„Dolgozó Ifjúság Szövetsége” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (Bot: következő hozzáadása: en:Union of Working Youth)
Nincs szerkesztési összefoglaló
A '''Dolgozó Ifjúság Szövetsége''' (vagy röviden '''DISZ''') magyar ifjúsági tömegszervezet volt az 1950-es években. [[1950]]. [[július 16]]-[[július 18.|18-án]] alakult meg [[Magyarország]]on a [[Szovjetunió|szovjet mintájú központosítás]] részeként az [[Magyar dolgozók Pártja|MDP]] vezetése alatt álló, 14-26 éves fiatalokat tömörítő szervezet, melynek célja az ifjúság egységesítése volt. Az addig a [[Magyar Ifjúság Népi Szövetsége]] által összefogott ifjúsági szervezeteket volt hivatott felváltani. Tagjai a munkások, parasztok[[paraszt]]ok, értelmiségiek[[értelmiség]]iek ifjai lehettek.
 
Alakuló kongresszusát 1950-ben tartotta, mely egyúttal a [[Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség|KISZ]] III. Kongresszusaként lett nyilvántartva. Következő, [[1955]]-ben tartott kongresszusa ugyanígy a KISZ IV. Kongresszusa néven került a kommunista ifjúsági mozgalmak történetébe.
 
[[1955]]-ben 702 ezer tagot számlált. [[1956]] októberében[[október]]ében, a [[1956-os forradalom|forradalom]] idején felbomlott. Központi napilapja a [[Szabad Ifjúság]], szerepét [[1957]]-től a [[Kommunista Ifjúsági Szövetség]] vette át.
 
==Források==
* ''Ifjúsági Kislexikon'' (szerk. Tóth Antal, Kossuth Könyvkiadó, Bp.[[Budapest]] [[1984]].) ISBN 963-09-2531-1
 
[[Kategória:Magyarországi ifjúsági politikai szervezetek]]

Navigációs menü