„Barbie (divatbaba)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Bottal végzett egyértelműsítés: Barbie Girl –> Barbie Girl (Aqua)
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (→‎Külső hivatkozások: clean up, replaced: {{commons|category: → {{commonskat| AWB)
a (Bottal végzett egyértelműsítés: Barbie Girl –> Barbie Girl (Aqua))
Barbie népszerűsége folytán tüzetes vizsgálat alá vették, milyen hatással van a nyugati gyerekek játékára. A kritikák gyakran alapulnak azon a feltevésen, hogy a kisgyermekek Barbie-t szerepmintának találják és megpróbálják majd utánozni őt.
* [[2003]] szeptemberében [[Szaúd-Arábia]] törvényen kívül helyezte a Barbie babák eladását, mert az nem felelt meg az [[iszlám]] szellemiségnek. A muzulmán országokban nagy népszerűségnek örvend a Barbie-hoz hasonló, de a vallási előírásoknak megfelelően öltözködő ''Fulla'' baba.<ref>[http://www.guardian.co.uk/world/2005/sep/23/shopping.mainsection Hijab doll ousts Barbie as Muslim favourite]</ref>
* A „Barbie” szó elérte, hogy sértő [[szleng]]-kifejezésként alkalmazhassák lányra, vagy nőre. Jelentése ebben az értelemben ''sekélyes, buta szépség''. Ezen alapult az [[Aqua (együttes)|Aqua]] dán együttes [[1997]]-es ''[[Barbie Girl (Aqua)|Barbie Girl]]'' című száma.
* [[1992]] júliusában a Mattel kibocsátotta a ''Teen Talk Barbie''-t, ami sok különböző kifejezést volt képes elmondani, köztük a „''Vajon elég ruhánk lesz?”'', ''„Szeretek vásárolni”'', ''„Rendezünk egy pizza partyt?”'' mondatokat. Minden babát arra programoztak, hogy négyet tudjon a 270 lehetséges mondatból, így kerülve el hogy két termék egyforma legyen. A 270 frázis egyike'' „A matek nehéz!”'' kijelentés volt. Bár csupán minden eladott baba 1,5%-a ismételgette, a jelenség kivívta a ''American Association of University Women'' női egyesület felháborodását. [[1992]] októberében a Mattel kijelentette, hogy a Teen Talk Barbie szókészletéből eltávolítják ezt a mondatot és felajánlott egy cserét bárkinek, aki rendelkezik ilyen típusú játékkal, és szükségesnek érzi a változást.<ref>[http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E0CE7DE103AF932A15753C1A964958260 Company News: Mattel Says It Erred; Teen Talk Barbie Turns Silent on Math]</ref>
* Barbie leggyakoribb kritikája, hogy irreális elképzelést fogalmaz meg az női test ábrázolásáról, ami annak a kockázatához vezet, hogy azok a nők, akik hasonulni próbálnak hozzá, [[Anorexia nervosa|anorexiássá]] válhatnak.
117 228

szerkesztés

Navigációs menü