivatkozások nincsenek, akkor a szakasz címe '''Jegyzetek'''.
:* Ha a cikkben hivatkozások és megjegyzések is vannak, de együttes terjedelmük vagy arányuk nem indokolja a két szakaszra bontást, akkor a szakasz címe '''Jegyzetek'''.
:* Ha a cikkben hivatkozások és megjegyzések is vannak, és együttes terjedelmük és arányuk indokolja a két szakaszra bontást, akkor a két szakasz címe '''Megjegyzések''' és '''Hivatkozások''' (ebben a sorrendben), és ezeknek a szakaszoknak a tartalma csak a <code><nowiki>{{</nowiki>Megjegyzések|oszlopok=1}}</code> és a <code><nowiki>{{</nowiki>Hivatkozások}}</code> sablon.
 
:Az is tisztázandó, hogy mikor indokolja a két szakaszra bontást a megjegyzések és a hivatkozások együttes terjedelme vagy aránya:
 
:* Ha a cikkben kevés hivatkozás és kevés megjegyzés van, akkor ''együttes terjedelmük'' kevés, ezért nem indokolt a szakasz kettébontása.
:* Ha a cikkben sok hivatkozás és kevés megjegyzés van (vagy fordítva), akkor a kettő ''aránya'' nem indokolja a szakasz kettébontását.
:* A szakasz kettébontása akkor indokolt, ha a cikkben sok hivatkozás és sok megjegyzés van.
 
:A ''sok'' és a ''kevés'' természetesen szubjektív fogalmak, ezért ennek eldöntésében nagyobb a szerkesztők mozgástere.
 
===== Technika =====
 
A cikk szövegében a hivatkozások technikája ilyenkor is ugyanaz, mint a bontatlan megjelenítéskor, tehát:
*Ha a ref elemekkel való jegyzeteléstechnikát választjuk, akkor a hivatkozásokat és a hivatkozással kiegészített megjegyzéseket '''<code><nowiki>< ref ></nowiki></code>''' és '''<code><nowiki>< / ref ></nowiki></code>''' közé írjuk.
*Ha a sablonokkal való jegyzeteléstechnikával dolgozunk, akkor pedig így: <code><nowiki>{{</nowiki>'''refhely''' | '' hivatkozás'' | ''megjegyzés'' }}</code>
az önálló megjegyzések technikája pedig:
*ha a ref elemekkel való jegyzeteléstechnikát választjuk, akkor '''<code><nowiki>< ref group="*" ></nowiki></code>''' és '''<code><nowiki>< / ref ></nowiki></code>''' között;
*ha a sablonokkal való jegyzeteléstechnikával dolgozunk, akkor pedig így:
:*<code><nowiki>{{</nowiki>'''jegyzet*''' | ''megjegyzés'' }}</code>
 
== Lásd még ==

Navigációs menü